Verslag 20 november


Martin van Velzen was heel snel klaar tegen John van Eck. John kon een geslagen paard op h5 alleen met de g-pion terugslaan, waarna de weg naar zijn koning open lag. Martin vond die weg.


Jan Wuister had ook een paard aan de rand, maar Tegenstander Ton had er zelfs twee. Toch stond Ton wel iets beter. Het was nog verrassend snel afgelopen met Ton als winnaar. Het was me even ontgaan hoe.


Martin de Groot verloor een belangrijke pion voor zijn koning en hield het ook niet lang uit tegen Han.


Aat had een zware partij tegen Gerard Werkhoven. In een lastige stelling ging hij door zijn vlag.


Herman had weinig moeite met Jan Roeleveld.


Karel moet nog steeds warm draaien. Hij kon Evert niet van zijn 2e overwinning op rij afhouden.


Johan stond te wankelen; een rollator helpt je niet tijdens het schaken. Maar door een abominabel eindspel van Ruut, mocht Johan toch nog een halfje bijschrijven. Het was nog best lastig uit te rekenen hoe je Johan zover kon krijgen om 2 vrijpionnen te laten slaan.


Lex mocht tegen mijzelf. Gezien zijn resultaten de laatste maanden en een eerdere remise tegen hem, was ik vastbesloten om hem niet te onderschatten. Lex leek niet geïnteresseerd in winst en gaf snel zijn openingsvoordeel weg om wat stukken te kunnen ruilen. Ik deed het echter niet goed, waardoor Lex toch weer licht voordeel terug kreeg. In zijn poging om nog meer stukken te ruilen, werd de stelling minder complex. Er resteerde een loper eindspel die, ondanks dat ze op dezelfde kleur velden liepen, toch redelijk remise was. Ik putte hoop uit de witte dubbelpion, maar de computer blijft lange tijd 0.00 aangeven. Tot ver in het eindspel Lex toch de fout in gaat.


Stand na 32... Kg6-g5


33.Lc3 Ik zal er geen vraagteken bij zetten, want zo makkelijk is het niet te zien. Wit moet een opmars van de c-pion (en b-pion) voorkomen, want anders moet de loper de dekking van pionnen b2 en e5 loslaten. 33... c5 34.Kg3 b5 Dat lijkt wat te vroeg. b6, Le3, of Lf4+ zijn beter. Waarom? Ik vermoed dat het met zetdwang te maken heeft. De waardering is weer vrijwel gelijk. 35.cxb5 Alleen 35.Kf3 was goed.


Analyse na 35.Kf3 b4 36.Le1 Lxb2 37.Ld2+ Kg6 38.Ke4


Wit staat zelfs iets beter. Er dreigt Le3 en pion c5 gaat verloren. Op 38... Ld4 volgt 39.Lxb4 Alleen 38... f6 houdt de stand in evenwicht.


Even later staat het zo:


Stand na 40.Kf3


Zwart staat volkomen gewonnen. Ook hier is er weer sprake van zetdwang. Na 40... Lc1 41.Kg3 Lf4+ 42.Kf3 Ld2 is dezelfde stand ontstaan, maar nu met wit aan zet. Wil wit zijn pion op g4 behouden, dan moet de koning naar g3. Daardoor staat de koning net ver genoeg voor het zwarte plan, die ik helaas gelijk uitvoerde, met de koning nog op f3 dus. Ook gewonnen zijn 40... Lf4 en 40... Kh4. Maar ik speelde 40... Lc3 De loper mag niet geslagen worden, want dan promoveert zwart. Toch is deze zet beduidend minder goed, al is het nog wel gewonnen. Lex maakt het mij nog zo moeilijk mogelijk. Gezien mijn tijdnood een goed plan. 41.Le3+ Kg6 42.Lc1 Lxe5 43.Ke4En hier zag ik door de tijdnood niet hoe ik dit moest winnen. De koning staat te dicht bij de b-pionnen en ook de vrije e-pion kan niet veel beginnen. Ik liet het verzanden in remise. Achteraf liet Hiarcs op mijn iPhone eenvoudig zien hoe er wel gewonnen moet worden. 43... Lf6! Er valt niets te doen tegen Lg5 en loperruil, waarna het resterende pionneneindspel eenvoudig gewonnen is.


Tot maandag.


Hans.