RSC Belgisch Park forum index RSC Belgisch Park
Voor alle schakers in omgeving Scheveningen
 
 HelpHelp   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Verslag 10 oktober

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    RSC Belgisch Park forum index -> Verslagen
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Gadget
bestuurslid


Geregistreerd op: 21-9-2004
Berichten: 280
Woonplaats: Duivendrecht

BerichtGeplaatst: di okt 11, 2011 2:32 pm    Onderwerp: Verslag 10 oktober Reageer met quote

Het was lekker rustig gisteren. Het 2e speelde uit. Een verslag daarvan heb ik dus niet. Ik geef daarom alleen de uitslagen. Jan Ouwerkerk, Jan Wuister, Gerard van der Zijden en Dennis Wareman wonnen, Aat van der Toorn, Martin van Velzen en Dennis Ramondt speelden remise en de zwakste schakel was Floris de Leeuwe. Die hoort ook helemaal niet thuis in het 2e. Laat hem toch gewoon in de Promotie klasse spelen. Daar haalt hij nog wel eens een halfje. Maar een 2,5-5,5 overwinning is toch een goed begin van de externe competitie. Teamcaptain Gerard van der Zijden zal er waarschijnlijk nog een verslag over schrijven later deze week.

In de interne competitie mocht Peter Monté het met zwart opnemen tegen de man die sneller zet dan zijn schaduw, Gretige Geert. Het was niet moeilijk te voorspellen dat Peter ditmaal niet als laatste klaar zou zijn. Hij kreeg al snel materieel voordeel, maar wou het toen iets te mooi afmaken. Hierdoor moest hij toch nog even zijn best doen. Toen Geert weer wat materiaal verloor, gaf hij op.

Gerard Milort was blijkbaar bang voor de openingskennis van Sherief, want hij opende 1.b3. Toch speelde zwart nog 5 zetten theorie. De eerste 15 zetten gingen redelijk gelijk op met her en der wat gemiste betere voortzettingen. Daarna kreeg Gerard het betere van het spel. Er werd tegengesteld gerokeerd. Dit was vrij dapper van Sherief, want er stond al gelijk een toren van wit gericht op zijn koning. Maar toen stond hij al 1,5 pion in het nadeel. Gerard speelde het heel scherp en een paar zetten later gaat Sherief de fout in.


21... Lc6? Lijkt logisch om het mat eruit te halen, maar c6 was hier verreweg de beste voortzetting. 22.e6!! en zwart geeft op. Na 22... fxe6 (de enige zet om snel mat te voorkomen) 23.Pe5 moet zwart de dame al geven.

Nadat Peter Ingenhoes vorige week een stuk in de aanbieding had gedaan, zat hij nu aan de ontvangende kant. Ton offerde een stuk omdat hij daarna met een damezet een dubbele aanval kon doen. Hij zag pas na het stukoffer dat Peter dan een aftrekaanval op de dame had. Peter gaf deze voorsprong niet meer uit handen.

Rob sloeg al gauw een bres in de verdediging van Karel en won de nodige pionnen. Karel ging stug door hopende op een fout, maar die kwam niet.

Ruut ontwikkelde niet goed waardoor Jeroen wat beter kwam te staan. Omdat het wellicht leerzaam is voor de meeste spelers, hier de hele partij met commentaar van mijzelf (met hulp van Rybka, want zo goed ben ik zelf ook weer niet).

1.e4 e5 2.Lc4 Pc6 3.Pf3 Lc5 4.d3 Pf6 5.O-O d6 6.h3 De standaard zet van Ruut. Hij is altijd panisch voor penningen en verwaarloost daardoor vaak zijn ontwikkeling. De zet krijgt wel een vraagteken, maar is nog niet zo heel slecht. 6... Le6 7.Lb5? Kan de slechte loper afruilen tegen de goede en doet in plaats daarvan een penning die na een zwarte rokade zinloos is. 7... Dd7? Gaat vrijwillig in de penning staan. 8.Lxc6? Lost de penning vrijwillig weer op. 8... bxc6 9.Pg5? Tb8 10.Pxe6? Wit doet 2 zetten met een reeds ontwikkeld stuk, terwijl er nog 2 stukken op ontwikkeling te wachten staan. 10... fxe6? Zolang de pion naar het centrum toeslaat, kan een open lijn gunstiger zijn dan de dubbelpion. Maar zwart heeft al een open lijn en dat komt de pionnenstructuur niet ten goede. 11.c3 O-O 12.b4 Lb6 13.Le3? Wit vond de loper die op f2 stond gericht terecht niet fijn, maar om daar nu je goede loper voor af te ruilen. 13... d5? Hoopt er wellicht op dat wit dxe5 speelt waarna zwart er duidelijk op vooruit gaat. Als wit dat nalaat doet de zet niets. Zelf met de d-pion slaan levert 2 geďsoleerde dubbelpionnen op en doorschuiven zou de loper heel zwak kunnen maken. 14.Lxb6 Heeft niet mijn voorkeur, omdat het een van de dubbelpionnen oplost en je ruilt de goede tegen de slechte loper. Rybka vindt de zet echter niet zo slecht, al geeft het wel de voorkeur aan 14.Pd2. 14... cxb6 15.f3? Een ernstige verzwakking. Wit is nu heel kwetsbaar op de zwarte velden. Jeroen maakt er dankbaar gebruik van. 15... Ph5 16.Kh2 De7 17.De1 Pf4 18.exd5? Lost ook zwart's laatste dubbelpion op. 18... exd5 19.d4 Tbe8 20.Pa3? Paard gaat precies de kant op waar de strijd niet gaat losbarsten. Thuis heb ik een poes die zo reageert. Bij het minste gevaar kruipt ze onder het bed. 20...Dd6! Prima zet. Dreigt de dame aan te vallen met exd4, waarna zwart aftrekschaakjes krijgt. 21.dxe5 Txe5 22.Dd1 Te2 23.Tg1? een laatste fout (Kh1 is de beste zet), al is het al helemaal verloren. 23... Pd3+! Opgegeven. Wit gaat mat in 2.

Evert offerde er weer lustig op los. Hij gaat altijd voor mooie partijen. Helaas zijn zijn offers zelden goed. Martin de Groot weerlegde het ook weer eenvoudig.

Michel stond wat hoog op de ranglijst en Hans wat laag, dus mochten ze tegen elkaar. Dit met dank aan Bart die zo aardig was om bij een oneven aantal zich terug te trekken. Michel had een openingsboek meegenomen (of uit de kast gehaald), zodat Hans precies kon zien welke opening hij niet moest spelen. Het werd Scandinavisch. Helaas ging Michel al op zet 8 in de fout en dat kostte een stuk. Hij hoopte daarna nog op een penning, maar Hans trapte er niet in. Michel vertrok zonder zijn openingsboek. Dat ligt nu (weer) in de kast.

Volgende week is er van 19:15 tot 20:00 schaakles van Bart. Daarna wordt er een snelschaaktoernooi georganiseerd. Er hoeft hiervoor niet afgezegd te worden. Maar als je mee wilt doen met het toernooi, zorg dan dat je niet te laat binnen bent of bel even om te laten weten dat je iets later bent.

Hans.
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht Verstuur e-mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    RSC Belgisch Park forum index -> Verslagen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group