Een benauwde remise

 

Het was alweer de laatste speelavond van het jaar, de maandag voor Kerst, maar het was pas de 14de ronde van de 1ste cyclus. De Winterkampioen is dus officieel nog niet bekend bij het ingaan van het nieuwe jaar. Toch voel ik mij al wel een beetje ‘Herbst Meister’, want ik denk niet dat Sherief mij in deze cyclus nog kan inhalen. Ondanks de strakke overwinning van Sherief met wit op Ton en mijn benauwde remise -ook met wit- tegen Floris de Leeuwe. Maar degene die het maandagavond het meest benauwd kreeg was toch Johan Bal. Of dat kwam door de harde aanpak van Lex van der Meer of door de kleverige mars reep die in Johans keelgat bleef steken is nog onduidelijk. Gelukkig was er een dokter in de zaal toen Johan hoestend en proestend over het bord hing. Onze herintredende Lex speelde onverstoorbaar als altijd door en won de partij toen Johan even op de Recovery lag. Die Lex is trouwens zo onverstoorbaar dat hij vorige week gewoon op kwam dagen in de kerk, terwijl zijn (nieuwe) team in Lierse de strijd aanbond op slechts vijf borden (maar wel gewoon met 5-1 won!). Lex -na een paar jaar SHTV recent terugverhuisd- wist nog niet dat hij opgesteld stond in het derde…

 

Terug naar de laatste speelavond van 2016. Als eerste klaar waren Aat en Martin van Velzen. Martin had Aat aangezien voor Santa Claus en dacht blijkbaar dat het nog Sinterklaas was. Binnen tien minuten gaf Martin een heel stuk cadeau en gaf de partij maar meteen op. Onze andere Martin, Martin de Grote, speelde een historisch heroïsche strijd tegen Han ‘Hannibal’ Feenstra. Deze klassieke veldslag werd na lang manoeuvreren beslecht in het voordeel van Hannibal, wiens paarden de kracht van olifanten hadden aangenomen. Tsja, en als je dan geen Alexander maar Martin heet, dan overleef je dat natuurgeweld natuurlijk niet. Tot slot speelden Jan en Ruut een behoedzame en rustige schuifpartij, waarbij Ruut trachtte al zijn stukken keurig over de rails naar de Remise te rijden. Jan werd halverwege de partij even flink afgeleid toen hij beroepshalve de vastgelopen Bal weer in het spel moest brengen. Zoals het een dokter betaamt stond Jans vizier daarna uiteraard op levensbehoud en niet op afslachten. Nog ruim voor de avondmis boven ons was afgelopen werd de vrede getekend bij Jan en Ruut, die derhalve in zijn opzet geslaagd was om al zijn wagonnetjes veilig in de remisehaven te parkeren. Dat gebeurde uiteindelijk ook in de partij van Floris en mij, al ging dat minder vredelievend dan het leek. Doch uiteindelijk deden wij slechts alsof wij de Kerstboodschap Vrede op Aarde niet hadden begrepen… Eind goed al goed. Lijkt u even mee?

 

Gerard Milort – Floris de Leeuwe

 

Stelling na 15.... Pd7-e5 in GM -FdL

Stelling na 15…Pd7-e5

 

Voor de afwisseling speel ik weer eens op de damevleugel en niet rechtstreeks op de koning. Dat kan makkelijk vanuit de Tarrasch en het geweigerde Damegambiet, mits je op c5 mag slaan gevolgd door (a3 en) b4 en c5. Het idee van wit is om (a4 en) b5 door te zetten en een vrijpion te creëren. En druk zetten op c6 en b7. Daarom had ik achteraf gezien beter de f-toren naar d1 kunnen spelen en de a-toren naar c1. Maar ja, ‘achteraf kijk je een koe in de kont’, zeggen de Groningers. In bovenstaande stelling werd ik in de verleiding gebracht om voort te zetten met 16.Pxe5 Pxe5 17.f4 Pg6 18.f5… daarmee zou ik het spel verleggen naar de Koningsvleugel (en staat de f-toren toch goed op zijn plaats). Een kolfje naar mijn hand, zou je zeggen, lekker aanvallen. Maar ja, zoals bekend speel ik graag op de verkeerde vleugel, meestal is dat de Kingside, maar nu het wel goed geweest zou zijn verzaak ik. Ik ga verder in het centrum en op de damevleugel. 16.Td2 Pxf3+ 17.Lxf3 Pe5 18.Le2 Dg5! Floris grijpt zijn kans en gaat wel gevaarlijk doen op de koningsvleugel. Ik ga gewoon door aan de andere kant… 19.Pa4 Pg6 20.f4 Dg3 21.Dc3 Ph4 22.Lg4 f6 23.Pb6

