RSC Belgisch Park forum index RSC Belgisch Park
Voor alle schakers in omgeving Scheveningen
 
 HelpHelp   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Verslag 3 oktober

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    RSC Belgisch Park forum index -> Verslagen
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Gadget
bestuurslid


Geregistreerd op: 21-9-2004
Berichten: 280
Woonplaats: Duivendrecht

BerichtGeplaatst: di okt 04, 2011 11:32 am    Onderwerp: Verslag 3 oktober Reageer met quote

Een oneven aantal spelers, maar dat kwam goed uit. Het derde speelde namelijk thuis en dus moest er een wedstrijdleider zijn. Om 19:45, toen er begonnen moest worden, bleek ik de enige gekwalificeerde voor deze taak. Het ging gelijk al mis. Ik vertelde de tegenstander WSC 7 dat de bordnummering in een U-vorm liep, terwijl Ruut zijn team vertelde dat bord 4 weer bij de muur begon. Daardoor speelde Michel Vecchi op 4 en mocht ervaren man Henk Verploegh het tegen de enige dame in het gezelschap opnemen op bord 6. Nog een geluk dat het geen 8-tal was, want dan hadden er 4 borden verkeerd gezeten i.p.v. 2.

Bord 6:
Henk was als eerste klaar. Al heel vroeg sloeg hij op f7 met zijn paard, ondersteund door de loper. Zwart had daarop moeten reageren met Txf7, Lxf7+ en Kxf7, maar dat vond ze blijkbaar zonde van de toren en dus besloot ze de aangevallen dame maar naar e8 te zetten. Henk speelde toen een aftrekschaakje en won de dame. In plaats van op te geven speelde ze nog door tot bijna mat. 1-0

Bord 2:
Herman had een tegenstander die minder vrijgevig was. Sterker nog, het was Herman die voor Sinterklaas speelde. Hij verloor wat tempo's in de opening en dat kostte een pion. In een uiterste poging om die terug te winnen, ging hij te ver. Te ver met zijn koning. Die wandelde helemaal naar e4 om daar een pion te slaan en kon na een schaakje niet meer terug. 1-1

Bord 1:
Jeroen had een gelijkwaardig tegenstander. Het eindspel werd remise gegeven. Jeroen stond misschien een fractie beter, maar het leek niet genoeg voor winst. 1,5-1,5

Bord 4:
Michel leek het moeilijk te gaan krijgen. Hij verloor een pion en zijn koning stond op e3 een pion van de tegenstander te blokkeren. Die had met c5 de boel kunnen openbreken. In plaats daarvan liet hij zich langzaam terugdringen. Toen dame en toren op de 7e rij binnendrongen, was het pleit snel beslecht. Michel maakte het fraai af. 2,5-1,5

Bord 5:
Het was al 2 uur lang duidelijk dat Ruut wel zou gaan winnen. Hij stond al snel een stuk voor en wat verder in het middenspel verdubbelde hij die voorsprong. De tegenstander sputterde nog een paar zetten tegen en Ruut was er nog niet helemaal gerust op, maar uiteindelijk zag de WSC'er het nutteloze van zijn missie in. 3,5-1,5

Bord 3:
Martin de Groot stond met zwart wel onder druk maar kon toch alles redelijk makkelijk tegenhouden. In een dubbel toreneindspel leek er niets aan de hand, maar toch won zijn tegenstander een pion. Nadat een toren was afgeruild, was dit op een gegeven moment de stand:


1.Txg6? Eerst op f6 schaakgeven voordat je slaat is beter. De koning moet dan verder weg van de vrijpion of hij verliest een tempo na Kg7 omdat hij weer schaak staat na Txg7. De waardering zakt ruim een pion in, maar blijft nog wel +2, hetgeen nog steeds redelijk gewonnen is. 1... Txc4 2.h5 Deze zet zal ik geen vraagteken geven want hij ziet er logisch uit en ik dacht ook dat het de beste zet was. De waardering zakt echter naar nog maar een halve pion in de plus. 2.a5 Txf4 3.axb6 axb6 4.Txb6 was al wat beter geweest, maar de beste zet is 2.Tf6+. Je dekt er de f-pion mee en als de koning naar g7 gaat, dan wint wit weer een tempo als hij de pion op h6 krijgt. 2... Txa4 Goed gespeeld. Ik dacht dat de toren z.s.m. naar de h-lijn zou moeten, maar zwart heeft de tijd en ook de manoeuvre Tc6-Tc7+ Txa7 moet er uit gehaald worden. 3.h6 Txa2 4.Kf5 Th2 5.Tg7+ Kf8 6. Kg6 Tg2+ 7.Kf6 Tf2? Wit kan nu winnen met 8.Tg4 waarna de koning dichterbij kan komen en lekker kan schuilen achter de toren.. De tegenstander ziet dit buitenkansje gelukkig niet. 8.f5 c4? Martin doet nog een laatste poging om de winst aan de tegenstander te gunnen. Alleen met 9.Tg3 kan wit nu winnen. Het houdt de c-pion tegen en de koning kan weer naar het belangrijke veld g6 toe. 10.h7?? Om mat te voorkomen is er maar één juiste zet. En dat is ook gelijk de remise makende zet. 9... Txf4+. Zwart blijft gewoon schaak geven op de 5e rij. Als wit slaat, dan pakt zwart op g7, wint de h-pion en de partij met zijn 3 verbonden vrijpionnen. Er zit voor wit dus niets anders op dan de zetten te herhalen. 4-2

