Verslag 9 mei

Maar eerst nog een verlaat stukje van Gerard Milort van 2 mei. Door hardwareproblemen en extreme werkdrukte is dit verslag weer erg laat. Om tijd te winnen heb ik de stukjes van Gerard niet nagekeken.


Doet u mij maar een A-Aatje…

Of te wel, de ene drooglegging is de andere niet!


Je kunt verschillende vormen van drooglegging onderscheiden. De bekendste is natuurlijk het al oude verbod op sterke drank in de USA, met films als ‘Al Capone Guns Don’t Argue’ als geheugensteuntje. En ook het verbod op alcohol in het algemeen is velen van ons hier wel bekend. Geen biertje meer drinken in het Schaakcafé en ook al geen wijntje meer in de Ichtus Kerk… The Roaring Twenties Are Back Again! Ook niet meer weg te denken is de digit verslaving. Ben benieuwd naar de eerste digit-drooglegging, in de strijd tegen dit, dat en nog wat. Geen telefoon, geen internet, geen what’s app, geen facebook, en geen interactieve televisie. Alsof TV kijken actief is… Gewoon alleen een houten bord met echte stukken en potjes spelen, naspelen en nog eens naspelen. Heel leerzaam. Dat brengt mij een minder bekende drooglegging. De hatelijke nul. Het telkenmale niet kunnen winnen van iemand. Ondanks goed spel en alle kansen. En dan soms ook nog verliezen. Op nul blijven staan. Dat is ook droogliggen. ’t Is maar dat u het weet, het kan de beste overkomen. Het overkwam Aat in korte tijd twee keer achter elkaar. Tegen mij. Dat dan weer wel .


In een Konings-Indisch met 5.Lg5 had ik met zwart de loper van g5 teruggejaagd naar g3, en daar geruild voor mijn paard. Net toen ik dacht dat ik wat beter stond ontglipte mij een uiterst ongelukkige 12de zet, ook wel een blundertje genoemd.


Stelling na 12.fxe3 …


Hier wilde ik Pf6 spelen (dekt veld h5 en g4), tot ik veld g6 toch mooier vond voor mijn paard. Omdat ik eigenlijk meer op hxg3 had gerekend, lette ik niet op de druk op f7 over de f-lijn, en speelde ik erg onachtzaam 12…Pf8? Aat profiteerde meteen en draaide de duimschroeven flink aan. 13.Lh5! Pg6? Van schrik nog een slechte. Veel minder erg was 13…Lf6 14.Pde4 Ph7 14.Dc2! 0-0


Stelling na 14…0-0


Hier kon wit meteen al oogsten met 15.Lxg6 fxg6 16.Txf8+ Lxf8 (of Kxf8) 17.Dxg6+ (of zonder schaak) en Tf1, en de dreiging over de f-lijn wordt zwart te veel. Ta8 doet niet mee, en Lc8 en Dc7 ook al niet.


Analyse na 18.Ta1-f1


Want nu is de dreiging Tf7 heel vervelend, en na 18… e5 is 16.De8+ gevolgd door Tf7 ook erg storend. Na het gedwongen 18…Lf5 19.Txf5 sta ik gewoon een stuk achter. Maar het lag ook voor de hand om eerst de druk op te voeren. Wit leek genoeg tijd te hebben en speelde rustig 15.Tf2 Le6 16.Taf1… Wellicht dacht Aat eerst hier mijn loper met d5 weg te kunnen jagen, maar dan volgt twee keer slaan op d5, want Dc2 staat ongedekt en dat pent pion c4. 16…d5 17.Dd7 18.h3 Lxh3?? Van alle goede geesten verlaten (ze zongen toch niet vals in de kerk boven ons?) bega ik een tweede blunder. Net nu ik er weer een beetje bovenop ben, overzie ik dat er in totaal drie tussen-zetten zijn. Slag-zetten ook nog eens.


Stelling na 18…Le6xh3


“Zes zetten later meende ik mij met een loperoffer op h3 te kunnen bevrijden, met eventueel eeuwig schaak als oplossing”, schreef ik vorige week. Dat eeuwig schaak zat hem in het idee 19.gxh3 Dxh3, met dubbele aanval op Lh5 en op g3 (en e3). Want na 20.Lf3 Dxg3+ en even later Ph4 is wit niet zo blij, en over 20.Th2 Dxg3 21.Tg2 Dxe3+ etc. = maakte ik mij ook geen zorgen.


