Verslag 12 oktober 2020


Door best wel wat afzeggingen, waren we slechts met 10 leden. En dan nog duurt het zo lang voordat het verslag er is. Ik dacht er vrijdag pas aan. Ik hoop dat er voldoende leden blijven komen na de nieuwe serie maatregelen die het kabinet heeft moeten nemen. De HSB heeft alle externe wedstrijden tot nader order uitgesteld. Maar de interne op zo’n kleine club als de onze, kan nog wel doorgang vinden.


Aat was aardig in de problemen gekomen tegen Ruut.Ruut staat hier al gewonnen volgens de computer. De beste zet if 1... f5. Met de onveilige stand van de witte koning, kan het geen kwaad om de boel wat meer te openen. Ruut besluit gelijk op de aanval te spelen met 1... Pg3+?, maar dan staat Aat ineens gewonnen. Wit kan gewoon 2.fxg3 spelen en zwart krijgt er niet veel voor terug. Maar Aat ziet de spoken die normaal gesproken altijd bij Ruut komen buurten en slaat het paard met de toren. Dat geeft een gelijke stand. 2.Txg3 Lxg3 3.fxg3 Dxg3

Dat geeft wit de tijd om 4.Pf1 te spelen, waarna wit licht beter staat. 4.Kd1? Dat is niet goed. Zwart staat weer beter. 4... Dg1+ 5.Pf1 Dxd4 6.Le3 Dxe5 7.f4 Df6 Dit halveert het zwarte voordeel. Dh5+ was beter. 8.Tb1 Maar dit is ook niet goed. 8.cxd5 was duidelijk beter. Het voordeel is weer terug. 8... d4 9.Ld2 Pc5 10.Pg3 Pxd3 Ruut gaat op de afruiltoer. Een begrijpelijke strategie, maar de dame is nog het enige actieve stuk. De waardering zakt al weer behoorlijk. 11.Dxd3 Dg6 12.f5 exf5? Dit maakt de weg naar de zwarte koning een stuk eenvoudiger. Het staat gelijk. 12... Dg4+ was noodzakelijk. 13.Pxf5 Dg4? Dwingt de koning naar een veel beter veld en bovendien kan de toren eindelijk bewegen. 14.Kc2 O-O? Helaas, daar staat de koning niet veilig. Het is zeer verrassend mat.15.Pe7+ Kh8 16.Dxh7+! Kxh7 17.Th1+ met mat op de volgende zet. Aat zag dit niet. 15.Th1 Dg6? 16.Pe7+ en opgegeven. De dame gaat verloren. Zwart had zich na Th1 nog kunnen redden met 15... Tfe8, maar Ruut zag het allemaal niet meer in tijdnood.


Gerard Werkhoven nam een pionoffer aan van Han en gaf die niet meer terug. Han had wel wat compensatie, maar kon de materiële stand niet meer gelijktrekken. In tijdnood maakte Han ook nog een blunder en kon gelijk opgeven.


Robert hield Lex lang op remise, maar Lex kon toch een pion winnen. In het eindspel raakte hij dat voordeel weer kwijt en toen beide alleen een koning en een dame over hadden, werd er maar remise overeen gekomen.


Cor Groen, (voortaan nog alleen met voornaam, daar Cor de Jong helaas heeft opgezegd en Cor Kanters al een tijd niet meer schaakt), had het knap lastig met Bart. Pas in de tijdnoodfase ging het mis voor Bart. Hij ruilde zijn loper die een zeer belangrijke centrumpion dekte. Zijn stelling zou in elkaar storten, dus gaf hij het maar op.


Ik was als eerste klaar. Een bekend openings offer van Alexandr dacht ik te kunnen tegen gaan met een loperoffer op f7. Het lijkt leuk dat zwart zijn rokade kwijt is en toren h8 moet opsluiten met Kg8, maar ik kon de volgende 5 zwarte zetten al aan zien komen en het was juist wit die last had van zijn slechte koningsstelling. Op zet 17 capituleerde ik reeds. Weer iets wijzer geworden.


Hopelijk tot maandag, groet, Hans.De derde kloksimultaan tegen Ruut de Boer,

door Gerard Milort


Vorige week speelde ik wederom twee partijen tegelijk, met klok op een uur, en ik schreef al dat het toch niet zo eenvoudig is om je op beide partijen goed te concentreren. Dat bleek uit de hoofdpartij, die Gerard Werkhoven gemakkelijk remise had kunnen houden, zoals jullie in het vorige verslag hebben kunnen lezen. De partij tegen Ruut had ik nog laten zien, maar wat ik er over zei blijkt te kloppen. De eindstelling waarin Ruut door zijn vlag ging was ongeveer gelijk. Maar het was niet makkelijk, en dat gold ook voor de hele partij.


