Verslag 25 januari


(Gif)Bekerwedstrijd

Het bekerteam speelde uit tegen het sterke DSC. Ik kreeg niet echt een verslag van Gerard. Tot nu toe bleef het beperkt tot het volgende e-mail bericht:


Mijn stelling leek beter dan hij in werkelijkheid was, volgens Stockfish. Als hij snel Tb8 en b5 had gedaan, stond hij beter. Dat deed hij niet, maar ik opende toen te snel de g-lijn met gxf5. Had eerst met Dg3 de druk verder op kunnen voeren, met een klein plusje. Dat zou zeker voldoende voor een halfje geweest zijn. Daarna stond zwart gek genoeg gewoon beter. Hij had al eerder en harder kunnen toeslaan, toen de stelling door mijn vingers glipte. Anderzijds kon hij het ook steeds fout doen. Het was alles of niets.


Had ik de stelling gelijk gehouden en Sherief niet 3 keer stukwinst gemist, dan...


Of uitvluggeren leek me ook kansrijk.


Gerard en Sherief verloren onnodig. Bart en Cor speelden remise. Een 3-1 nederlaag dus.


Interne


Met Ton als wedstrijdleider van het Bekerteam, waren er al 5 toppers afwezig. Er waren ook nog de nodige afzeggingen. Daarom durfde ik, ook al was ik nog wat ziek, het wel aan. Maar Aat was ik even vergeten.


Aat – Hans

Aat maakte het me gelukkig niet al te moeilijk in de opening. Die verliep wat saai maar het kostte me niet veel tijd.Stand na 26.Pd4-b3

Wit heeft een klein voordeeltje met de pionnen meerderheid op de damevleugel. Dit biedt wellicht mogelijkheden tot het creëren van een verre vrijpion. Ik sta echter wat actiever. De laatste zet van wit is wat minder en zwart kan nu het initiatief nemen. Hier schijnt 26... Ph5 vrij sterk te zijn. Ik heb vroeger wat geleerd over de minoriteitsaanval en dus had ik louter oog daarvoor.


26... a5 27.Dh4 b5 28.Pd4 b4 29.Pe2 bxc3 30.Pxc3 Td2 31.Tb1 Db6 32.Pa4 Db5 33.Df4 Dd3 34.Tc1 Pd5? Het voordeel is weg en wit gaat nu een pion winnen. 35.Tc8+ Kh7 36.Dxf7 De4Wit kan nu eeuwig schaak proberen met 37.Dg8+ Kg6 38.De8+ Kh7 zoals de computer aanbeveelt, maar het is maar de vraag of ik daar op in ga. Misschien loop ik wel vrolijk naar voren met mijn koning. Aat hoopt dat mijn aanval niet doorslaat en brengt zijn paard in veiligheid. Ook niet echt een slecht idee, al staat zwart al wel weer wat beter. 37.Pc3 De1+ 38.Kh2 De5+ 39.g3? Dit verzwakt de koningsstelling te veel. 39... Pf6 Haalt het eeuwig schaak er uit en onderbreekt de verdediging van f2. 40.Da7 Jammer nou, het schaakbord is een kolom te groot.40... Ph5 Veertien zetten later is deze zet nog steeds goed. 41.Kg1 (enige goede zet) Pxg3! 42.De3 Dxe3 43.fxe3 Txb2 44.Tc5 Tc2 45.Pe4Hier is 45... Pe2+ 46.Kf2 Txa2 een halve pion beter dan de voortzetting die ik koos. 45... Txc5 46.Pxc5 Pe2+ 47.Kf2 Pc3 48.a4 Kg6 49.Pb3 Pxa4 50.Pxa5 Pc5 51.Pc6 Kf6 52.Kf3 g5? Dit gaat te diep voor mij. Om de een of andere reden gaat de waardering 1 pion naar beneden. Dit soort stellingen eindigen al vaak in remise, maar nu wordt het ook in de score weergegeven. 53.Kg4 Pd7 54.Kh5? Kg7Kh5 was niet zo’n goed plan. De koning moet toch weer terug. Zwart staat weer beter. Aan Aat’s houding en ogen zie ik al aankomen dat hij iets over het hoofd ziet. 55.Pd4?? Pf6# 0–1


Gerard van der Zijden dacht dat Han vrijwel gewonnen had gestaan. Dat bleek in de analyse achteraf wel mee te vallen. Maar duidelijk is wel dat Han het beter had kunnen doen dan nu. Hij verloor een belangrijke pion en met de opkomende tijdnood erbij, lukte het Han niet om een halfje veilig te stellen.


Martin van Velzen en Herman mochten na een paar weken wederom tegen elkaar. Herman was er wel blij mee, want die had nog een appeltje te schillen met Martin na zijn smadelijke nederlaag. Maar Martin houdt niet van appels en gaf Herman geen kans op revanche. ½-½


Martin de Groot had nog wel een beetje moeite met Rob, maar net niet genoeg om niet te winnen. 1-0


Ruut overspeelde Johan, maar had daarna zoveel materiaal extra, dat pat niet meer te voorkomen was. In de tweede partij wou Ruut laten zien dat hij geen ezel was en stootte zich derhalve voor de tweede keer aan dezelfde steen. Johan zal uitstekend geslapen hebben.


Aanstaande maandag is er de eerste training van het seizoen. Ditmaal via een demonstratiebord. Aanvang officieel 19:00 uur denk ik, maar dat zal wel wat later worden.


Hans.