Verslag 6 maart

 

Externe: RSCBP 1 - DSC 4

 

Bord 7

Helemaal veilig waren we nog niet, zoals u in het verslag van Gerard kunt lezen. Dus ik had mij goed voorbereid. Ik moest tegen een 1900+ speler (precies wist ik het toen nog niet) en die bestreed mijn inferieure Scandinavisch opening met het alles afruilen wat er maar af te ruilen was. Op zet 18 bood hij remise aan in een stelling waar geen muziek meer in zat. Heb ik daarvoor 2 uur in een bad met Red Bull gelegen. Dit had ik half slapend ook nog wel kunnen presteren. Hij zei dat hij slechts een paar partijen per jaar speelt en zeker geen 1902 sterkte meer had. Hij heeft zelfs ooit 2100 gehad. In zijn vorige partij hield hij lang alle stukken op het bord en begon toen te blunderen. Hij was blij met zijn eerste halfje. Ik was even bang dat hij op 0 uit 5 stond, maar hij had slechts 2 partijen meegedaan. ˝-˝

 

Bord 3

Bart hield het niet veel langer vol. Ook hij speelde snel remise 1-1

 

Bord 6

Ook invaller Gerard Werkhoven hield het op remise, maar wel na een korte strijd. Met ongelijke lopers was doorspelen zinloos. 1˝-1˝

 

Bord 1

Sherief stuurde mij zijn partij op. Hij speelde 12 zetten theorie, waarna zijn tegenstander als eerste afweek. In 26 zetten telde ik maar liefst 8 zwarte dame zetten, maar de computer vond het goed, zoals vrijwel alle zwarte zetten.

 

Kees van der Meer (1994) - Sherief Elsayad (2056) [E81]

1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 Lg7 4.e4 d6 5.f3 O-O 6.Le3 c5 7.Pge2 Da5 8.Pc1 cxd4 9.Pb3 Dh5 10.Pxd4 Pc6 11.Le2 Dh4+ 12.g3 Dh3 13.Lf1 Dh5 14.Lg2 Dc5 15.Pf5 Dxc4 16.Pxg7 Kxg7 17.Dd2 Td8 18.b3 Da6 19.Pd5 Pxd5 20.exd5 Pe5 21.Ld4 Kg8 22.De2 Da5+ 23.Kf1? De koning kan veilig naar f2. Nu blokkeert hij de toren.

 

 

23… Ld7 De enige zet die de computer echt afkeurt. De loper staat veel beter op f5, vanwege de dreiging Ld3. 24.a4 Dxd5 25.Td1 Dxb3

 

 

26.f4? De laatste fout, in een al behoorlijk verloren stand. 26... Lg4 en wit geeft op. 2˝-1˝

 

Met nog 3 witpartijen voor ons en 1 punt voorsprong, leek het er goed uit te zien, maar na een kleine analyse was het wel duidelijk dat we moesten vechten voor een positief resultaat.

 

Bord 5

Peter kon remise maken met een eeuwige aanval op de dame. Hij vroeg of hij remise mocht aanbieden. Gerard vroeg hem nog even te wachten en te kijken of er toch niet iets meer in zat, gezien de stand op de overige borden. Peter bestudeerde de stelling nog zo’n 10 minuten, maar hij wou het niet forceren en kwam waarschijnlijk terecht remise overeen. 3-2

 

Bord 8

Dennis was onderweg 2 pionnen kwijtgeraakt, maar had daarvoor wel een lekkere stelling gekregen. De witte loper bestreek veld f8, waardoor zwart niet kon rokeren. Daardoor deed de toren op h8 ook lange tijd niets en zwart had ook nog een matige loper. Maar nadat de dames van het bord kwamen, losten die problemen een voor een op, met behoud van de 2 pionnen meer. Daar bleek geen houden meer aan. Tijdens de analyse had Dennis geforceerd een waarschijnlijk gewonnen pionneneindspel kunnen bereiken. Hij durfde het niet aan omdat zwart dan verbonden vrijpionnen op de d- en e-lijn zou krijgen. Maar met de koning in de buurt, lopen die niet door. Wit leek 2 vrijpionnen te kunnen krijgen op de koningsvleugel, die niet te stoppen waren door de koning. Jammer. 3-3

 

Bord 2

Een DesaStreusCh 4-lopen wedstrijd – Commentaar Gerard M.

