RSC Belgisch Park forum index RSC Belgisch Park
Voor alle schakers in omgeving Scheveningen
 
 HelpHelp   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Verslag 11 mei

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    RSC Belgisch Park forum index -> Verslagen
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Gadget
bestuurslid


Geregistreerd op: 21-9-2004
Berichten: 280
Woonplaats: Duivendrecht

BerichtGeplaatst: wo mei 13, 2015 5:19 pm    Onderwerp: Verslag 11 mei Reageer met quote

Verslag 11 mei 2015

Bij afwezigheid van Hans ditmaal een verslag van Ton. De paring werd door Hans met een sms’je doorgegeven. Eén partij kon geen doorgang vinden omdat Martin de Groot niet aanwezig was. Dit zal vermoedelijk gelegen hebben aan de gebrekkige werking van de absentielijst. Zijn tegenstander Martin van Velzen mocht sparren met Johan.

Floris gaf zoals gewoonlijk een pion in de opening, maar dit keer was het helemaal niet de bedoeling. Ton nam het cadeautje dankbaar aan en toen er nog een pion viel geloofde Floris het verder wel 0-1.

Bij Gerard van der Zijden tegen Ruut was na 25 zetten nog geen pion van het bord. Een plan was moeilijk te vinden en dan weet je het al, Ruut komt in tijdnood. Een doorbraak op de koningsvleugel noopte Ruut een toren voor een pion te geven zonder compensatie 1-0.

Jan won in een Caro Kann een pion van Aat. In het late middenspel nadat alle zware stukken verdwenen waren en ook de plus pion gesneuveld was kon Aat binnen dringen met koning en paard en de partij alsnog naar zich toetrekken.

De partijen Herman - Evert en Arnoud – Rob, werden beiden door wit gewonnen. Ik kan er weinig over zeggen omdat ze al afgelopen waren voordat ik zelf klaar was. (Daarom moet je ook rondlopen als je niet aan zet bent. – Hans)

De Vos en de Egel deel 2 (Gerard Milort)

Nog maar ruim twee maanden geleden mocht ik jullie trakteren op een partij bespreking gebaseerd op een training in het Schaakhuis waar Razvan en ik bij geweest waren. Daar leerden wij over de Vos met zijn aanvallende streken en de Egel die zijn stekels ter verdediging uitzet. U kunt dat teruglezen op het Forum in het verslag van 2 maart jl. Afgelopen maandag mochten Razvan en ik een nieuwe poging wagen met verwisselde kleuren deze dierenfabel te ontrafelen. Verraste hij mij vorige keer met een agressieve openingsaanpak met wit die meer bij mijn stijl past; deze keer was het mijn beurt om iets aparts te bedenken. Als je veel partijen tegen elkaar hebt gespeeld, dan ken je elkaars openingen en speelstijl. Iets anders spelen dan anders kan dan handig zijn, om uit het vertrouwde patroon te geraken. We begonnen nog rustig met een wat tamme opening.

Gerard Milort – Razvan Ioan

1.Pf3 Pf6 2.d4 d5 3.Lf4 e6 4.e3 c5. De inleiding tot het London systeem, dat Aat ook vaak speelt. Alleen dan gaat het hier verder met c3, maar dat doe ik nu niet. 5.c4 Da5+ Ik laat dit begin en het diagram zien om het verrassingseffect te kunnen toelichten.


Stelling na 5... Dd8-a5+

Met c3 in plaats van c4 was deze dame uitval niet zinvol geweest. Het Londonsysteem met c3 wordt overigens ook wel de Egelstelling genoemd. Wel toepasselijk en wellicht een ideetje voor een volgende keer. In de diagramstelling gaat wit niet graag het gebruikelijke Pc3 spelen, omdat zwart dan met als Pe4, cxd4 en Lb4 snel druk zet op Pc3. Daarom speelde ik hier gewoon de dame er tussen en bood dame ruil aan. Ik zag Razvan knipperen met zijn ogen: Wat is dit? Een vos die normaal op aanval en tactiek speelt ruilt op de 6e zet dames af? Wat heeft die vos nu weer voorbereid? Het antwoord luidde overigens gewoon niets! Pure psychologie. Doe iets wat je tegenstander niet verwacht en je staat al een half punt voor! Mits je niet blundert natuurlijk Smile. Ik speel nu met wit als een ‘Razvan’, lekker Egel-eindspelletje met een miniem voordeeltje. Moet hij ineens als een Vos proberen mij met geweld op mijn rug te leggen! Best lastig, zo’n onverwachte rollenruil. En voor mijzelf heel leerzaam, want dit type stellingen mag ik wel wat vaker trainen. De strijd gaat verder met 6.Dd2 Dxd2+ 7.Pbxd2 Pc6 8.a3 cxd4 9.exd4 Le7 10.b4. Wit kiest er voor om in het eindspel op de damevleugel te winnen, terwijl zwart door het centrum en op de koningsvleugel de tegenaanval moet zoeken. Als zwart tegen de geïsoleerde pion op d4 had willen spelen, had hij hier op c4 moeten slaan. Dan ‘win’ ik een tempo met Lxc4, omdat ik nog geen Le2 of Ld3 heb gespeeld. Daarom rokeert hij eerst, in de hoop op Le2. Of ik sla zelfs met het paard terug op c4 en speel dan Pd6 of Ld6. Maar ik schuif het lekker dicht! 10... O-O 11.c5 a6 12.Pb3 Pd7 13.Td1 f6 14.Lc7!


