Verslag 4de ronde Schevenings Kampioenschap

 

Eigenlijk een week te vroeg speelden we de vierde ronde van het Schevenings Kampioenschap. Gebruikelijk spelen we tijdens een van de schoolvakanties onze snelschaak toernooitjes om het SK. Toen ik de agenda opstelde afgelopen najaar dacht ik dat het deze week al krokusvakantie zou zijn. De krokusjes staan immers al her en der in het gras. Maar die pieken blijkbaar ook te vroeg want, het is pas komende week voorjaarsvakantie. Voorjaarsvakantie? Er komt een koudefront aan uit Siberië! Het gaat gierend hard vriezen. Gelukkig waren wij dus wel op tijd om nog warm gespeeld te worden. Omdat er een zeer ruime opkomst was werd er deze keer weer in twee groepen gespeeld. Op mijn advies had Ton de groepen op sterkte ingedeeld en was er een groep 1 en een groep 2. Ik had netjes beloofd de uitslag van de groepen op evenwichtige wijze in elkaar te schuiven bij de puntenverdeling. Hoe ik dat gedaan heb leest u hieronder. In groep 1 kwamen alle aanwezige spelers van het eerste en tweede team; in groep 2 de spelers van het derde team en hun potentiële invallers. Groep 1 had negen deelnemers die elk 8 partijen speelden, en een ronde vrij waren. Groep 2 had acht deelnemers die zeven ronden (round robin) speelden.

 

In Groep 2 bleek John verrassend snel het snelschaken onder de knie te hebben gekregen. Haalde hij de vorige edities nog amper punten en was hij steevast onderaan de ranglijst terug te vinden, nu liet hij amper punten liggen en won hij deze groep met een vol punt voorsprong op de nummers twee Herman Lucas en Martin van Velzen. Daarmee verdient John 17 punten, tweede plek in het dag-klassement! Herman en Martin verdienen elk 12 punten met hun gedeelde 2de/ 3de plek. Achter hen voerden Lex van der Meer en Cor de Jong de middenmoot aan, voor Evert van Dale en Ruut de Boer. Rode lantaarn drager werd Jan Roelofs, die de tijd telkens voorbij zag vliegen en geen enkele keer de eindstreep ongeschonden haalde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Scoresheet Group 2

 

In Groep 1 ging titelverdediger Gerard M in de vierde ronde onderuit tegen runner-up Sherief El S, die daarna zijn voorsprong op regelmatige wijze uitbreidde. Sherief stond slechts een halfje af met remise tegen Cor Groen. Ikzelf verloor een paar ronden later op harde wijze van Gerard Werkhoven, die de offers uit zijn losse mouw schudde, en mij het hele bord over joeg, zich onderweg te goed doende aan mijn man- en vrouw-schappen! Tussendoor werd ik nog hinderlijk op remise gehouden door een (tegen mij althans) sterk spelende Ton van de Zijden-handschoentjes. Met twee dominant aanwezige ongelijke lopers konden ook de aanwezige torens geen verandering in de uitkomst brengen. Edoch, de andere achtervolgers maakten elkaar onderling het leven zuur, en maar liefst vier spelers eindigden met 4 uit 8 (nipt 50%) op de 3de t/m 6de plaats. Op enige afstand bekeken door mijzelf, die ondanks de pak slagen toch nog ruim 2de was geworden met 5,5 uit 8. Zelfs net iets beter dan de nummers 2 en 3 uit groep 2, waardoor ik toch nog 15 punten mag bijschrijven. Maar Sherief gaat met de eerste plaats en de eer aan de haal en verdiende de volle 20 punten ten volle. En een mooie revanche voor het minder goede resultaat van vorige keer. Met nog meerdere afleveringen te gaan kan Sherief nog makkelijk Schevenings Kampioen worden, want de beste vier resultaten tellen. Moet hij wel vaak genoeg blijven komen natuurlijk. Deze titel moet toch een mooie trofee zijn voor een geboren Scheveninger!

 

 

                               Scoresheet Group 1

 

Leuk om zo de score en de uitslagen te zien natuurlijk, maar hebben jullie al eens goed in de linkerbovenhoek gekeken van de scoresheet? Bedenk dan dat Ton heel trots met twee van deze exemplaren aan kwam zetten… Wat staat er in de kleine lettertjes? “Paringstabel”! Wie gaat er dan paren, vraag ik mij af… Het antwoord is ontluisterend en huiverend: “Het Briesende Paard”! Had hij van internet gedownload. Als er dan maar geen Bug in zit… Het Paard van Troje? Staat in elk geval garant voor spektakel op de borden en voor verrassende uitslagen en punten 😉.  Maar even zonder gekheid, hartstikke goed van Ton dat hij aan deze rondetabellen gedacht had!

 

De vijfde ronde om het Schevenings Kampioenschap is op Koninginnedag. Ja Koninginnedag, dat is geen vergissing. Maar ik bedoel wel (maandag) 30 april, en niet die nieuwe onhandigheid op een onlogische datum 😊.

 

In de tussenstand na 4 ronden stijgt John van Eck naar de tweede plaats, maar Sherief zit hem al op de hielen. Jan Wuister zakt van plek 2 naar plaats 4 en Martin van Velzen klimt naar de zesde plek. Cor de Jong staat nu boven Bart Verbaan en ‘eerstejaars’ Cor Groen is aan zijn inhaalrace begonnen. Met 10 punten is ‘debutant’ Lex van der Meer de hoogste nieuwe binnenkomer. Jan Roeleveld is de nieuwe lijstduwer en verdiende zijn eerste punt, door 0 punten te scoren maar wel mee te doen!

 

 

Tussenstand Schevenings Kampioenschap na de 4de ronde:

 

                                                                               1ste         2de          3de          4de          Totaal

1.       Gerard Milort                                   15           + 20       + 17       + 15       = 67

2.       John van Eck                                       8           +   5       +   8        + 17       = 38

3.       Sherief el Sayad                                 0           + 16       +   0        + 20       = 36

4.       Jan Wuister                                       10           +   8       + 10       +   2        = 30

5.       Ton van der Zijden                           8           + 16       +   0        +   5        = 29

6.       Martin van Velzen                          17           +   0        +   0        + 12       = 29

7.       Herman Lucas                                     5           +   8        +   0        + 12       = 25

8.       Cor de Jong                                       12           +   0        +   0        + 10       = 22

9.       Bart Verbaan                                    20           +   0        +   0        +   0        = 20

10.   Martin de Groot                              12           +   8        +  0        +   0        = 20

11.   Gerard vd Zijden                               0           + 10       +   0        +   5        = 15

12.   Gerard Werkhoven                          8           +   0        +   0        +   7        = 15

13.   Cor Kanters                                         0           +   0        + 14        +   0        = 14

14.   Hans vd Zijden                                   0           + 13       +   0        +   0        = 13

15.   Ruut de Boer                                      6           +   6        +   0        +   0        = 12

16.   Cor Groen                                            5           +   0        +   0        +   7        = 12

17.   Dennis Wareman                              0           + 11       +   0        +   0        = 11

18.   Lex van der Meer                              -               -              -           + 10       = 10

19.   Evert van Dale                                    0           +   4        +   0        +   4        =   8

20.   Aat van der Toorn                             -               -              -           +   7        =   7

21.   Han Feenstra                                      -               -              -           +   7        =   7

22.   Jan Roeleveld                                     -               -              -           +   1        =   1