Verslag 11 september

 

Peter had moeite met Evert, die een paar zeer ongebruikelijke zetten (3... Df6) in de opening speelde. En als Peter niet kan terugvallen op zijn openingskennis, dan is hij kwetsbaar. Evert kwam zowaar beter te staan. Nadat Evert echter een kwaliteit besloot te geven, stond wit weer beter. Even later stond het zo:

 

Stand na 11.gxf3

 

Hier was Peter niet gerust op de logische en beste zet 11... Lxf3. De computer geeft dan echter wit een voordeel van 2 pionnen met de variant 12.De3! Lxh1 13.Dxa7 Dd8 14.La5 Dc8 15.O-O-O Le7 16.Dd4 Pf6 17.De5 (dreigt Td8) Kf8 18.Txh1. Ik denk niet dat Peter, of wie dan ook, dit had gevonden. Evert speelde helaas 11... Le6?, waarna de waardering verdubbelde naar +4. Nadat Peter alle zwarte stukken had geslagen, besloot hij zijn dame te offeren voor de lol. Er resteerde een gewonnen pionneneindspel.

 

Cor Groen heeft nog niet zijn niveau van vroeger te pakken. Hij denkt erg lang na en komt dan tegen het eind in moeilijkheden door de naderende tijdnood. Tegen Martin van Velzen had hij het zeer zwaar.

 

Stand na 18.Te1

 

Martin heeft een neus voor tactiek en vindt hier de beste zet: 18... Pxg2! Vanaf hier speelt zwart een gewonnen wedstrijd (-4 voor wit). Ik heb helaas de resterende zetten niet, maar na b.v. 19.Kxg2 Pf4+ 20.Kg3 Dxh3+ 21.Kxf4 h6! (dreigt 22... g5+ 23.Pxg5 Lxg5 mat) 22.Te6 (om de koning een vluchtweg te geven via de E-lijn) 22... Lg5+ 23.Ke4 (na Pxg4 gaat wit mat) fxe6 en zwart heeft genoeg materiaal terug. Zo ging het niet, maar Martin won evengoed.

 

Floris was snel klaar tegen Herman. Die kon zich helaas niet goed concentreren door slechte ervaringen in het ziekenhuis. Al twee keer is een geplande operatie op het laatste moment afgelast. Herman dacht even een tussenschaakje te kunnen geven, maar sloot daarmee zijn dame in. Hij gaf gelijk op.

 

Martin de Groot en Jan Roeleveld speelden beide op de koningsaanval. Die van Martin was gevaarlijker. Hij won een stuk en daarmee was het wel uit.

 

Ruut had de stelling behoorlijk dichtgeschoven en hoopte hiermee Gerard Werkhoven van zich af te houden. Deze plaatste echter een goed getimed offer waarmee hij de stelling gevaarlijk binnendrong. Een vrijpion besliste daarna de partij in het voordeel van Gerard.

 

Ton speelde een zeer interessante partij met Aat. Aat had het in het begin wat moeilijk, maar leek in het eindspel, mede door tijdnood van Ton, toch te kunnen winnen. Ton verdedigde zich goed en kon met een stukoffer de laatste pionnen van Aat winnen. En met een paard alleen kun je niet winnen.

 

Han mocht tegen ondergetypte. Ik kreeg een pionnenmeerderheid op de damevleugel, die steeds vervelender werd. Han kon geen tegenspel verzinnen en liet zich steeds verder in het nauw dringen. Het kostte hem zo veel tijd, dat hij op zet 45 door zijn vlag ging. Toen was het echter al ruim verloren.

 

Tot maandag, Hans.