Maar Aat sloeg niet meteen terug op h3. Nu greep hij zijn kans wel. Drie nare tussen zetten later sloeg hij pas, en toen stond ik hopeloos een stuk achter tegen een pion, met weinig compensatie. Een sensatie hing in de lucht… 19.Lxg6! fxg6 (wat anders?) 20.Txf8+ Txf8 21.Txf8+ Kxf8 22.gxh3 (gratis)… Nu is er na Dxh3 geen Dxg3+ meer, want wit speelt meteen Pf1 (of Pe2), en dekt na Pf1 en passant ook nog e3. Mijn dame alleen doet dan niets meer. Daarom besluit ik om maar meteen de loper erbij te halen, door te breken in het centrum met 22… e5. Nu kiest wit niet het beste plan. Dxg6, dxe5, Pe2, Kg2, alles was beter dan Pf3 en Pxd4 en kon op een waardering van +2,5 rekenen. Na 23.Pf3 exd4 24.Pxd4 Dxh3 25.Df2+ Kg8 26.b4 a6 27.a3 h5. Hier begon ik weer een beetje te geloven in redding. Het ergste lijkt voorbij, het moet nu te houden zijn. 28.Pce2 Dg4 29.Df3 Dd7 30.Kg2 De7 31.Pc1… Het is de vraag hoe wit verder moet komen, maar deze paard manoeuvre op weg naar b3 is te langzaam. Structuur, slopen! En de dekking van c5 aantasten, dus 31… a5


Stelling na 31….a7-a5


Als de witte pionnen geruild worden en de dames ook, is het een kwestie van met de loper de laatst pionnen ruimen. Met twee paarden kun je immers niet winnen. En wie weet zit er nog wel meer in… 32.b5?! Dxc5 33.Pcb3 Dc3 34.bxc6 bxc6 35.Df2?


Stelling na 35.Df3-f2?


Nou ja, als je dan toch niet kunt winnen met twee paarden, kun je er net zo goed eentje weggeven, lijkt Aat te denken. Dat cadeautje pak ik graag uit! 53… c5 36.Pc6 Dxb3 37.Pe7+ Kh7 38.Df7… Ziet er nog even dreigend uit, maar via enkele schaakjes houdt de zwarte dame alles droog. 38…Dc2+ 39.Kh3 De4 (dreigt Dh1 mat!) 40.Kh2 h4!


Stelling na 40… h5-h4


Ging ik vroeg naar huis met een nul, vroeg ik vorige week... Daar houd ik niet zo van, dus ik rechtte mijn rug en vocht terug. Gelukkig had ik nog een loper op g7 en wat spel op de zwarte velden. Dat leverde nog een pion op. Aat miste echter wel meerdere keren de sterkste voortzetting, en richting de 30ste zet begon ik weer in remise te geloven. Eerder mag toch niet van Hans . Mijn opstoot h5 zorgde voor enige verwarring en lichte dreiging. Daarna deed Aat in tijdnood enkele mindere zetten, en tot mijn verbazing kwam ik na paard winst zelfs nog gewonnen te staan. 41.gxh4 gxh4 42.Pxd5 De5+ 43.Kg1 c4 (nu veld f6 gedekt is kan ik gaan lopen. Die pion e3 loopt niet weg ) 44.Pe7 Dxe3+ 45.Kf1 Dd3+ 46.Ke1 h3 47.Pg8 De4+ 48.Kd1 Dd4+! Eerst weer even veld f6 dekken, tegen Pf6+. 49.Ke1 h2 en hier gaf wit het op, 0-1. Een kans gemist voor hem, en wederom een ontsnapping van mijn kant. Volgende ronde weer eens tijd voor een strakke pot.


Maar eerst nog even snelschaken op 2 mei. Zei ik. Schevenings Kampioen worden is net zo mooi als clubkampioen, en ik ben nog voor beide titels in de race. Al zou het mij niets verbazen als die titels naar (respectievelijk) Bart en Sherief gaan… Wat ook een mooi slot van het seizoen zou zijn!


Wel, ook dat was bijna zo gegaan, maar net niet helemaal. Bart was te moe en had last van zijn rug. Dat zag je ook in zijn score van 6 uit 9 terug. Sherief had pech, want hij verloor in de 4e ronde van mij in een gewonnen stelling, doordat hij zijn koning schaak liet staan. En ik claimde winst… ook Hans streed dapper mee met 6 uit 9, maar kon niet voorkomen dat Sherief op 8 uit 9 eindigde en ik zelfs op 9 uit 9. Wat dus ook vice versa had kunnen zijn. Nek aan nek! Maar waar waren Cor en Razvan dan gebleven? Volgende keer maar weer, hoop ik!