Stelling na 14.Lf4-c7!

Mijn laatste twee zetten vergen enige toelichting. Met zijn 12de zet Pd7 laat Razvan zien dat inderdaad snel op e5 wil aansturen, ondersteund door f6. Twee pionnen in het centrum vormen immers een mooi front. Goed plan dus. Vooral als e5 met tempowinst kan (door de loper op f4 aan te vallen), waarna er direct e4 achterna kan volgen. Met Pb3 had ik alvast een eventuele terugtocht van de loper naar d2 of c1 mogelijk gemaakt, en het paard dekt pion d4 nog een keertje extra. Op zich heeft wit hier liever een paard op c3 dan op b3, omdat Pc3 de velden a4 en b5 dekt voor de opmars van de damevleugelpionnen, en pion d5 aanvalt, waardoor e5 lastiger is voor zwart. Maar dat zou via Pb1-Pc3 een zet extra kosten, en dat had ik er niet voor over. Door 13.Td1 te spelen val ik indirect pion d5 aan: na e5 en dxe5, dxe5 dreigt Txd5. Maar dan mag dxe5 niet met tempo op Lf4 zijn. Dus speel ik op voorhand mijn loper weg. Veld c7 is in dit type stellingen een mooie plek. Ik verhinder Td8 en blijf veld e5 aanvallen; en zwart kan weinig zetten doen en mijn loper niet aanvallen. Ja, met Ld8, maar dan komt Ld6. Zwart gaat door met zijn plan om e5 door te zetten. 14... Te8 15.Le2 (eindelijk mag de loper naar buiten, nu de koning nog naar huis) 15... Ld8 16.Ld6 e5 17.dxe5 Pxe5 18.Pxe5 Pxe5


Stelling na 18... Pc6xe5

Zwart heeft zich eindelijk bijna bevrijd, maar dat lijkt ten koste te gaan van de pion op d5. Uiteraard kan wit deze pion niet meteen nemen. Op 19.Txd5 volgt Le6 en het paard op b3 hangt ook en kan niet door de toren van d5 gedekt worden. In dat geval zou ik graag met Lc4 een kwaliteit offeren, maar dat gaat ook al niet vanwege het paard op e5. Maar toch is bijvoorbeeld Lxe5 geen goede zet. Mijn loper is intussen veel te sterk geworden, dus die laat ik lekker op d6 staan. Ik rokeer maar eens. Moet niet gekker worden. Op zet 19 pas rokeren. Maar ja, rokeren kost een tempo, en soms wil je eerst wat andere zetten doen. Niet rokeren: ‘Don’t try that at home’, staat er dan meestal bij op TV! Grappig is dat pupil Cor deze strategie ook regelmatig toepast. Tijdens het zojuist gespeelde NK -14 in Rotterdam zat zijn moeder menig keer peentjes te zweten: Cor heeft nog niet gerokeerd, klonk het dan! Alles op zijn tijd. Maar goed dat zij Cor’s partij van vanavond tegen Bart niet gezien heeft. Dan had ze acuut een attack gehad Smile. Maar goed, ik rokeerde dus. 19.O-O Pf7? Dit lijkt een goede zet, want zwart valt beide lopers aan en kan er dus eentje ruilen, maar dat is het niet. Pion d5 gaat verloren en mijn pion op d6 wordt heel sterk. Beter was 19… Ld7 met de dreiging La4; terwijl na 20.Txd5 alsnog Le6 volgt, met röntgenaanval op Pb3. Het paard op e5 is nodig voor deze tegentruc, zodat Td3 dan niet kan. 20.Lf3! Pxd6 21.cxd6 (vooral niet eerst even Lxd5+ tussendoor, vanwege Pf7 terug ertussen met stukverlies) 21... Lb6 22.Lxd5+ Le6? Minder erg was Kf8 23.Pc5, al staat wit dan ook heel goed. 23.d7! Nu blijkt al hoe sterk de d-pion is. 23... Lxd7 mag niet, want de loper staat gepend. 23.Ted8 kan niet, want de toren moet de loper blijven dekken. Dus moet 23... Te7