 

Stelling na 23.Pa4-b6 in GM -FdL1

Stelling na 23.Pa4-b6

 

Dit was mijn bedoeling mat Pa4, zwart moet nu kiezen welke loper hij opgeeft. Dat ik uiteindelijk toch f4 heb gespeeld, is om pion g2 over de tweede rij te kunnen dekken en eventueel Tf3 te kunnen spelen. Ik had verwacht dat zwart Lc8 zou inleveren en Lc7 zou houden, omdat hij daarmee de verzwakte zwarte velde rondom mijn koning kan bestrijken. Maar net als de computer speelde Floris wel gewoon Lxb6, met gelijke stelling. In plaats van Pa4-b6 vond Fritz dat ik beter 23.c5-c6 had kunnen spelen, met een half puntje voordeel voor wit. Nu komt zwart er heel aardig uit. 23…Lxb6 24.cxb6 h5?! 25.Lf3?! Ik vergeet hier gewoon Lxh5 te spelen met pionwinst. Er is niets aan de hand… 25…Ld7 26.Dd4? Ongeveer het moment dat Johan gereanimeerd moest worden doe ik een volkomen onzinnige zet. Na zwarts antwoord moet ik gewoon weer terug: ik verlies enkele tempi en mijn dame raakt het spoor bijster. De waardering zakt flink onder nul naar -2,5 in het voordeel van Floris. Maar daarvoor moest hij wel voortzetten met (eerst) 26…Lb5 27.Tff2 Tac8, waarna de witte dame in groot gevaar is door de dreigingen Tc4 en Pf5. Zie analysediagram.

 

Analyse na 27...Ta8-c8 iin GM -FdL2

Analysediagram na 27…Ta8-c8

 

Floris speelde wel de juiste zetten, maar niet helemaal in de juiste volgorde. Hij begon met Pf5 en daarna Tac8 en Lb5, waardoor mijn dame nog net terug kon naar c3 en b3, al kwam ze daar ook buitenspel te staan. Het scheelde wel -4 punten in de waardering, dus hier kwam ik goed weg!  26…Pf5 27.Dc3 Tac8 28.Db3 Lb5 29.Tff2 Ph4

 

Stelling na 29...Pf5-h4 iin GM -FdL4

Stelling na 29…Pf5-h4

 

Het verschil met het analysediagram is dat mijn dame nu naar d1 kan en dan weer mee doet. Op d4, mooi centraal midden op het bord, kon zij echter geen kant op… Nu is de stelling weer gelijk. Tijd om pion h5 te snacken. Iets beter was daarom wellicht 29…h5-h4, maar Floris wilde dat veld vrijhouden voor zijn paard. Er dreigt nu namelijk 30…Pxf3+ 31.Txf3 De1+ 32.Tf1 Dxd2 met torenwinst. Ook zonder de loper is dat een dreiging, maar dan met kwaliteitswinst. Ik attendeerde Floris er hier nog op dat ik die gemene dreiging wel gezien had. Maar voor hoelang…? Er volgde 30.Lxh5 Lc4 31.Dd1 f5 32.Ld4 Td7 33.Le2 g6 34.Da4?

 

Stelling na 34.Db3-a4 in GM -FdL6

Stelling na 34.Dd1-a4?