Groeten, Gerard M.
Een niet zo moeilijke avond

Hij kon het wel schudden…


Ik had een pittig duel om de koppositie verwacht en ik was niet de enige zo te zien. Ook Sherief, en zelfs Hans, trokken hun wenkbrauwen op bij het zien van de indeling. Logisch, want het lag erg voor de hand dat ik als nummer 2 wit zou hebben tegen de nr. 1, zijnde Sherief. Qua kleursaldo de perfecte match nu, en ook vanwege de vorige partij deze cyclus, toen ik zwart had. Edoch, onze vorige partij was in de 8ste ronde, en we gingen nu op voor de 12de ronde. Er waren nog geen 4 ronden verstreken sinds het eerste duel. En pas na vier ronden kan de replay ingedeeld worden. Een onbekende regel, die Hans met zijn hoofd deed schudden. En als Hans zijn hoofd schud… Dan kun je het wel schudden! De hele kerk stond trouwens te schudden. Gelukkig dat Bart er niet was, want die had zeker staan schudden. Waarschijnlijk van het lachen, dat dan weer wel, maar schudden is schudden. Toen de kaarten eenmaal geschud waren, speelde ik tegen Herman Lucas en Sherief tegen Martin van Velzen. Maar, ere wie ere toekomt, laat ik deze spelregel nu zelf ooit eens voorgesteld hebben aan Hans… Zodat een eventuele ontknoping van de strijd om het kampioenschap niet te snel plaats vindt. Pas aan het eind van het seizoen. Een beetje Ajax - PSV (ik sta nu tweede ), maar dan anders. Na Pinksteren zijn de laatste vier ronden aan de beurt. Dan kunnen de resterende topduels worden gespeeld. In het laatste kwart zeg maar, zoals bij basketbal of ijshockey… Sherief en ik mogen dus nog tegen elkaar. En Hans en Ton, en Bart en Aat, doen ook nog mee in de strijd om de eerste plaats. Zij kunnen alle vier Sherief nog treffen. Ik kan van hen alleen nog tegen Ton spelen. Wie krijgt het zwaarste programma? Dat kan nog een rol gaan spelen…


Vandaag trof ik in Herman een prettige vervanger van Sherief. Ik had wat mogelijkheden voor wit in de Konings-Indisch voorbereid, en dat is ook de opening die Herman en ik altijd tegen elkaar spelen. In vele vluggertjes hebben we al van alles uitgeprobeerd. Nu trof het dat ik tijdens het eten nog even naar de KID met snel f4 had gekeken, de vier-pionnen-aanval of vier-rijen-systeem genoemd. Dat leek me wel iets om tegen Herman uit te testen. Hadden we nog gehad onderling. Aat heeft het wel regelmatig met wit tegen mij gespeeld, dus ik wist welk spel er op het bord zou komen. Het kan heel scherp en gevaarlijk worden als wit e5 kan doorzetten. De variant begint met 1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 Lg7 4.e4 d6 5.Le2 0-0 6.f4 (daar is-ie dan) c5 7.d5 e6 8.Pf3… Hier gaat de theorie verder met 8… exd5 9.cxd5 en hier kan zwart kiezen uit meerdere zetten. Bekend zijn Te8; Lg4; Pbd7 en b5. Herman slaat niet op d5, maar speelde 8… Pa6!? Nieuw, denk ik, maar speelbaar. Alternatief voor niet slaan op d5 is 8… Te8. Nu gooi ik de knuppel in het hoenderhok. Tijd om de boel een even lekker op te schudden. 9.e5 Pe8?!


Stelling na 9… Pf6-e8


Opnieuw een onverwachte paardzet. De calvarie van zwart maakt nu ‘bokkesprongen’. Er wordt opnieuw geen pion geslagen. Beter was (het normale) 9… dxe5 10.dxe5 Pg4 11.Lf4 exd5 12.cxd5 Te8 met gelijke stelling. Na 9…Pe8? is het onaangetaste witte centrum wel erg sterk en lastig. Zwart heeft haast geen ruimte en kan weinig bevrijdende zetten doen. Daarom heb ik nu geen haast meer en kan ik rustig mijn stukken ontwikkelen en mijn stelling versterken. 10.0-0 Pac7 11.h3 f5 12.Le3 Ik ga zelf geen pionnen afruilen, want dan krijgen zijn stukken ruimte en velden. Na 12.exf6 ep Pxf6 13.dxe6 Pxe6 staan de zwarte ruiters klaar om het Plein in het centrum te bezetten met Pe4 en Pd4. Dat moet ik niet hebben. Ik stuur liever mijn knol naar b5, met druk op d6. Maar dat voorkomt Herman met 12… a6 13.Db3 exd5 14.cxd5 Kh8. Safety first, lijkt het. Met 15.Db6 had ik nu echter groot voordeel kunnen krijgen, meent de engine. Daar heb ik niet echt naar gekeken. Ik loerde meer op Lb6 en ging rustig verder met 15.Tad1 b5 16.Tfe1 Lb7 17.Lf2 c4.


