RSC Belgisch Park forum index RSC Belgisch Park
Voor alle schakers in omgeving Scheveningen
 
 HelpHelp   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Verslag 31 augustus

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    RSC Belgisch Park forum index -> Verslagen
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Gadget
bestuurslid


Geregistreerd op: 21-9-2004
Berichten: 280
Woonplaats: Duivendrecht

BerichtGeplaatst: do sep 03, 2015 12:00 am    Onderwerp: Verslag 31 augustus Reageer met quote

De Kop is er af - Gerard Milort

Meest heugelijke moment van de 1e competitieronde is wat mij betreft de terugkeer van ‘verloren zoon’ Sherief El Sayad. Na zich drie jaar lang teruggetrokken te hebben kwam hij even onverwacht weer te voorschijn als hij verdwenen was. En op een perfect moment: het 2e en het 1e team kunnen beide wel een versterking gebruiken. De functie van algemeen reserve is dus hierbij vergeven. En dat Sherief het nog niet verleerd is ondervond Herman Lucas op stevige wijze. In een Konings Indische verdediging was het Herman met wit gelukt om door het centrum te breken en pion e5 te winnen met zijn paard. Maar toen kwam de tegenaanval van zwart: Sherief verleidde het paard op e5 naar c6 te springen, waar het weliswaar de zwarte dame aanviel, maar na het sterke antwoord Dg5! stond Pc6 buitenspel en kwam de witte koning zwaar onder vuur te liggen. Met het solide Pf3 in plaats van Pc6 had Herman alle ellende kunnen voorkomen. Nu kon hij niet meer verhinderen dat Sherief met Lxh3 de witte koningstelling opblies en met Dh4 ondekbaar mat op h2 en h1 dreigde. Zelfs een paardwinst en een dolle toren hielpen wit niet tegen het onheil. Enigszins beduusd legde Herman zijn koning om. The Return of the Supersub is een feit. Ik hoop dat Hans de partij heeft overgenomen. Onduidelijk is of onze andere Kroonprins Razvan dit seizoen nog voor ons kan spelen. Nog niet teruggekeerd uit Roemenië, waar hij samen met zijn vader een online educatieprogramma aan het opstarten is, moeten wij in spanning afwachten of hij weer achter de borden komt plaatsnemen. In elk geval kan Sherief het gat dat valt als Razvan wegblijft mooi opvullen. Onze andere en meest jeugdige runner-up Cor deed mee aan het Druivenschaaktoernooi van WSC in het Westland en speelde nog niet intern. Ook hij komt ons 1e team versterken, dat op 21 september al meteen aan de bak mag tegen Promotie 2 uit Zoetermeer. Ik ben er dan ook nog bij, dus ik reken op een succesvol vervolg op vorig seizoen, waarin wij ons pas in de laatste ronde, met een zeer verrassende 6,5 - 1,5 overwinning op... Promotie 2, veilig stelden voor de Promotieklasse.

In mijn eigen partij had ik het niet zo moeilijk met zwart tegen Jan Wuister. Na 20 zetten overzag Jan een paardschaak dat een dame tegen twee stukken opleverde en meteen de partij kostte. Op dat moment stond ik al -1,5 beter, maar dat wist ik niet zeker. Ik had erg lang nagedacht over wat de beste voortzetting was in het middenspel. Volgens Stockfish had ik de juiste keuze gemaakt. Kijk maar even mee.


Stelling na 17... Lg7-h6

Op zich een mooie en logische zet, Lh6, want de witte dame staat wat klem. Maar ik moest er wel rekening mee houden dat de loper op h6 niet gedekt staat. Weliswaar dreigt er nu Ph3+, maar na de -gedwongen- zet 18.Kh1 moet ik eerst mijn loper dekken voordat ik het paard van f4 kan wegspelen. Ik maakte mij eerst enige zorgen over de variant 18.Kh1 Kg7 19.c4! (dreigt Lxe5+ met damewinst) f6 20.cxb5 cxb5 21.Lxb5. Maar ik heb nog de tussenzet 20... Pxe2 21.Dxe2 en dan pas cxb5. Zie analysediagram:


Analysediagram na 21... c6xb5

Nu faalt 22.Dxb5 op Lc4 met torenwinst, en na 22.Tfd1 (Lc4 dreigt sowieso) komt Pxb4 met behoud van voordeel. Het lijkt dus te kunnen, en daarom besloot ik na lang nadenken inderdaad tot 17... Lh6. Dat vond ik sterker dan het alternatief 17... Pxe2 18.Pxe2 Tfd8, waarna zwart nog steeds beter staat, maar met minder voordeel dan na Lh6. In de partij ging Jan verder met 18.Ph4? waarna 18... Ph3+ kwam. 19.Dxh3 Lxh3 20.gxh3 De7 en wit gaf het op. 0-1. Hij heeft geen compensatie voor het verloren materiaal.