 

Het zijn altijd spannende wedstrijden tegen het vierde van de Delftse Schaakvereniging, waarin wij regelmatig nipt het onderspit delven, hoewel we eigenlijk gelijkwaardige teams hebben. Het wordt tijd dat wij ook tegen DSC 4 eens verrassend flink uithalen, zoals we dat al eerder tegen sterke teams hebben gedaan. Promotie 2, Westland 2, SHTV 1, allemaal hebben ze weleens een lekker pak slaag gehad van ons (en andersom natuurlijk ook). Maar tegen DSC4 wordt het meestal 3˝-4˝ of 4˝-3˝ (en nooit eens 4-4), dus telkens net wel of net niet winnen. Ook deze keer had het zomaar 4-4 kunnen worden, maar het werd het niet. Deze keer was het eigenlijk (of alweer) mijn schuld. Speel ik normaal keer op keer remise tegen de heer Van der Meer, nu mocht ik weer eens tegen hun andere crack, Jaap Flohil. Niet erg, want ik had een positieve score tegen hem. Had. Helaas staan we nu weer gelijk. Ik speelde goed, stond goed, won een pion, begon toen een beetje te knoeien, en verspeelde uiteindelijk zelfs de remise. De remise die goed was geweest voor een 4-4 gelijk spel, een extra matchpunt, en behoud van onze plek in de Promotieklasse.

 

Nu wordt het nog billenknijpen in de laatste ronde. Er van uitgaande dat Scheve Toren deze ronde wint van Promotie 3 hangt alles af van de slotronde op 5 april in Zoetermeer. Dan speelt DSC4 tegen ‘Pisa’1 en DSC heeft beloofd dat zij niet zullen verliezen. Want als Pisa twee keer dik wint en wij verliezen de laatste ronde dik tegen Schaakhuis 2, dan komt het aan op bordpunten. De onderlinge wedstrijd tegen Pisa hebben wij onnodig verloren. Normaal zou het geen probleem moeten zijn, tegen Schaakhuis 2. Alleen doe ik dan niet meer mee, vanwege meermalig optreden in Schaakhuis 1 in de 3de klasse van de KNSB. En geheel onverwachts is het Schaakhuis weer terug in de race om het kampioenschap. Zij hebben namelijk uit in Naaldwijk verrassend gewonnen van koploper WSC2. Voor het eerst in de geschiedenis, heb ik mij laten vertellen, won het Schaakhuis uit van WSC, in het Westland. Zelfs Schaakhuis 1 is dat nog nooit gelukt. Alleen spelend bij ons (de finale van de HSB Beker twee jaar geleden), of in het Schaakcafé zelf in het centrum, wisten ze tot nu toe te winnen.

 

Hierdoor is de situatie zo dat WSC meer bordpunten heeft dan het Schaakhuis, dat dus gebaat is bij een grote overwinning tegen ons in de laatste ronde. Tenminste, als SHVT1 geen roet in het eten gooit en beide laatste wedstrijden tegen ‘Sweet-Lake-City’ 2 en 3 wint. Cruciaal is hun wedstrijd tegen Promotie 2 volgende week, want als SHTV daar wint, dan is SHTV de nieuwe koploper en de lachende derde. Laten we dat maar heilig hopen, want dan hoeft het Schaakhuis wellicht niet zo nodig uit te halen tegen ons. Het is dus ongemeen (om niet te zeggen: wel gemeen) spannend in de Promotieklasse. Zowel bovenin in de strijd om het kampioenschap en de promotie naar de KNSB, als wel onderin in de strijd tegen degradatie. Gaat ons eerste de plek van ons tweede innemen in de 1e klasse? Dat is niet te hopen en zou ook niet verdiend zijn. Ik reken op gerechtigheid.

 

Maar goed, tot zo ver de bespiegelingen. Laten we maar eens gaan kijken hoe ik mijn partij en mooie stelling om zeep heb geholpen. Ik had wit aan bord twee en kwam goed uit de Tarrasch opening die mijn tegenstander mij voorschotelde als antwoord op mijn Catalaanse opstelling. We komen erin na de negende zet van zwart.