Stelling na 17… c5-c4


Nu wit alle stukken heeft ontwikkeld, vindt zwart het tijd mijn activiteit wat in te perken met c4. Niet helemaal correct, beter was 17…b4. Want nu staat pion b5 gepend en kan ik eigenlijk gewoon met de loper slaan op c4. Na 18.Lxc4 bxc4 19.Dxb7 Tb8 20.Dc6 Txb2 21.Dxc4 staat wit met een waardering van ruim +3 veel beter. In de partij speelde ik te snel Da3?!, waarna daar nog maar +1 van over was. 18.Da3?! dxe5?! Mist de kans om met a5! tegenspel te creëren. 19.fxe5 Lxd5?! Het verkeerde stuk.


Stelling na 19… Lb7xd5


Er volgde nu 20.Dc5 met stukwinst, want de loper op d5 staat gepend en kan ook niet meer extra gedekt worden. Maar ook 19…Pxd5, om veld c7 vrij te maken voor het andere paard als extra dekking, helpt niet echt. Dan volgt sterk 20.Pxd5 Lxd5 21.e6! met de dreiging e7 met vork. Er kan volgen 21… Tg8 22.e7 Dd7 (of Dd6 23.Dxd6 Pxd6 24.Txd5 met stukwinst) 23.Pg5! (met de dreiging Pf7+! met damewinst) Db7 24.Lf3! met prachtige kruispenning!


Analyse na 24.Le2-f3


De loper staat in, maar dekken met 24… Pc7 helpt niet, want de andere dreiging is natuurlijk steeds 25.Pf7+ Lxf7 26.Lxb7 en de dame gaat verloren. En als zwart slaat op f3 met 24… Lxf3 is 25.Pf7+ zelfs direct mat. De loper op d5 gaat dus verloren, en de rest van de stelling stort dan ook in. In de partij zag Herman het na 20.Dc5 niet meer zitten en gaf hij het op. 1-0.


Toch wel een aardige partij. Oké, 18.Da3 was niet zo goed, en de kans 18.Lxc4 zag ik over het hoofd. De meeste zetten echter scoorden goed bij de engine. Zo was 19.fxe5 de beste zet, beter dan andere aantrekkelijke zetten als Pxe5; d6; Lb6 of Pg5 (met het idee 19.Dxf8+ Lxf8 20.Pf7+ Kg8 21.Pxd8 en wint een kwal, maar met weinig voordeel). Ook mijn zet 12.Le3 (en niet zelf pionnen ruilen) was heel sterk. Het centraliseren van de torens beviel de engine goed, en zelfs 17.Lf2 was zijn voorkeurs zet. Moet niet gekker worden, of ik ga nog schaken als een machine .


Einde verslag van Gerard Milort.


Van mijn partij tegen Aat heb ik nog een leerzame stelling. Ik kwam goed uit de opening, besteedde erg veel tijd aan het vinden van winnend voordeel en toen ik dat niet vond besloot ik zoveel mogelijk af te ruilen. Ik had een verbonden vrijpion, dus daar gokte ik maar op. Maar Aat had een pionnenmeerderheid op de koningsvleugel en toen was het potremise. Ik wou dat voorstellen, maar Aat was net naar de bar. Dus schreeuwde ik “IK BIED REMISE AAN”. De barjuffrouw schreeuwde terug “NIET GEACCEPTEERD”. Vanwege mijn tijdprobleem had Aat haar waarschijnlijk hiertoe opdracht gegeven. Mijn “BEMOEI JE ER NIET MEE” had verder geen effect. Maar was het wel remise?Stand na 44.Ke3-f3


Ja, het is remise. Maar Aat deed nog een verwoedde poging om te verliezen met 44... g4? Hier heeft wit maar liefst de beschikking over 3 winnende zetten. 45.Kf2 of 45.Kg2 zien er niet direct logisch uit, maar de zet die ik speelde gelukkig wel. 45.hxg4 hxg4 46.Kg3 Kg5 en nu wint 47.d6! Zwart moet naar de d-pion toe, wit pakt de g-pion, verliest daarna wel de d-pion, maar de witte koning staat veel beter en dringt de zwarte koning steeds meer de hoek in, waarna wit b6 kan ophalen. In tijdnood durfde ik dit niet aan en het werd alsnog remise.


Voor de overige partijen heb ik geen tijd meer voor commentaar. Echt veel schokkends gebeurde er niet.


Hans.