Verslag van 8 juni

 

Afgelopen maandag hadden we dan eindelijk weer een clubavond. Negen mensen waren naar de club gekomen. Aat wou graag online spelen, omdat hij het vanwege zijn gezondheid niet aandurfde om het risico te nemen. Daan wou zijn tegenstander wel zijn, maar naar ik begrepen heb is het niet gelukt om een partij te spelen. Helaas was het dardoor te laat voor Daan om nog naar de club te komen en er een even aantal van te maken. Gerard Milort stelde voor dat hij 2 tegenstanders zou krijgen. Ik kan alleen wel maar 1 uitslag van hem verwerken en ik koos voor de partij tegen Robert Bellekom, die wat hoger op de ranglijst stond dan de andere optie Bart Berman. Bart zou ik dan bij verlies de punten geven voor afwezig zijn en elk ander resultaat met 60% van zijn waarderingscijfer.

 

Anderhalve meter van elkaar en een handschoen aan om de hand waarmee je zet.

 

Gerard van der Zijden deed het niet goed tegen Ruut en kwam 2 pionnen achter. Na 20 zetten (foei) en al lichte tijdnood van Ruut, werd er remise overeengekomen.

 

Alexandr moest tegen mij en na de achtste zet van wit stond het zo:

 

 

De theorie gaat hier verder met b.v. 8... c5 9.dxc5 g5. Ik hou niet zo van theorie, vooral niet als mijn opponent het beter weet. Bovendien speelde ik tegen Alexandr, dus wat heb ik te verliezen. Ik speelde hier gelijk 8... g5. Alexandr zei na afloop dat dit toch wel een erg zwakke zet was en alleen gespeeld kan worden als de loper nog naar g7 kan. Maar de waardering stijgt maar licht voor wit. 9.Lg3 Pxe4 10.Dc2 Pxg3? Deze zet is echter wel slecht. Mijn paard staat voorlopig prima op e4 en wit krijgt nu een toren op mijn koningsstelling. Even later is dit de stelling:

 

Stelling na 17.Ld3-c2

 

Ik zit hier al aardig in de problemen.

 

Ik wil graag mijn paard wegspelen, maar ben bang voor Dxc7. Dat is ook de reden waarom ik al een paar zetten lang geen e5 durf te spelen, omdat mijn paard weg moet na d5. Toch was e5 al een keer of 3 de beste zet. Beter een pion achter komen met tegenkansen, dan je langzaam naar de slachtbank te laten leiden. Na heel lang nadenken besloot ik tot 17... b5 in de belachelijke hoop dat Alexandr dan zou slaan op b5. Dan had ik het leuke Pxd4 gehad. 18.Dd3 Th8 19.Pe4 Dg6

 

 

Alexandr had het hier snel kunnen afmaken met 20.Dc3 Er dreigt dan een aftrekaanval met het paard en het dodelijke d5+. Hij deed het anders en hield er in eerste instantie niet meer over dan een pion. Maar zijn stelling was beter en ik kon een 2e en 3e pionverlies uiteindelijk niet meer tegen gaan. Op de 43e zet staakte ik de ongelijke strijd.

 

Cor Groen en Ton speelden de spectaculairste partij van de avond. Hier een verslag van Ton.

 

Cor Groen – Ton van der Zijden

De spelers hadden 1 uur plus 10 seconden per zet voor de hele partij. Voor mij eigenlijk te kort. 1.e4  c6  2.d4  d5  3.exd5  cxd5  4.c4  Pc6  5.Pc3  Pf6  6.Lf4  a6  7.c5  g6  8.a3  Lg7  9.f3, wordt niet goed gevonden door mijn computer. Zetten als 0-0, Ph5 of b6 zijn nu goed voor zwart. ....  b5 maar met deze zet trek ik de zaak weer recht in negatieve zin. 10.b4

Stelling na 10.b2-b4

.... 0-0 Na Ph5  11.Le3  e5  12.dxe5 d4 verliest wit een stuk, en na andere zetten gaat d4 verloren. 11.g4  Pxg4 Leuk voor de toeschouwers maar gewoon Te8 of Pd7 is beter nu wit voorlopig niet kan rokeren. 12.fxg4  Lxd4

Stelling na 12…Lg7xd4

Weer niet de beste, Pxd4 is beter, maar e5 nog beter. Dit brengt een eventueel Dh4+ in de stelling.

12. ....  e5  13.dxe5  Pxe5  14.Lg2  Lxg4  15. Pce2 (Dxd5?  Pd3+ of 15.Pge2  d4!) ....  Dh4+  16.Lg3  De7 En wit wordt onder de voet gelopen. 13.Tc1  e5  14.Lg3

Stelling na 14.Lf4-g3

 

14. .... f5 14. ....  LxPc3  15.TxLc3  d4  16.Lg2  dxTc3  17.LxPc6  Ta7 is ook voordelig voor zwart. 15. Lg2  e4  16.Pge2  Le3  17.Ld6  d4 Hier had zwart met Dh4+ op zetherhaling kunnen spelen.

 

Ton gaat voor de winst

18.Pd5  Dh4+  19.Lg3  Dxg4?