 

Stelling na 9

Stelling na 9... Lc8-e6

 

Waarschijnlijk had zwart hier eerst op d4 moeten ruilen. Maar ook dan heeft hij een geďsoleerde pion op d5 die mijn aanvalsdoel wordt. Nu ga ik meteen voor de pionwinst met... Ja, hoe moet wit het nu spelen om maximaal te profiteren? De variant 10.Lxf6 Lxf6 11.dxc5 Lxc3 12.bxc3 Da5 vond ik niet goed. Zwart wint zijn pion terug en op mijn damevleugel is de pionnenstructuur verzwakt. Daarom koos ik ervoor om meteen op c5 te slaan. Als zwart dat terugneemt staat Pf6 gepend en kan ik ruilen op f6 en op d5 slaan. Zwart probeerde daarom met d4 verwarring te zaaien. 10.dxc5! d4!? 11.Lxf6! Lxf6 12.Pe4 (iets sterker dan Pb5) Le7 13.Dd2 h6 14.Tfd1.

 

Stelling na 14

Stelling na 14.Tf1-d1

 

Voert de druk op de d-lijn verder op, waardoor pion d4 ook verloren dreigt te gaan. 14... Dc7 15.Pxd4 Pxd4 16.Dxd4 Tad8.

 

Stelling na 16

Stelling na 16... Ta8-d8

 

Wit staat nu (tijdelijk) twee pionnen voor, maar zwart heeft wel compensatie met zijn loperpaar en aanval op mijn damevleugel pionnen. Hier had ik mijn dame het beste terug kunnen trekken naar e3, en dan proberen a3 en b4 te spelen. Maar ik zag weer eens iets moois en speelde hier Pd6, om na b6 te slaan op b6! Leuk geprobeerd, maar niet dwingend genoeg. En daarom niet goed. 17.Pd6?! b6 18.cxb6! axb6! Het is makkelijk te zien dat 18... Dxd6 19.Dxd6 Lxd6 20.bxa7 faalt op de dubbele dreiging a8D en Txd6, waarna wit tenminste een kwaliteit en twee pionnen voor blijft:

 

Analyse na 20

Analysediagram na 20.b6xa7

 

Maar zwart hoeft dit niet toe te laten en kan gewoon op b6 terugslaan (wat hij dus ook deed), in plaats van het paard te nemen. Dan staat mijn paard alsnog gepend en drie keer aangevallen. Na terugslaan op b6 red ik mijn stuk met de zet Pb5. Alleen is in de stelling die dan overblijft mijn voordeel als sneeuw voor de zon verdwenen. Beetje jammer. 19.Pb5 Db8? Nu krijg ik weer wat voordeel terug, want de dame staat slecht op b8. Beter was Dc2 met gelijke stelling! 20.De4 Lf6 21.Db4 (21.Pc3 was hier ook goed) Txd1+ 22.Txd1 Td8.

 

Stelling na 22

Stelling na 22... Tf8-d8

 

Een nieuwe fase in de strijd is aangebroken. Hoe win je een (waarschijnlijk) gewonnen stelling? Nu moet wit zijn stelling zien te consolideren. De twee lopers met de twee zware stukken samen zijn sterker en gevaarlijker dan mijn stukken. Dat betekent dat ik bij voorkeur een licht en een zwaar stuk moet ruilen, en dus ook bij voorkeur een licht stuk met liefst een toren erbij moet zien over te houden, zodat mijn pionnen het verschil kunnen gaan maken. Tot zover de theorie. In de praktijk bleek deze opgave toch niet zo makkelijk. Torenruil leek mij hier niet zo goed. De zwarte stukken worden dan sterker en gevaarlijker. Ik was hier het correcte 23.Pd4 van plan, maar zag daar toch vanaf. Ik dacht dat zwart dan met 23... Dd6 24.Dxd6 Txd6 24.e3 Lxa2 makkelijk gelijk spel zou krijgen. En hier speelde ik nog op winst, mede gelet op de stellingen op de overige borden. Daarom koos ik ervoor om mijn toren op het bord te houden en de opstoot e4 voor te bereiden. 23.Te1 Lax2 24.e4… Plan gevolgd, maar geen goed plan. Voordeel is nu verdwenen, 24.Ta1 was beter geweest. 24... De5! 25.Pc3 Le6 26.Dxb6 Tb8 27.De3 Txb2 28.Pd5 Ld8.