Stelling na 23... Te8-e7

Hier moet een sterke en winnende zet mogelijk zijn voor wit, dat kan niet anders. Beide torens staan niet gedekt, de loper op e6 staat gepend, en de b-pion hangt ook nog. Zetten als Tfe1; Pc5; Lxe6 en Lxb7 dringen zich op. Een moeilijke keuze, alles lijkt wel goed. In eerste instantie dacht ik dat 24.Tfe1 direct uit was, omdat Kf7 faalt op 25.Txe6! Txe6 26.Te1 en zwart kan e6 niet meer dekken.


Analysediagram na 26.Tf-e1

Veld e8 is niet meer toegankelijk voor de andere toren, dus wit wint een stuk met behoud van de pion op d7. Maar zwart hoeft na 24.Tfe1 geen Kf7 te spelen. Hij heeft een echte Vossenzet met 24… Lxd5! Na 25.Txe7 Lxb3 26.Te8+ Kf7! 27.Tax8 Lxd1 28.d8D Lxd8 29.Txd8 La4 30.Tc8 Lc6 staat wit een kwaliteit voor, maar kan zwart zich nog even verdedigen.


Analysediagram na 30… La4-c6

Hoewel deze stelling gewonnen is zocht ik toch naar iets sterkers en makkelijker. Met een andere zettenreeks win ik ook een kwaliteit, maar dan voor de andere loper. Dat beviel me al meer, want dan zijn de pionnen op de damevleugel veel lastiger te dekken voor zwart. Die variant begint met 24.Lxe6 Txe6 25.Pc5 Lxc5 (anders Pxb7) 26.d8D+! Txd8 27.Txd8+ Lf8 28.Tc1


Analysediagram na 28.Tf1-c1

Ook technisch gewonnen, maar nu moet ik eerst nog een toren zien te ruilen. En ik sta geen pionnen meer voor en heb geen vrijpion meer. Volgende variant graag! 24.Pc5 Lxd5 25.Txd5 Td8 beviel me sowieso niet. Als ook nog Lxc5 volgt ontstaat er een dubbel toreneindspel met een pion meer. Duurt ook lang. Dan nog kijken naar 24.Lxb7, waarna ook zo’n meerslag variant volgt. Als ik dan pion d7 kan houden en b7 win, dan moet het wel snel uit zijn. Of zat er nog een tussenzet verborgen in de chaos? Het kostte mij twintig minuten en nog zag ik niet alles. Om niet geheel in tijdnood te komen moest ik de knoop doorhakken zonder het zeker te weten. Een Ruut de Boer gevoel bekroop me. Had ik maar meer tijd. Ik koos voor de variant met de pionnen, en niet voor de kwaliteitswinst, met 24.Lxb7 Lxb3 (Td8 was wellicht beter, maar ook niet voldoende) 25.Lax8 Lxd1 26.Txd1 Ld8 27.Lb7!


Stelling na 27.La8-b7

Dat beviel me goed, want na 27... a5 28.bxa5 volgt a6 en die pion gaat promoveren. Met snelle winst. En na het in de partij gespeelde 27... Te2 28.Lxa6 Ta2?? Lc4+ was het meteen uit. De toren op a2 gaat verloren voordat hij op a3 kan slaan. 1-0.

Het was zeker een spannende pot voor de toeschouwers, al viel dit in het niet bij het spektakel dat Bart en Cor op het bord brachten. Dat was echt onnavolgbaar. Bart offerde allerlei stukken voor een gevaarlijke koningsaanval, die meestal ook doorslaat. Al was het maar omdat de tegenstanders Bart op zijn ene blauwe oog geloven. Zo niet Cor. Onverstoorbaar sloeg hij alles er af en wandelde met zijn koning door het mijnenveld in het midden om de witte stukken heen, en bleef daar ook gewoon staan. Je moet het maar durven. Hulde! Ongetwijfeld had hij het zelfs kunnen winnen. Hoe dat precies zat horen jullie vast wel van Ton, die voor Hans het verslag deed.