Bart was al snel vervelend bezig met een ver opgerukte pion. Martin van Velzen had minder ruimte en verloor een kwaliteit. Tijd dus om op te geven.

De partij tussen Herman en Sherief ontplofte na 20 zetten.


Stelling na 20... f5-f4

Sherief had even niet door dat pion e5 ongedekt stond. 21.Pxe5 Lc8 22.Pc6 In de analyse zei Herman dat het paard beter naar f3 had kunnen gaan. Toch houdt wit nog een klein voordeel over. Zwart gaat vol voor de aanval. 22... Dg5 Dh4 is beter. 23.e5 Een logische zet maar het speelt zwart in de kaart. 23... Lxh3! 24.exd6 Lg4


Met 25.Pe5 houdt wit de schade nog enigszins beperkt. Het paard moet terug naar f3 om het mat er uit te halen. Herman koos echter voor het desastreuze 25.Pe4 Dh4 en mat is op den duur niet te voorkomen.

Ton stuurde me nog wat aantekeningen van zijn partij tegen Paul.


Om a4 van zwart te vermijden na mijn Pc4 speelde ik zelf 19.a4? Maar na 19.Pc4 a4 20.La5 De7 21.Pb6 Ta7 22.Pxa4 wint wit simpel een belangrijke pion.


47... Dh5 48.Kg1? Dg5 en wit moet afruilen, waarna niemand er nog doorkomt. - Ton.

Ton had nog maar 40 seconden over toen hij zijn laatste zet deed. Hij drukte zijn klok in, maar de klok registreerde dat niet en tikte vrolijk verder. Ton zelf constateerde even later dat zijn vlag gevallen was. Paul was zo sportief om niet het onderste uit de kan te halen in deze potremise stand. Hij stuurde me ook een link toe met zijn bevindingen:

https://kilometerenveldenvreter.wordpress.com/2015/09/02/interne-competitie-nieuw-seizoen-eerste-ronde/

Martin de Groot gaf zijn openingsvoordeel weg. In de volgende stelling is actief spel geboden.

2kr3r/ppp2ppp/2n5/8/1q4b1/3BPN2/PPP3PP/R2QR1K1 W-- --

Stelling na 13... De4-b4

Pion b2 verliezen is niet het einde van de wereld. De toren op a1 krijgt dan eindelijk een taak. Martin besluit tot passief verdedigen met 14.Dc1. Dit laat de dekking van f3 los, waardoor na Lxf3 de koningsstelling ernstig verzwakt raakt. Ik besluit tot het wat mindere 14... The8 en krijg een herkansing na 15.h3 Lxf3 16.gxf3 Dh4 (Pe5 is beter) 17.Kh2? Df2+ 18.Kh1 Dxf3+ 19.Kh2 Df2+ 20.Kh1 Dg3 21.Lf1


Hier mis ik de beste voortzetting Pe5, waarna de waardering al naar de 12 loopt. Ik kies voor 21... Td6 in de hoop dat er een mat in zit. Martin antwoordt met 22.e4, een zet waar ik niets van begreep. Na 22... Tg6 is het toch mat met Dg1, of Dxh3 als wit dat met b.v. Ld3 er uit probeert te halen? Martin speelde stoďcijns 23.De3, waarna ik e4 een stuk beter begreep.

Na over en weer wat minder goede zetten gedaan te hebben, waarbij het zwarte voordeel schommelde tussen de 0,6 en ruim 2, bereikten we het volgende eindspel:


Stelling na 34... Te5-e3+

Wit kan hier kiezen voor het verliezen van zijn 3 pionnen op de damevleugel in ruil voor mijn 2 pionnen op de koningsvleugel. Wie weet hoe snel zijn h-pion is. Martin koos er voor om geen pionnen te verliezen en speelde 15.Tf2? Torens ruilen als je een pion achter staat is vrijwel altijd een garantie voor verlies. Dat was nu niet anders.

Gerard van der Zijden had moeite om de nieuwe openingsopzet van Ruut te doorgronden. Ruut wachtte lang met het ontwikkelen van al zijn stukken. In tijdnood won Gerard dan toch een pion en even later verloor Ruut op tijd.

Oom Evert leerde zijn neefje weggeefschaak in de zomerstop. Hij had daarna wat moeite met de omschakeling en deed Floris al gauw twee stukken cadeau.

Han won van Rob.

Tot maandag,

Hans.
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht Verstuur e-mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    RSC Belgisch Park forum index -> Verslagen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group