Stelling na 8…Pf6-g4


In dit type stelling, dat uit de Pir

kan komen, maar ook in de KID natuurlijk, wil wit graag loper h6 spelen en de zwarte loper op g7 ruilen. Die loper is nu een sterke verdediger die alles dicht houdt, terwijl er na afruil een paar gaten op de zwarte velden ontstaan waar wit gebruik van zou kunnen maken. Op termijn kan de loper van g7 bovendien ook nog een aanvalswapen worden op de koningsvleugel, of een sterke arm in het eindspel op de damevleugel. Daarom wil ik die loper graag houden en soms gewoon ‘bewaren voor later’. De witte loper van c1/ e3 wil ik echter wel graag ruilen, maar dan voor een paard. Zo behoud ik de dominantie over de zwarte velden! 9.g3?! Pxg3! Plan 1 is geslaagd… Wit had 9.Lg5 De8 of Dc7 10.Pbd2 h6 11.Lh4 Pd7 12.d4 kunnen spelen. De loper kan naar g3 en van daar het centrum aanvallen (e5 en d6) en bv f4 ondersteunen. 10.fxe3 Pd7 11.Pbd2 Pc5 12.Lc2 a5?!


Stelling na 12…a7-a5


Hier mis ik de kans om met 12…Lh3! 13.Tf2 Pe6 mijn loper buiten de keten in het spel te brengen. 13.d4! Pe6 14.a3 Kh8 15.De1


Stelling na 15.Dd1-e1


Hier ga ik gewoon verder met het plan dat gebruikelijk is met de loper op g3 en zonder ruilen op e3. Dan is breken met f5 en f4 doorschuiven een dreiging. Met de dubbelpion op de e-lijn en de open f-lijn voor wit is het onzin… 15…f5?! 16.exf5 gxf5 17.Kh1 Ld7?


Stelling na 17…Lc8-d7


Nog zo’n lekkere zet… In deze fase had ik het moeilijk tegen Gerard W. en ik vond het lastig om aan dit bord goed na te denken. De loper onderbreekt de dekking van pion d6 en staat ook nog in de weg. In dit type stelling is veld d7 vaak nodig voor een paard, en soms voor de dame. De stelling is na f5 en Ld7 omgeslagen van -1naar +0,5 op de schaal van Frits. Wit gaat meteen op zijn doel af… 18.Pc4 e4 19.Pxd6!? Een stukoffer voor enkele pionnen en een open (koning) stelling… Typisch Ruut. Gevaarlijk! Maar niet altijd helemaal goed… Zo ook nu. Het alternatief is 19.Ph4 d5 20.Pd6 (met druk op f5) f4! (snel wegwezen dus!) met spannende stelling.Stelling na 19.Pc4xb6!?


Door het stukoffer verdwijnen de pionnen d6, e4 en f5 van het bord; het hele zwarte centrum gaat er af. En de koning op h8 heeft alleen nog een h-pion en de loper op g7 ter bescherming. Hoe loopt dat af?! 19…exf3 20.Txf3 Pg5 21.Tf4 Dc7?! Verkeerde kant en verkeerde veld. Het centrum aantasten met c5 was het beste. Maakt tevens veld c6 vrij voor de loper om richting Kh1 te gaan loeren. 22.Pxf5Tae8 23….?! Het is niet helemaal duidelijk wat er op deze zet gebeurd is. Volgens mijn notatiebiljet speelde wit hier 23.De1-h4. Een sterke zet, ware het niet dat er een witte pion op g3 staat die de doorgang van e1 naar h4 verhinderd… Hierna werd er geruid op f5 met 23…Lxf5 24.Txf5 Txf5 25.Lxf5 Lf6, waarna Ruut hoofdschuddend door zijn vlag ging. De stelling is in een soort van dynamisch evenwicht. Als wit op de 23ste zet De2 had gespeeld, had de afruil wel gekund. Er dreigt dan Dh5, maat zwart is aan zet en kan met De7 de boel dicht houden. Ben wel benieuwd wat er met g3 is gebeurd toen ik even weg was, is er geanalyseerd op het bord? Niet goed teruggezet… Want hoe kon de dame anders ineens naar h4! Of heb ik niet goed genoteerd?! Ruut, weet jij het nog?


Analyse na afloop?!


De analyse na afloop ging verder met de dame op h4 en Lf6 als laatste zwarte zet. En met een extra pion op de e-lijn, als ik mij niet vergis. Het lijkt alsof de pion van g3 nu ineens op e3 staat, terwijl er ook al e4 gespeeld is... Zie diagram. Uiteraard probeerde Alexandr met de drie witte vrijpionnen te winnen van de zwarte stukken, wat hem uiteraard ook een aantal keer lukte! Leuke poging… De telling voor de vlag viel was denk ik gelijk… Volgende keer toch wat beter opletten… Allebei! 😉