RSC Belgisch Park forum index RSC Belgisch Park
Voor alle schakers in omgeving Scheveningen
 
 HelpHelp   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Verslag 30 maart

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    RSC Belgisch Park forum index -> Verslagen
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Gadget
bestuurslid


Geregistreerd op: 21-9-2004
Berichten: 280
Woonplaats: Duivendrecht

BerichtGeplaatst: vr apr 10, 2015 4:40 pm    Onderwerp: Verslag 30 maart Reageer met quote

Verslag 30 maart

Floris offert nooit een kwaliteit – Gerard Milort

Dat neem ik onmiddellijk aan als Bart dat tegen me zegt, dat Floris nooit een kwaliteit offert. Bart zei dat bij de analyse van mijn partij tegen Floris tijdens de ‘apres-chess’ in de John’s Inn. Dat Floris niet snel een kwaliteit offert bleek in elk geval wel in onze partij. Daar kreeg hij de kans voor, maar na lang nadenken zag hij er van af. Misschien had hij het beter wel kunnen doen. Met een vrijpion en een sterke loper voor de toren hoefde hij niet te verliezen. Nu deed hij een slechte zet en werd hij getruct. En even later nog een keer. Toen was het gauw over. Maar het begon allemaal in onderstaande stelling.

Floris de Leeuwe – Gerard Milort


Stelling na 15.h3xg4

Wit staat klaar voor een koningsaanval die kan beginnen met g4-g5, dus zwart moet snel handelen. Ik sta klaar voor een tegenstoot op de andere flank en druk zetten in het centrum. Dat deed ik met het logische 15... b4!? Ik val Pc3 aan, de dekking van pion e4, om deze pion te veroveren, maar daarvoor zal ik mijn b-pion wel moeten inleveren en lijkt c6 zwak te worden. 16.axb4 axb4 17.Pa2 Pxe4 18.Dd3! d5 Hier miste ik de mogelijkheid 18... Pd5 (schijnoffer) 19.Dxe4 Txa2! 20.Txa2 Pc3! en zwart krijgt alles met rente terug.


Analysediagram na 20... Pd5-c3

De partij ging verder met 19.Pxb4 Txa1 20.Txa1 c5!? (veiliger en saaier is 20... Dd6)


Stelling na 20... c6-c5

Met een mooi paard op e4 en een gevaarlijke diagonaal met Lg7 die naar Ta1 lonkt, heb ik besloten op de aanval over te gaan en tactisch gebruik te gaan maken van de penning van pion d4, door c6-c5 te spelen. Het nadeel is dat pion d5 tijdelijk verzwakt is, maar ik heb geen tijd om e6 of Dd6 te spelen, want dan haalt wit Ta1 weg. Nu of op de volgende zet is dxc5 gevolgd door cxb6 een serieuze optie voor wit. Maar dat betekent een kwaliteitsoffer via Lxa1. Wat zou u doen in deze stelling? Wel, direct cxd5 is denk ik te vroeg, dan kan zwart ook eerst Pxc5 spelen, en wachten met Lxa1. Wit kan c5 nog eerst een keer met tempo aanvallen door 21.Pa6 te spelen, en dat ziet er sterk uit. 21.Pa6 Db7!


Stelling na 21... Dc7-b7

Het is heel belangrijk dat de dame nu op b7 staat, het beste veld, want nu staat ook Pe4 indirect een extra keer gedekt, terwijl ook pion e7 nog gedekt blijft. Nu moet wit wel diep in de denktank om het kwal offer uit te rekenen: 22.bxc5 Lxa1 23.cxb6 Td8!


Analysediagram na 23... Tf8-d8

Als zwart pion b6 kan terugveroveren is zijn voordeel duidelijk. Maar voorlopig vindt Stockfish de stelling gelijk. Blijkbaar heeft Bart (altijd) gelijk, want Floris durfde het offer niet aan. In dat geval had hij in de stelling na 21... Db7 iets als 22.Ta2 of Ta5 moeten spelen, waarna ik 22... c4 kan spelen, 23.bxc4 Pxc4 en zwart staat lekker. In plaats daarvan ging Floris in de fout met 22.Tb1? Hij had overzien dat ik nu met het sterke 22... c4! de dekking van Pa6 onderbreek en tegelijk de dame aanval. Dat gaat hem een stuk kosten, zo lijkt het. 23.bxc4 Dxa6 (hebbes, maar het is nog niet over) 24.cxd5 Dxd3 25.Lxd3. Nu dreigt wit een stuk terug te winnen -er staan twee paarden in- en dat was niet de bedoeling!


Stelling na 25.Le2xd3

Is dit erg? Nee, want ik heb een stellingsgelukje! Na 25... Pxd5! 26.Lxe4 Pc3! gaat de toren op b1 of de loper op e4 verloren! Ze kunnen elkaar immers niet dekken. Wit krijgt er nog een pion voor op e7, maar blijft wel een stuk achter. 27.Tb7 Pxe4 28.Txe7 Pc3 29.Tc7 Pe2+ 30.Kf1 Pxd4 en zwart zou makkelijk moeten winnen, toch? Maar even later werden de torens geruild en loerde Floris op een kans om zijn loper te offeren voor mijn laatste pionnen. Dan zou ik mat moeten zetten met een paard en een loper! En dat is best lastig. Nog een aardig moment deed zich voor na de 44ste zet van wit.