Stelling na 19…Dh4xg4

Slechte zet, Dh6 was de laatste hoop voor zwart. 20.Pxe3  dxe3  21.Dd5+  Tf7  21.DxPc6  Lb7 Inmiddels staat wit 5 punten voor. 23.De6  Td8  24.0-0? Foutje in tijdnood, een gegeven paard mag je niet in de bek kijken dus ....  DxPe2

De stand is weer bijna gelijk. 25.Ld6  Dd3  26.Tfd1  Dxa3  27.c6  Lc8  28.Dd5  e2  29.Td2?? Blunder.

Stelling na 29.Td1-d2?

29…De3+  30.Kh1 Zelf had ik ook nog maar 3 minuten, e1D is mat in 4 30... f4  31.Lxf4 nog steeds mat .... Dxf4?? Maar nu staat wit weer gewonnen.32.Dxd8+  Kg7 33.Dd4+  Kh6  34.Kg1 Lf5 En met de witte vlag op vallen accepteerde Cor mijn remise aanbod.

Ton van der Zijden

De eerste keer weer schaken in coronacrisistijd

08 juni 2020, Gerard Milort

 

 

Na enkele maanden online schaken zijn we afgelopen maandag voorzichtig weer begonnen met het spelen van levende schaakpartijen van vlees en bloed. Op gepaste afstand van elkaar, met handschoentjes aan voor de stukken, met de ramen en deuren open voor de ventilatie, en met verkort speeltempo van een uur per partij plus 10 seconden per zet. Mijn favoriete speeltempo voor de maandagavond… Na enig misverstand bleken we met negen man in plaats van tien oneven te zijn. Daan wilde wel komen spelen, en Aat wel online spelen maar niet komen, waarna het handig leek beide koplopers uit de 2de cyclus online tegen elkaar te laten spelen. Dat had goed kunnen gaan, ware het niet dat Aat zijn inlognaam op Lichess was vergeten en niet ingelogd had. Achteraf had Daan dus beter wel kunnen komen, en dan had hij wellicht tegen mij mogen spelen. Begrijpelijk koos hij voor een potje tegen Aat… Ik hoop dat die partij nog ingehaald wordt!

 

Op de aanwezige boren kwam met Ton Z tegen Cor Groen; Alexandr tegen Hans Z; en Gerard Z tegen Ruut een leek programma tevoorschijn. Bleef over een partij tussen Robert van Belkom en Bart Berman, en een toeschouwer met de initialen GM. Maar Bart en Robert hadden volgens Gadge al te vaak tegen elkaar gespeeld. Toen bedacht ik om zelf tegen hen beiden kloksimultaan te gaan spelen. Met hetzelfde tempo als de andere partijen.

 

De opstelling in de benedenzaal.

 

Overall koploper broer Ton had er zin in en offerde in het vroege middenspel een stuk voor twee centrumpionnen en een koningsaanval. Dat leek snel succes op te gaan leveren, maar Cor is een taaie en verdedigde zich goed. In de loop van het spel nam Cor het initiatief over met een gevaarlijk verre pion op de damevleugel, maar Ton had ook nog wat troefkaarten in zijn mouw. Het leek dat Ton ging winnen in die aanval, waarvoor hij ook nog kwaliteit geofferd had. Met drie pionnen voor de toren dreigde zwart op f2 binnen te vallen. Een onnauwkeurigheid was voldoende om het tij te keren in een stelling waarin elke zet raak moet zijn. Nu stond Cor op winstkans. Maar wel met zeer weinig tijd, zoals we van hem gewend zijn. Met nog 30 seconden op de klok werd er plots remise voorgesteld en geaccepteerd. Wellicht de meest terechte uitslag van een spannende en opwindende partij.

 

Dat kon niet geheel gezegd worden van de partij tussen broer Gerard en Ruut. Gerard Z stond goed met wit en leek met zijn koningsaanval de zwarte stelling te gaan kraken. Maar blijkbaar kan Ruut ook goed verdedigen (hij zal het wel gewend zijn 😉) want hij counterde sterk op de damevleugel en wist zijn trammetje met rasse schreden naar de remise te brengen.

 

Dan kon weer niet gezegd worden van broer Hans, die vrijwillig zijn koningsvleugel positioneel verzwakte en de gevraagde problemen kreeg die daar bij horen. Ik had verwacht dat het mes van Alexandr er snel doorheen zou snijden, maar het duurde het nog vrij lang voordat hij in het eindspel wist te winnen. Maar Alexandr wist al heel lang dat hij ging winnen…

 

Geloofde Hans hier al niet meer in zijn stelling…?! 😉

 

Intussen had ik al lang met 2-0 gewonnen, maar niet nadat zowel Bart als Robert uitstekend partij gaven.  Niet makkelijk natuurlijk voor spelers uit groep 3 en het derde team om tegen de (nog net) regerend clubkampioen te spelen die ook nog eens het eerste team aanvoert. Dat hebben ze knap gedaan. Het waren geen makkelijke partijen en de foutjes die hen fataal werden zouden normaal niet zo snel afgestraft worden. De gedwongen pauze had mij blijkbaar goed gedaan, want ik speelde op zich goede partijen, al had ik zelf ook af en toe een klein missertje. Maar de winstweg in beide partijen zag ik al enige tijd aankomen, ruim voordat mijn tegenstanders dat doorhadden. Mooie strategie gericht op zwakke en sterke velden en stukken. Kijk en oordeel zelf:

 

Goed gespeeld door allebei

 

Partijen volgen PM.