RSC Belgisch Park forum index RSC Belgisch Park
Voor alle schakers in omgeving Scheveningen
 
 HelpHelp   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Verslag 26 september

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    RSC Belgisch Park forum index -> Verslagen
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Gadget
bestuurslid


Geregistreerd op: 21-9-2004
Berichten: 280
Woonplaats: Duivendrecht

BerichtGeplaatst: di sep 27, 2011 2:04 pm    Onderwerp: Verslag 26 september Reageer met quote

Gerard M. speelde als openingszet 1.f4, een zet waarvan de computer in 2038 zal aangeven dat wit mat in 33 gaat. Maar op ons niveau is het nog best speelbaar en geeft het leuke partijen. Aat wou niet onder doen en antwoordde met 1... f5. Er ontstond een spannende partij. Gerard offerde een pion en Aat nam het meerdere zetten (onterecht) niet aan. Uiteindelijk verloor hij hierdoor een pion en kwam toen goed in de problemen. Zijn stukken stonden niet lekker opgesteld. Toen zwart de boel eindelijk weer iets op orde had, dacht hij er met een paardzet nog redelijk uit te komen:


32... Pd6? Zwart wil naar het mooie veld e4, maar ondanks de penning kan wit het paard gewoon slaan. 33.cxd6 Txc1 34.d7 en zwart moet een toren geven voor de d-pion.

Peter I. en Bart speelden dezelfde opening als Ton tegen Gerard. Toch zaten ze zeer ver uit elkaar. Het was de Nimzowitsch variant van het Frans waar wit snel met Dg4 aanvalt op de koningsvleugel onder opoffering van pion d4 geloof ik. De partij tussen Peter en Bart werd snel remise (zeer onverwacht). Ton zag wel kansen en voerde de druk op. Na een paar kromme verdedigingszetten van zwart, kwam wit ineens dodelijk binnenvallen.

Floris mocht tegen Peter M. en op voorhand werd er verwacht dat deze partij als laatste zou eindigen. Al scheelde het niet veel. Peter had de moeilijke keuze tussen korte of lange rokade, die alle twee niet aantrekkelijk waren omdat er aan beide kanten al pionnen naar voren waren geschoven. Maar ja, in het midden laten staan is meestal ook niet goed. Er werd voor kort gekozen en Floris trok gelijk ten aanval.


20.Tf6! De toren mag niet genomen worden, want nadat wit terugslaat met Pf6+ moet zwart de dame geven om mat te voorkomen. 20... Pc5 21.Pxc5 Dxc5? Rybka geeft al meer dan 8 pionnen voorsprong voor wit met Tg6+!!. Na 22...fxg6 23.Dxg6+ verliest zwart de dame, 22... Kh8 is mat in 2 en na 22... Kh7 volgt 23.Txe6+ Kg7 24.Td6 Txd6 25.exd6 en de zwarte dame kan nergens meer naar toe. Floris ziet dit begrijpelijkerwijs niet en wil via de h-lijn met de dame binnendringen. Hiertoe moet eerst d4 gedekt worden, vandaar 22.Td1? Nu kan zwart onder de druk uitkomen met 22... Txd4! 23.Dxd4 Td8 24.Dxc5 Txd1+ 25.Tf1 Txf1+ 26.Kxf1 bxc5 en er blijft een pionneneindspel met ongelijke lopers over waar zwart licht beter staat. Er volgde echter 22... De7 23.Df3 c5 24.Dh5 Le4 25.Dxh6 Lg6 26.d5 exd5 27.cxd5 c4 28.Dxg5 Tfe8 29.d6 Dd7 30.h4 Te6 31.Txe6 en opgegeven.

Jan speelde een scherpe opening tegen Hans. Die kende de opening niet en week derhalve al snel van de hoofdvariant af met het slaan van de verkeerde pion. Toen wist Jan het ook niet meer en zette niet goed voort. Daardoor kreeg hij de pion niet meer terug. Op zet 14 overzag Jan een aftrekaanval en verloor de dame. Opmerkelijk feit; zet 4 t/m 14 van zwart zouden allemaal ook door Rybka gespeeld worden (en ik ben toch maar 1x naar het toilet geweest).

Martin van V. won snel van Wim, maar ik heb niet goed opgelet, dus ik weet niet hoe.

Wildwest taferelen waren er te zien bij de partij tussen Evert en Rob. In de opening ging het niet goed met wit. Rokade verspeeld en 2 pionnen achter. In de volgende stelling tast zwart echter flink mis:


19.... f5? Vermoedelijk wou Rob de mataanval op g7 na Tg1 pareren met Tf7 of De7. Maar dat kan ook met g6. De gespeelde zet kost gewoon materiaal na Pxe6. Evert verkiest echter een evt. snel mat boven materiaal en speelt 20.Tg1. Even later ziet het er inderdaad allemaal dreigend uit:


Wit dreigt Txg7+ en Pxf8 dus speelt Rob de logische zet 23... Tf7 die beide dreigingen eruit haalt. De beste zet is hier echter Pxe5! waardoor het paard op e6 gepend staat en niet meer op f8 kan slaan. Ook Txg7+ sla je er gewoon af met de dame (Pxg7 Lxh3). Nu had Evert in het voordeel kunnen komen met Dxh6, maar hij speelde eerst de toren naar g6, waarop Rob wel met het paard op e5 sloeg en ineens flink gewonnen stond.

Geert trok weer fel ten aanval tegen Karel. Hij offerde een stuk voor 2 pionnen, maar had daarna niet veel verder moeten komen. Karel 'offerde' echter 2 stukken terug en dat kon zijn stelling niet echt hebben.

Ruut had geluk in de opening. Hij pende paard f6, maar had daardoor een stuk moeten verliezen door een bekend openingsvalletje. Tegenstander Tjeerd kende dat, maar was het even vergeten. Nu kwam Ruut heel goed te staan. Nadat hij Dxb7 had mogen spelen, won hij ook de toren op a8 en daardoor, veel te snel voor zijn doen, de partij.

Sherief's tegenstander kwam niet opdagen. Michel wist nog niet dat je moet afbellen als je niet kunt komen. Ik geef hem daarom deze keer een afw25 i.p.v. afw0. Afbellen kan tot 19:30 op nummer 06-81180114 of 06-24886543. Als je vaker niet kunt komen dan wel, dan is het ook mogelijk om af te spreken dat je belt als je wel komt.

Aanstaande donderdag speelt het 1e de eerste wedstrijd in de promotieklasse tegen SHTV 1 in de Bosbesstraat 5. Helaas is Bart verhinderd en ook onze beoogde bord 1 speler Hans Zwartveld (overgenomen van Schaakhuis), heeft nog niets van zich laten horen. Dat zal dus niet meevallen.

Het 3e speelt a.s. maandag thuis.

Hans.
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht Verstuur e-mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    RSC Belgisch Park forum index -> Verslagen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group