 

Wat gaan wij daar doen, zo ver van het strijdtoneel? Even een beetje de weg kwijt misschien? Wit stond inmiddels gewonnen (!) en had 34.Lxc4 Txc4 35.Tc2 moeten spelen om zijn voordeel vast te houden. Nu krijgt Floris een mooie kans, die hij echter mist. Hier was 34…Lxe2 heel sterk, want op 35.Tdxe2 volgt Tc1+ 36.Tf1 Pf3+! en mat op de volgende zet! (zie analysediagram), terwijl na 35.Tfxe2 Pf3+ 36.Kf1 Ph2+ (beter dan Pxd2) 37.Kg1 Th7 met sterke aanval volgt.

 

Analyse na 36..Ph4-f3+ in GM -FdL7

Analysediagram na 36…Ph4-f3+

 

Gelukkig kwam het niet zo ver. Een partij met zo veel wisselende kansen verdient eigenlijk geen winnaar. Floris zat al behoorlijk in tijdnood en had geen tijd om dit allemaal uit te rekenen. Al was het pleit nog niet beslist, want nog steeds de weg een beetje kwijt ga ik verder met: 34…Th7 35.Lxc4!? dxc4 36.Lc5? Zo dacht ik, verdediger en aanvaller geruild en lijn geblokkeerd, wat kan mij gebeuren?

 

Stelling na 36.Ld4-c5 in GM -FdL5

Stelling na 36.Ld4-c5?

 

Nou, lekker bezig, heet dat. Heb ik net een paar zetten geleden mij zelf al gewaarschuwd, zie het commentaar bij de 29ste zet, vergeet ik naar mezelf te luisteren! Floris had echter wel goed opgelet en gaat onmiddellijk de gestrande kwal van het strand plukken: 36…Pf3+ 37.Tf3 De1+ 38.Tf1 Dxd2 Hier besloot ik snel dames te ruilen om daarna pion c4 op te halen. Dan zou ik het toch niet hoeven te verliezen… 39.Dd1 Td7 40.Dxd2 Txd2 41.Tc1 Ta2 42.Txc4 Txa3 43.Td4… Even gevaarlijk driegen, en met nog anderhalve minuut te gaan voor zwart plaatste ik hier een tactisch remise aanbod.

 

Stelling na 43.Tc4-d4 in GM -FdL8

Stelling na 43.Tc4-d4

 

Hoewel zwart nog steeds beter staat (de engine houdt het op -1,4), moest Floris wel op het aanbod in gaan. Na een onschuldige zet als 43…Txe3? verliest hij zelfs na 44.Td7!, omdat dan de witte b-pion erg sterk wordt. De enige winstpoging hier was 43…a5! Alle andere zetten helpen niet. Na 43…a5 44.Tb7 axb4 45.Lxb4 Tb3! is zwart net op tijd om zijn b-pion te redden. Wit houdt dan met 46.Ld6 en Le5 druk op de stelling en mag nog even hard werken voor een halfje. Als zwart niet op tijd verliest, tenminste. Zo ver liet Floris het niet komen en hij koos een half ei voor zijn geld: ½-½. Een beetje benauwde remise weliswaar, maar toch nog een vredig einde!

 

Tweede Nieuwjaarsdag spelen we snelschaak om het Schevenings Kampioenschap in Snooker Café ’t Zeekantje aan de Zeekant op Scheveningen. Dat zit tussen de Pier en het Carlton Beach Hotel in. Op 9 januari begint de interne competitie weer, al speelt het derde team dan thuis en het eerste team dan extern in het Westland tegen WSC 2. Het wordt dan in de interne dus een onderlinge strijd tussen de spelers van het tweede!

 

Frappant in de Promotieklasse is dat als wij gelijk spelen tegen WSC 2 en Promotie 2 wint volgens verwachting van de Scheve Toren, er dan zes teams (!) gelijk bovenaan staan met 4 uit 5. En ja, dan staan er dus twee teams op degraderen, een plek waar wij ook het komend jaar weer niet terecht willen komen!