 

Stelling na 28

Stelling na 28... Lf6-d8

 

Wit staat hier nog steeds ietsje beter, maar in mijn hoofd had ik de winst al opgegeven en zou ik genoegen nemen met remise. Had ik dat daarnet maar aangeboden, dan had zwart het vast wel aangenomen. Maar niet na mijn volgende zet, die een blunder bleek te zijn. Mijn idee was nog steeds dameruil en een stuk ruilen, om de overhand te kunnen behouden. Maar het faalde tactisch. En eigenlijk heel simpel. 29.Dc3?? Dxc3 30.Pxc3 La5! Oef, even gemist. Nu faalt 31.Tc1 op Lxc3 32.Txc3 Tb1+ 33.Lf1 Lh3! met ondekbaar mat! 31.Pd1 Tb1 32.Tf1 Lc4! Zwart wint nu een kwaliteit en staat dan ineens gewonnen! 33.Lf3 (of Pe3, maar dat helpt ook niet) Lxf1 34.Kxf1 f6 35.h4 Kf8 36.g2 Ld2! Zwart houdt het paard vast op de onderste rij, want op Pe3 komt gewoon Lxe3 met makkelijke winst. Voorts loopt de zwarte koning naar voren, waarna wit in zetdwang komt. Daar is weinig tegen te doen. Even later stond het zo:

 

Stelling na 43

Stelling na 43.f2-f3?

 

De laatste onnauwkeurigheid, maar het was al verloren. Nu komt zwart binnen over de zwarte velden. Zes zetten later moest ik opgeven. 0-1. De slotstelling:

 

Stelling na 49

Stelling na 49... Th2-d2

 

Een dramatisch einde voor mij en voor het team. Maar wel heel knap gecounterd en knap afgemaakt door Jaap Flohil. Ere wie ere toekomt. 3-4

 

Bord 4

Ton speelde zijn toren iets te ver naar voren, waarna die werd ingesloten. Dat kostte een kwaliteit tegen een pion. Gelukkig was het witte loperpaar heel sterk. Wit kreeg wel een vrije a-pion, maar dreigde zelf wat te gaan verliezen door 2 witte vrijpionnen in het centrum, ondersteunt door de lopers. In tijdnood kozen beide spelers ervoor om de zetten te herhalen. 3˝-4˝

 

Interne

De snelschaakavonden in het Zeekantje lijken eindelijk wat op te leveren. Twee potentieel nieuwe leden kwamen een kijkje nemen. John van Eck had de vorige keer meegevluggerd, verloor wel alles, maar liet toch een goede indruk achter. Gibby Dahoe kwam met hem mee, maar die bleek wel iets minder sterk. Hij had ook meer twijfels of hij wel lid wilde worden.

 

Floris vergat bijna dat zijn toren op a1 instond. Het had hem zomaar de partij kunnen kosten tegen Jan Roeleveld. Floris speelde het stuk toch maar weg en won daarna snel in de aanval.

 

Aat hield Evert lang in leven, maar won uiteindelijk ook.

 

Lex was weer taai. Nu tegen Han, die laat in de avond toch het volle punt kon incasseren.

 

Johan kon het niet redden tegen Frits.

 

Ruut behaalde een fraaie remise tegen Jan.

 

John van Eck verdedigde zich niet helemaal goed tegen Martin de Groot. In plaats van een stuk terug te slaan, koos hij voor een pin op dame en toren. Die was echter niet zo gevaarlijk. Wel eng was de zet Da7 richting lang gerokeerde koning. John verraste Martin en mij met een intelligente aanval op de koning. Met pionzetten brak hij de weg naar de koning open en toen was er geen houden meer aan.

 

Gibby Dahoe had niet veel in te brengen tegen Martin van Velzen. De tweede partij iets meer, maar ja, die telt niet.

 

Groet, Hans.