Verslag 12 september


Ditmaal slechts 13 leden, maar één daarvan was Peter Ingenhoes. Die werd niet verwacht, dus dat was toch weer een lichtpuntje. Ton was minder enthousiast, want hij trof Peter als tegenstander. Beide spelers probeerden aan te vallen, maar toen de dames geruild waren en er lopers van ongelijke kleur ondergrond overbleven, was de uitslag wel duidelijk.


Gerard kwam goed weg tegen Herman. Laatstgenoemde speelde te snel zijn a-toren en overzag daardoor stukwinst. Ik had het ook niet gezien, maar maakte snel een foto van de stelling, omdat ik dacht dat Herman zijn andere toren had moeten spelen. Toen ik de computer liet rekenen bleek zwart groot voordeel te hebben. Voor de heren, 19... Lxb5 wint gewoon het paard. De dekkende pion is gepend. Later was er nog een interessant eindspel ontstaan met toren en 1 pion tegen paard en 3 pionnen, als ik het goed onthouden heb. Dat werd remise gegeven, maar Bart liet nog even in de analyses zien, dat er nog best veel mogelijk was.


Evert werd behoorlijk in het nauw gedreven en winst voor Ruut was slechts een kwestie van tijd. Even later hoorde ik mat roepen. Ik kijken en zag dat Evert zich nog kon redden door een stuk weg te geven. En hij stond al zo slecht. Nou meende ik toch echt dat Evert had opgegeven, maar na mijn tip werd er toch nog even doorgespeeld. Ruut was daarna echter zijn klok vergeten, misschien ook in de veronderstelling dat hij al gewonnen had. Toen zijn tijd op was, vond Evert dat het maar remise moest zijn.


Martin van Velzen kwam nog best goed uit de opening, maar in het middenspel gaf hij pardoes een stuk weg tegen Sherief.


Han en Jan waren het langst bezig met hun partij. Hoewel het best nog vroeg was, besloten ze ook maar te stoppen en het op remise te houden. Terwijl ik toch dacht dat Han een pion voor stond.


Ik mocht zelf tegen Bart en dacht de opening redelijk door te zijn gekomen. Eigenlijk vond ik gewoon dat ik beter stond. De computer dacht daar anders over. Die gaf licht de voorkeur aan de zwarte stelling. Dat groeide uit naar een pion voordeel, doordat Bart vervelende dreigingen in de stelling

wist te vlechten. In onderstaande stelling gaat het dan toch mis.


Een paar zetten geleden stond het zwarte paard nog op f6 en dreigde er Pxe4, Lxe4 (die toen nog op f3 stond), Lex4 en de pion kan niet terug nemen, omdat er dan d3 met aftrekschaak volgt en wit verliest de dame. Dat had ik gezien en dekte met Pg3 een extra keer e4. Twee zetten later zag ik het niet. Misschien omdat nu het paard een mogelijk aftrekschaak lijkt te blokkeren. Ik speelde 23.Tfb1 en nadat Bart eerst nog even de torens ruilde, sloeg hij daarna op e4 toe. 23... Txb1+ (La4 of Lh4 waren beter) 24.Txb1 Pxe4 25.Pxe4 Lxe4 26.Dc1 La8!Met mijn laatste zet probeer ik te schwindelen. Het leek even of Bart er in trapte, maar La8 is een hele goede zet. Ik had echter niet door wat Bart van plan was en speelde een kansrijk offer (dacht ik). 27.Lxh6. Op zich goed berekend. Als zwart de loper slaat is het remise. Maar zwart ziet helaas beter. 27... Dc7 Er dreigt nu Dc6 met heel snel mat. Ik probeerde nog weg te lopen met 28.Kf2, maar na 28... Lh4+, gaf ik toch maar op. Van weglopen is geen sprake meer. Het is mat in 4. 28.Lg5 Dc6 29.Lf1 lijkt de boel nog te redden, maar de zwarte aanval die dan volgt is niet te stuiten.


Als we nog even terug gaan naar het eerste diagram, dan had ik een interessante voortzetting kunnen doen met 23.f6 Lxh6 24.Txf6! met, na lang rekenen, een gelijke stand.


Maandag hebben we de jaarlijkse ledenvergadering met aansluitend vrij schaken.


Tot maandag, Hans.Mededelingen:

20e OGD Rapid Schaaktoernooi
zaterdag 1 oktober 2016Op zaterdag 1 oktober 2016 zal voor alweer de twintigste maal het OGD Rapid Schaaktoernooi worden georganiseerd. Het toernooi is in de loop der jaren een begrip geworden: niet alleen vanwege de grote opkomst en de sfeer, maar ook vanwege het unieke karakter: er wordt gespeeld van ’s middags 15:00 uur tot ’s avonds 22:30 uur en tussendoor wordt voor alle deelnemers een gratis avondmaaltijd georganiseerd.

Locatie: DuWo Denksportcentrum (speellocatie DSC), Zusterlaan 114, 2611 MP Delft
Toernooiopzet: 7 ronden Zwitsers, 20 min. p.p, A-groep (rating > 1750), B-groep (rating <1850)
Inschrijfgeld: €12,50  (incl. maaltijd) – gratis parkeren op parkeerterrein DUWO (zie site)
Prijzengeld: ca. €1.600,00 (vijf prijzen per groep, ratingprijzen, jeugdprijzen)
Informatie: www.delftseschaaksite.nl/toernooi/ogdrapid
Aanmelden: aanmelden@delftseschaaksite.nl
Facebook: www.facebook.com/events/1243808778997322

Tijdschema
14:00-15:00 inschrijving
15:00 aanvang eerste ronde
17:40–18:30 avondmaaltijd
22:30 prijsuitreiking en naborrel

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Aan de leden van de KNSB (volwassenen)

Beste heer / mevrouw,

De KNSB schaaktrainingen voor volwassenen gaan in oktober 2016 weer van start. We nodigen u uit om ook deel te nemen. Het hoofdthema is dit jaar “ruilen”. De trainingen worden verzorgd door een aantal ervaren schaaktrainers en vinden op Playchess plaats. Per les maken de cursisten kennis met een variant op dit thema. De trainingen worden aangeboden op verschillende ratingniveaus van Elo 1200 tot ca. 2000 in groepjes van 4 tot maximaal 8 personen. De kosten voor een cyclus van vijf trainingen van anderhalf uur bedragen € 70 inclusief een KNSB jaarlidmaatschap Internetschaak met toegang tot Playchess. De trainingen vinden plaats op maandag, woensdagavonden en zondagmiddagen (om de week) in de maanden oktober, november en december 2016. De exacte data vindt u op de KNSB website, zie onderstaande link.

Aanmelden kan tot en met 25 september 2016 via het aanmeldformulier op de KNSB website.

www.schaakbond.nl/internetschaak/internettraining-volwassenen

Dit jaar zullen naast de trainingen ook een serie filmpjes "Begrijp wat u doet" door Herman Grooten worden verzorgd. Informatie hierover volgt later deze maand via de KNSB website.

Met vriendelijke groet,

Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Eric van Breugel

023-5254025