Maar was dit ook een goede pot? Zeker wel, maar het kon nog beter. Zie wat volgens de computer de beste zet was in die mooie stelling die mij 20 minuten hersenkraken kostte. In de diagramstelling na 23... Te7. Mijn eerst gedachte was achteraf best een hele goede gedachte. Alleen niet helemaal goed uitgevoerd, en niet helemaal grondig doorgrond. Mijn zet Lxb7 was zeker niet de beste zet. Dat was toch gewoon het idee met Te1. Maar niet Tfe1. Nee, het was 24.Tde1!! Daar heb ik helemaal niet aan gedacht! Wie gaat nu zijn eigen toren opsluiten op f1, het enige stuk dat nog niet meedoet! De reden is dat na Lxd5 en Lxb3 er geen toren meer ‘hangt’ op d1! Waarna wel gewoon Txe7 en Te8+ dreigt, met directe winst. Men zie: 24.Tde1! Lxd5 (op Kf7 komt weer 25.Txe6! Txe6 26.Te1 met stukwinst) 25.Txe7 Kf8 (nu mag zwart Te8+ niet meer toelaten) 26.Tfe1 Lf7 27.Pc5 en wit heeft een kwaliteit gewonnen met behoud van de pion op d7. Een leerzaam moment. Denk ook aan het onlogische en onverwachte als je de beste zet zoekt!


B. Verbaan - C. Kanters (Commentaar Ton)

1.d4 d5 2.e4 e6 3.Pc3 Pf6 4.Lg5 Le7 5.e5 Pfd7 6.Lxe7 Dxe7 7.f4 a6 8.Pf3 c5 9.Ld3 Pc6 10.O-O cxd4 11.Pe2 b6 12.a3 Lb7 13.Pexd4 Pxd4 14.Pxd4 g5?


Beetje optimistisch. Beide rokades zijn niet aantrekkelijk meer. 15.f5 Pxe5 16.fxe6 fxe6? Lange rokade was minder afschuwelijk. Als wit hier nu De2 speelt gaat de waardering naar +5. Na een paardzet komt Pxe6 en o.a. Pc7+ wint snel. 17.Dh5+ Kd7 18.Tae1 Dc5 19.c3 Pxd3 20.Tf7+ Kc8 21.Txe6 Pf4


Beiden hebben een aantal malen de door de computer geprefereerde zet gedaan. De keuze van wit nu is minder maar wel leuk voor de toeschouwers. 22.Dxh7 22.Dg4 Pxe6 23.Dxe6+ Kb8 24.b4 Dxc3 25.Dd6+ Ka7 26.Pc6+ Dxc6 27.Dxc6 Met +2 waardering. 22... Pxe6 23.Dxh8+ Pd8 24.Tf8 De7 Direct Dd6 is beter omdat wit dan de dame niet kan wegjagen met Te8 en daardoor het paard ook niet naar e6 kan. Speelt wit toch Pe6, dan slaat zwart gewoon het paard en na Txd8+ Kc7 staat de toren 2x aangevallen en dreigt bovendien mat in 1. 25.Te8 Dd6 26.Pe6 26.Pf5 Dc5+ 27.Kh1 d4 28.Df6 Kb8 29.Txd8+ Ka7 30.Txa8+ Kxa8 31.Pxd4 Wint waarschijnlijk ook, maar eeuwig schaak is een blijvende zorg. 26... Kd7 27.Pxd8 Voor het eerst sinds de 2e zet van wit staat zwart weer beter. 27.Dg7+ Kxe8 28.Pc7+ Dxc7 29.Dxc7 Lc6 Een suggestie van de computer, maar razend moeilijk spelen voor een mens. 27... b5! 28.Dg8? Nu gaat er een stuk verloren. 28.Dg7+ Kxe8 29.Pxb7 De7 30.Dg8+ Kd7 31.Dxd5+ Kc7 32.Dc5+ Dxc5+ 33.Pxc5 en zwart staat een tikkie beter maar volgens mij verzandt dit in remise. 28... Db6+ 29.Kf1 Df6+ 30.Kg1 Txd8 31.Txd8+ Dxd8 32.Dh7+ De7 33.Df5+ Kc7 34.h3 Kb6 35.Kh2 De3 36.Dg6+ Ka7 37.Dg7 Df4+ 38.Kg1 Dd2 39.De7 Df4 40.Dg7 De3+ Met wederzijdse tijdnood durft zwart het niet aan om met zijn koning richting witte damevleugel te gaan, remise dus.

Aanstaande maandag is er weer training van Bart. U bent vanaf 19:00 welkom.

Hans.
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht Verstuur e-mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    RSC Belgisch Park forum index -> Verslagen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group