In de interne competitie had Sherief veel moeite met een actief spelende Martin van Velzen. Hij zat al dicht tegen een remise aanbod aan, maar zwart had wel wat pionnen voor de koning wat al te actief naar voren gespeeld. Toen Martin iets teveel op de aanval speelde, kwamen dame en loper ineens vervelend binnenvallen. Het kostte een kwaliteit en een pion. Sherief offerde de kwaliteit terug voor een gewonnen pionneneindspel. Hij liet zelfs zijn pion voorsprong nog verdwijnen, maar het bleef gewonnen. Sherief begint wel steeds meer Milort trekjes (sadistische zetjes) te vertonen.

Bart had ook al moeite tegen een goed verdedigende Han. Na 14 zetten verwachtte ik elk moment een remise aanbod van Bart, maar die had blijkbaar een Red Bull op, want hij ging gewoon door. Han kwam steeds slechter in zijn tijd te zitten en kon tegen het einde de juiste verdediging niet meer vinden.

Karel en Evert kregen een vermakelijke stand op het bord. Het was een foto waard, maar Karel had nog maar een uur op de klok over en wou niet wachten totdat ik de foto genomen had. De situatie was als volgt: Karel had een pionvork gegeven in het midden van het bord en Evert een pionvork met e3-e2 op dame en toren. En e2 werd nog gedekt door een pion op d3. Dit kostte Karel behoorlijk wat materiaal en Evert won daarna snel.

De enige remise van de avond kwam op naam van Wim en Jan. Het bleef allemaal redelijk gesloten en beide hadden geen zin om tot het uiterste te gaan. Wie weet krijg je het deksel wel op de neus.

Het spelen van een externe wedstrijd lijkt net zo vermoeiend als het spelen van een Europese voetbalwedstrijd. Alleen zit de vermoeidheid niet in de benen maar in het hoofd. In de competitie zie je vaak dat de topploegen moeite hebben met winnen na zo'n Europese aanslag op de benen. Aat had leker kunnen uitrusten en Peter Ingenhoes was nog in een roes van zijn fraaie overwinning afgelopen donderdag. Hij blunderde zoals hij sinds zijn 16e niet meer geblunderd had. Hij had gezien dat zijn stuk aangevallen stond, maar deed toch een zet die daar niets aan deed. Hij gaf gelijk op.

Rob won een pion van Geert, maar die had veel compensatie nadat de torens af waren geruild. De koning van Rob stond aan de rand en die van Geert in het midden. De a-, b- en c-pion van wit stonden allemaal op de kleur van de zwarte loper. Het paard van wit moest een veld blijven dekken om de loper ervan te weerhouden een pion te gaan snoepen en de zwarte koning dreigde ook nog eens de damevleugel leeg te roven. Dit was voor Rob niet meer tegen te houden.

Ton had een interessante partij tegen Gerard Milort. Hij bracht zwart behoorlijk in de problemen. Maar Gerard speelde actief tegen en ondanks een volgens hem grootmeesterlijke Kf8? kwam zwart toch positioneel beter te staan. In tijdnood gaat Ton de fout in.


16.h4? Een redelijk nutteloze zet. Wit probeert aan te vallen, maar zijn stukken staan verre van optimaal. Zwart kan het nu al afmaken mat 1... Pxf3! Zwart offert het paard maar wint materiaal terug met Lxc3. Als wit de loper slaat volgt Dxc3+ en de toren op a1 valt. Zwart ziet het offer niet of denkt dat een andere zet beter is. 16... b4 17.Pd5 Lxg4 18.fxg4 Pxg4 19.Dd2 Pxe3 en wit gaf op. Hij staat nog wel niet zo erg veel achter, maar met nog 2 minuten op de klok zou dat zo lang niet duren.

Volgende week is Jan Ouwerkerk er weer. Hij had eigenlijk deze maandag al willen komen, maar hij liet mij weten dat hij zijn come back met een week heeft uitgesteld.

Hans.
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht Verstuur e-mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    RSC Belgisch Park forum index -> Verslagen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group