Verslag van 30 november 2020

Door Gerard Milort


We waren met zeven spelers, waaronder alle drie de Gerards, en Floris haf woord gehouden en was er ook weer bij. Zeven is oneven en Ruut keek al blij naar mij verlangend naar wederom een (klok) simultaanpartij. Dat kon. Met een top affiche van Alexandr de Mythe tegen de Groene Cor op bord 1 en Floris de Vijftigste (L) tegen Gerard de Derde uit Werkhoven op bord, namen broer Gerard en tramremise-Ruut het samen op twee borden op tegen onze enige GM. Op papier dan. Het werd weer een bloedige avond in donker november… Met maskers voor en moordenaarshandschoenen aan trokken de strijders ten velde.


Waar de Groene Cor zich door Alexis de Mythe na een gelijk opgaande opening in late middenspel en in het eindspel liet wegdrukken, wist Floris de L met fris en aanvallend spel Gerard de Derde juist goed onder druk te zetten. Cor zag het spel uit zijn handen glippen naarmate de tijd en het spelvorderde, en ging in tijdnood snel ten onder. Bij Floris tegen Sindala ontstond ook tijdnood, en G3 vergaloppeerde zich met peerd g6, het veld waar zijn loper naar toe moest om h7 te dekken. Daar ging hij nu mat met Pf6 en Txh7 na eerst een dame offer op h7. Mooi gespeeld van Floris, zie zijn partij. Die van AM heb ik niet goed genoeg gezien en geen notatie om een fragment weer te geven. Die van Floris wel. Zie zo meteen.NB: Mijn kloksimultaan partijen tegen Ruut de Boer Gerard Zet waren ook leuk. Tegen Ruut kwam ik na de opening steeds verder in het voordeel. Totdat er meer materiaal dan een stuk af zou gaan. Toen ging het snel. Tegen Gerard won ik een pion, maar had uiteindelijk niet voldoende spel om te winnen. Maar ook na de beste voortzetting gemist te hebben kwam ik nog een heel eind met een vrijpion die hem een stuk kostte. Helaas werden daarna mijn laatste pionnen net op tijd geruild en werd het remise. Heel goed gespeeld van Gerard, maar van welke zeg ik niet 😊. De remise tegen Gerard telt mee voor de stand. Ruut krijgt een V, voor vrijwillig opofferen... Zie verderop.Floris de Leeuwe – Gerard Werkhoven (met licht commentaar van Floris zelf)


1.d4 d5 2.e4 dxe4 3.Pc3 Pf6 4.f3 Lf5 (FL: een variant die ik minder goed denk te kennen, meestal neemt zwart de pion aan, en ja laat ‘t maar zien dan wit) 5.g4 Lg6 6.g5 Pd5 7.Pxe4 e6 8.h4


Stelling na 8.h2-h4


Noot GM: Zo kennen we Floris nog uit de TV serie van vroeger. Immer strijd te paard en te zwaard! Het ziet er eng uit, maar er is nog niet veel aan de hand. Ook de witte koning staat op de tocht. 8…Ld6 9.Pe2 (FL: even op veld g3 letten.) 10.c4 Pe7 11.Db3 b6 12.Pxd6 Dxd6 13.Lf4 Dd8 14.Le5


Stelling na 14.Lf4-e5


Wat ga je hier doen met zwart tegen een aanvallende speler? Meteen rokeren, of eerst iets als Pe5 en f6 proberen?! Gerard W. koos voor 14…0-0 15.Td1 (FL: h5 is sterker) Pbd7 16.h5 Lf5 17.h6


Stelling na 17.h5-h6


GM: Nu volgt na 17…g6 18.Lg7, dus kijkt zwart of hij eerst de loper kan nemen op e5. 17…Pxe5 18.hxg7 Pxf3+ 19.Dxf3 Kxg7 (FL: wit heeft heerlijk spel en een mataanval dreigt.) 20.Pg3 Pg6(??)


Stelling na 20…Pe7-g6??


(GM: een behoorlijke blunder! Dit veld is bestemd voor de loper die h7 moet blijven dekken. Die is nu ‘ontdekt’ door het paard. Floris springt er meteen in! Eerst het paard naar f6, en dan de dame erbij!

21.Ph5! Kh8 22.Pf6!! (FL: en jawel, het heerlijke veld) Pe7 23.Dh5


Stelling na 23.Df3-h5


FL: arme zwarte stelling er dreigt nu met in twee met 24.Dxh7!+ Lxh7 25.Txh7 mat.


Analyse na 25.Th1xh7 mat


Daarom gaf zwart het op. Nog mooier was (hetzelfde mat) na direct 23.Dxf5!!!


Analyse na 23.Df3xf5!!


Met het zelfde mat als vervolg na 23…Pxf5 (of exf5) 24.Txh7#! Groetjes, Floris 


GM: NB: Op diezelfde maandag 30 november werd Magnus Carlsen 30 en speelde hij de finale tegen So in de Chess Tour in Skilling. Carlsen verloor door een zelfde fout als Gerard tegen Floris. Carlsen probeerde met Pg4 de koningsaanval te stoppen, waar dat veld nodig was voor de loper (Lg4)… 😊.


Aan het analyseren van mijn eigen partijen ben ik nog niet toegekomen, die houden jullie nog te goed! Hier al wel vast een sneak preview aan de hand van enkele diagrammen…Gerard van der Zijden – Gerard Milort


Stelling na 20.a3xb4


Hier dacht ik al aan pionwinst met Pc2 of Ta3-Tb3. Pion b4 of c5 gaat dan vallen. Helaas vermoedde ik al dat wellicht mijn pion b7 er ook af zou gaan. Maar ja, je moet toch wat…


Stelling na 27.Lf3xb7 (hier staat het gelijk, =)


Stelling na 30…Ld8-a5


Ook hier staat het nog gelijk, de engine beveelt nu 31.g3 aan, zo snel mogelijk alle zwarte pionnen van het bord af zien te krijgen. Het gespeelde 31.Lxc2 was volgens Frits niet goed, wat ik ook dacht.


Stelling na 30…Ld2xc1


Hier had ik nog stille hoop op winst, mits ik een pion kan overhouden. Frits denkt dat ook, maar even later verandert hij van mening.


Stelling na 37…Lc1-e3


Nu gelooft ook Frits er niet meer in. Had ik i.p.v. Le3 37…Kd5 gespeeld, dan dacht Frits dat zwart nog wel kon winnen. 38.g4 La3! Daarover de volgende keer meer… Nu eindigde de partij in remise. ½-½.


Stelling na 42.f3-f4


De laatste zwarte pion verdwijnt van het bord. Heel goed verdedigt van Gerard Z! Verdient half punt!


Foto van vorige (vorige) week…