Verslag 31 oktober


Daar het tweede uit speelde, was het erg rustig op de club. Gelukkig belde oudlid Lex van der Meer mij ’s middags op of hij een partij kon komen spelen. Hij wil eventueel weer lid worden.


Een vlotte pot - Gerard Milort


Martin van Velzen en ik waren vroeg klaar afgelopen maandag. De kleine probleempjes die ik hem met wit steeds voorlegde groeiden snel uit tot pionwinst. Niet veel later verloor Martin ook nog een stuk en toen gaf hij meteen op. Zo simpel als het klinkt was het echter niet. Eerst voerde ik de druk op tegen zijn damevleugel. Dat kostte hem uiteindelijk een pion. Daarna zette ik zijn dame en de zevende rij onder druk. En toen kwam er een aardige combinatie aan te pas om de buit binnen te halen.


Gerard Milort – Martin van Velzen

Stelling na 9... Pb8-d7


Voor de afwisseling heb ik eens geen d4 gespeeld, maar d3 en c4. Met de zwarte loper buiten de keten richt de witte aanval zich op b7 en c6, via d5, en over de loperdiagonaal van g2. Ook de c-lijn is een aanvalsdoel. Daarom ruil ik d5 en speel Tc1 om naar de dame te kijken. 10.cxd5 cxd5 11.Tc1 Pc5. Niet fijn, want passief, maar wellicht iets veiliger was 11... Dd8. 12.Db5+ Dd7 13.b4!


Stelling na 13.b2-b4


Het paard heeft weinig velden, alleen 13... Pa6 is mogelijk, waarna 14.a3 moet. Dat was wel de beste voortzetting. Niet goed is 13... Dxb5? 14.Pxb5 en er dreigt zowel bxc5 met stukwinst als Pc7+ met torenwinst. Het liefst wil zwart dat wit dames ruilt, dan kan hij met het paard terugnemen. Daarom kwam 13... a6. Maar ik ruil niet. 14.Da5! Op 14.Db6 kan nog Pa4.


Stelling na 14.Db5-a5!


Nu heeft het paard geen velden meer, en Dd8 helpt niet vanwege 14.Dxd8+ Txd8 15.bxc5 met stukverlies. Zwart moet noodgedwongen met b6 een pion geven om met tempowinst veld b7 vrij te maken voor het paard. 14... b6 15.Dxb6 Pb7. Wellicht was Pa4 iets beter: 16.Pxa4 Dxa4 17.a3 O-O. 16.O-O O-O 17.Pxg6 hxg6


Stelling na 18... h7xg6


Het lijkt er op dat zwart de schade beperkt heeft gehouden. Maar dat is slechts schijn. Na deze afruil staat wit klaar voor nog een afruil, om vervolgens met een stukoffer toegang te krijgen tot de 7de rij, waar het stuk met rente terug gewonnen gaat worden. De diagonaal g2-b7/a8 speelt een hoofdrol, maar pion d5 staat daar nog gedekt en wel tussen. Daarom sla ik eerst een verdediger van d5 weg, om daarna de muur te slechten met mijn paard. 19.Lxf6! gxf6 20.Pxd5!
Stelling na 19.Pc3xd5!


De pointe is dat na gewoon 19... exd5 20.Tc7 volgt en slaan op b7 (en daarna op d5) en wit heeft zijn stuk terug en twee pionnen gewonnen. Zwart kan nog verrassend 19... Ld8 proberen, met het idee dat als de dame weggaat zwart wel op d5 kan nemen. Maar dan volgt sterk 20.Pc7!, waarna Pb7 in staat en verloren gaat, en daarna pion a6 ook nog. NB: Zelfs 20.Dc7! zou daar kunnen, omdat na Lxc7 21.Pxf6+ en Pxd7 volgt. Martin zag het even niet meer zitten en gaf met 19... Tac8 pardoes een vol stuk cadeau op b7, na een tussenschaakje op e7. 20.Pxe7+ Dxe7 21.Dxb7 1-0. De dame staat intussen gedekt door de loper op g2, en daarom gaf Martin het hier op. Zo werd het een vlotte pot.


Sherief won ook snel van Peter Ingenhoes, maar Peter maakte er wel een fantastische alles-of-niets partij van. Ik ben vergeten de notatie te fotograferen. Ik ben benieuwd of Peter niet meer uit zijn koningsaanval had kunnen halen.


Evert speelde tegen een kennis, Jan Roeleveld genaamd, die vorige week was binnen komen lopen. Nog geen lid, dus werd het een vriendschappelijk partijtje, dat ook heel vriendschappelijk in remise eindigde.


Een andere nieuwkomer Frits Huizinga mocht het opnemen tegen Johan. Ik was zeer benieuwd wie er als winnaar uit de strijd zou komen. Twee of drie keer hoorde ik Frits zeggen dat Johan een fout had gemaakt met een uitleg erbij, waarna Frits toch moest concluderen dat het niet zo’n slechte zet was. Ik heb de partij niet echt gevolgd, maar het bleef onbeslist.


Met Lex erbij kwamen we op 11 aanwezigen. Meestal laat ik Johan dan ergens aanschuiven, maar die had ik al een partij gegeven. Dus mocht Lex naast mijn partij tegen Martin de Groot een bord opstellen. Lex heeft rond de 1350 elo en dat durfde ik wel aan. Het bleek al gauw een strijd tussen David en Goliath, maar Lex kon geen geschikte steen vinden om mee te slingeren. Na 1.e4 d5 speelde hij 2.d4. Die pion zag hij niet meer terug. Ik won nog een pion en wikkelde af naar een gewonnen toren eindspel.


Tegen Martin werd het interessant na de 8e zet van zwart.


Stelling na 8... Lc8-a6


Hier speelde ik niet de beste zet (b3 of Da4), maar wel een spectaculaire. 9.Pxd5 Het werkt wel, want Martin speelt ook niet de beste (Pxd5 met gelijke stand). 9... exd5 Ik won uiteindelijk een pion, maar blunderde die later weer weg. Martin had al een vervelende vrijpion gekregen en had nu een betere stelling. Nog wat mindere zetten later stond het zo:


Stelling na 27... Pxb3


Hier bood Martin remise aan. Dat zal wel een combinatie geweest zijn van medelijden dat ik 2 partijen moest spelen en weinig vertrouwen in zijn eigen eindspeltechniek. Ik moest het aannemen. De computer geeft 2.90 voordeel voor zwart.


Externe


Het tweede heeft het niet makkelijk na hun promotie. Ook in ronde 2 werd er ruim verloren. Ditmaal tegen B.F./Wassenaar 1


Aat van der Toorn 1

Dennis Ramondt 0

Floris de Leeuwe 1

Gerard van der Zijden 0

Gerard Werkhoven ½

Jan Wuister 0

Han Feenstra 0

Ruut de Boer 0


Dus een 5½-2½ nederlaag.


Aanstaande maandag is er weer een les van Gerard Milort, aanvang 19:15.


Hans.