Stelling na 46.Kf3-e4

Zwart wil nu graag op c5 slaan, maar na 46… Lxc5 dreigt wit met 47.f5+ Ke7 48.Kd5 een stuk terug te winnen met gelijk spel. Maar ik heb nog een laatste trucje bewaard voor het slot. 46... Lxc5! Toch! 47.f5+ Ke7 48.Kd5


Stelling na 48.Ke4-d5

De laatste truc: 48... Pb4+! 49.Ke4 Lb6 en zwart won uiteindelijk makkelijk. 0-1. Na 48... Pb4+ volgt op 49.Lxc5 Pd3+ 50.Kd4 Pxb2, waarna de lopers geruild zijn en zwart snel wint. Deze keer werd mijn lef dus beloond.

Bart had een pion geofferd en Ton gaf die niet meer terug. Toen Bart niet kon profiteren van de voorsprong in ontwikkeling, kwam Ton onder de druk vandaan en begon zelf vervelend te doen. Er werden wederzijds nog wel de nodige fouten gemaakt, maar Ton speelde het fraai uit. Hij sloeg zelfs een remise aanbod af in tijdnood.

Aat verloor (dacht ik) in het late middenspel van Razvan.

Martin van Velzen kwam heel goed uit de opening. Op zet 10 had ik al een positionele achterstand van meer dan 1 pion. De bijbehorende zet werd echter niet gespeeld. Een paar zetten later ging het vreselijk mis voor wit.


Stelling na 12.Dd1-d3

De laatste witte zet vergooit het voordeel. 12... Lxf3. Een verraderlijke zet. Wit moet met de pion terugnemen, waarna een gelijke stand overblijft. Martin liet zijn koningsstelling echter liever intact, maar overziet daarbij dat hij een stuk gaat verliezen. 13.Lxc5 Lxe2 14.Lxb6 Zo wordt de achterstand zelfs een toren. 14... Lxd3 15.Lxd8 Lxf1 en wit gaf op.

Cor zou niet komen volgens een sms van zijn moeder, maar hij was er toch. Kon ik de indeling weer opnieuw doen. Tegen Gerard Werkhoven speelde hij een lekkere pot, die hij ook won.

Paul deed zelf verslag van zijn partij tegen Han. Zie onderstaande link.
https://kilometerenveldenvreter.wordpress.com en dan aan de rechterkant klikken op Interne competitie, tweede cyclus – negende ronde.
Via dezelfde link, maar dan klikken op 8e OGD Prinsenstadtoernooi, kunt u een verslag lezen van dit toernooi. Paul en 4 andere leden van onze club speelden daarin mee. Als Gerard Milort nou ook zo’n website zou hebben en daar zijn partijen zou zetten, dan zou me dat veel tijd schelen.

Arnoud verloor twee pionnen tegen Martin de Groot. Martin had het in de volgende stand snel af kunnen maken:


Na 40... Lxf3 mag wit al niet terugnemen (41.gxf3 Dxf3+ 42.Kd1 Dh1+, waarna dame of torenwinst volgt). Martin sloeg wat later op f3 en dat was ook genoeg voor de winst.

Ruut won al snel een stuk van Evert, maar die weet van geen opgeven. Ruut had het al een paar keer af kunnen maken volgens mij (volgens Ruut zelf niet). Nu vond Ruut maar geen mogelijkheid om zijn voordeel te vergroten, of de stelling te vereenvoudigen. Door een paar venijnige zetten van Evert, moest Ruut nog alle zeilen bij zetten om niet ten onder te gaan.


Wit (Ruut) is aan zet. Hij dacht hier heel lang na, steunend en kreunend vanwege de vele enge mogelijkheden die Evert had. Nu ziet Ruut al spoken in een eindspel van Koning tegen Koning, dus kun je wel nagaan hoe hij zich hier moest voelen. Zetten als Pc5+, Kd2, Tg2+ zien er beangstigend uit. De dame lijkt vernietigend binnen te vallen op c2. Vandaar dat Ruut uiteindelijk Tc1 speelde. De waardering zakt hiermee van 4.72 (voor Th5) naar 2.49. Ook Tg1 (4.70) is een goede zet. Evert kon de druk er niet op houden en verloor uiteindelijk toch.

Mededeling
Maandag 4 mei zijn we gewoon open. We spelen dan het 4e toernooi om het Schevenings Kampioenschap in de Kerk. Vanwege Dodenherdenking beginnen we om kwart over acht (aanmelding) en starten we om half negen met (snel)schaken. Zijn we voor elf uur klaar!

Groet, Hans.
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht Verstuur e-mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    RSC Belgisch Park forum index -> Verslagen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group