Verslag van 7 december 2020

Gerard Milort


Nog half afgesloten vanwege de vogelgriep waren we toch met acht spelers, goed voor vier partijen. En een even aantal, gelukkig even geen (klok) simultaan voor mij deze keer, maar een echte serieuze partij. Geheel volgens wens mocht ik met wit tegen Han Feenstra. Hoezo naar wens? Ik had nog niet live tegen Han gespeeld dit seizoen, maar wel op internet. Leuke en spannende potten! Zo ook nu, al had ik het hier voor mijn gevoel makkelijker dan online het geval was. Tijdens de partij deed zich een aardig Netflix-moment voor. Han keek mij aan alsof hij twijfelde over direct Pe5xLd3 spelen of eerst Kg8xLg7, nadat ik met Lh6xg7 de lopers ruilde. Hij speelde Pxd3, in de veronderstelling dat ik dan Lg7xPf6 als tussenzet zou doen. Om dan met Pd3xe1 gewoon een toren op te halen, omdat hij toch niet mat zou gaan, en dan een kwal voor zou komen. Ik keek hem aan en zei dat ik Lxf6 wel had gezien, maar niet goed vond. En dat ik daarentegen de ‘Beth-zet’ Dd2-h6 overwoog, de loper op d3 opofferend, evenals de toren op e1. Om dan met Pf3-g5 erbij en mijn paard op d5 mat te gaan geven. Er waren echter meerdere verdedigingen mogelijk, met soms lange en moeilijk door te rekenen varianten. Na 10 minuten vruchteloos puzzelen koos ik voor het veilige Dd2xPd3, en sloeg ik het paard gewoon terug. Ik behield wel wat aanval, maar weinig voordeel, terwijl het fantastische Dh6!! meteen plus 6 was. Ik had -wederom- onsterfelijk kunnen worden… 😊


Geheel tegen zijn zin moest Alexandr Mityaev met zwart tegen Floris de Leeuwe, waarbij de tegenzin louter en alleen sloeg op het verkorte speeltempo, dat nu één uur en 10 sec per zet p.p. is. Vorige week was de klok al bijna spelbreker tegen groene Cor en eerder ook al tegen mij. Maar Floris komt zelf ook vaak in tijdnood, dus het leek mij een eerlijke strijd te worden. Ik heb helaas de notatie niet, en ook niets ontvangen, maar het was een spectaculaire wedstrijd met wederzijdse kansen in het middenspel, ontstaan na -wederom- sterk gespeelde opening van Floris. Maar toen het middenspel overging in eindspel kreeg -wederom- Alexandr het overwicht en goede kansen op de overwinning. Mits hij de tijdnoodfase zou overleven… Met nog 5 minuten voor onze AM tegen nog ruim één minuut voor de FL gebeurde het onverwachte. Enkele minuten (max 6) en iets meer (max 10) zetten later ging Alexandr door zijn vlag! In betere tot gewonnen stelling. U zult begrijpen dat het gejammer even ‘niet van de lucht’ was. Ik hop dat hij nog terug wil komen!Ondertussen had Cor Groen korte metten gemaakt met Jan Wuister, want die taste al vroeg in de opening in het duister. Het Boeddha-Pester Gambiet (binnenkort ook te zien bij Netflix) dreigde er binnen 11 zetten mat of dame verlies. Het was dan ook al na 12 zetten over. Ondanks dat stond Jan na 10 zetten nog goed!! Is er een dokter in de zaal… Zie de partij verderop.

In bovenstaande partij was de zet 4.Dd4 van Jan al niet zo handig, want die wordt even later met tempowinst door Pc6 weer weggejaagd. 4.Dd3 was wel goed, dat scheelt een tempo. Op de 7de zet van wit was 7.Dc2 beter dan De3, waar wit zijn eigen e-pion blokkeert, terwijl wit aan die kant nog moet ontwikkelen. Na 9…Pc6-b4 lijkt het er op dat zwart gaat oogsten. Maar…


Stelling na 9…Pc6-b4


Na afloop dachten Jan en Cor dat het door Jan gespeelde 10.Ke1-d1 een slechte zet was, zo niet de verliezende. Dat is niet zo! Het is zelfs de beste zet, beter dan 10.Pd4 waarvan Jan dacht dat dit de juiste zet was hier. Wit staat bijna +2 beter volgens Fritz. De echte fout kwam pas op zet elf, want 11.Pd2 deed wit de das om.


Stelling na 11.Pf3-d2?


Na 11…Lc5! 12.Df3 Pxf2+ gaf Jan het op, omdat hij nu zijn dame moet geven met Dxf2, want na 13.Ke1 is Pc2+ een hel mooi mat met twee paarden! 0-1.


Analyse na 13…Pb4-c2 mat.


Ruut de Boer moest het, na drie simultane potjes tegen mij, nu tegen ‘andere andere’ Gerard (W) opnemen, twee seizoenen terug nog clubkampioen. Dat was nog steeds goed te merken, want GeWe herstelde zich goed van zijn verlies tegen Floris vorige week en gaf Ruut geen enkele kans. Ik meende zelfs dat er een mataanval kwam dwars door het midden en via de diagonaal a3-f8, waarbij Gerard lang had gerokeerd en Ruut’s koning vastgenageld op e8 stond. Met open lijnen in het centrum voor zijn torens en een batterij met dame en loper op de zwarte velden d6-e7-f8 gericht verwachte ik ook snel mat, maar er kwam nog een soort eindspel met ‘ongelijk materiaal’ op het bord. Ongelijk vooral in aantal en gewicht… Gerard genoot er zichtbaar van (bitte nicht aufgeben) 😉. Maar dat deed Ruut uiteindelijk toch.
Het genieten gold in iets mindere mate voor Han Feenstra. Al viel dat ook wel weer mee. Vooral de mooie varianten die na afloop op het bord kwamen deden ons grijnzen. Maar in de tijdnoodfase, die bij hem snel kwam en lang duurde, was het toch lastig vrolijk te blijven onder de toenemende druk.Ik speelde het best aardig volgens de engine en kwam heel goed te staan. Tot het moment van eeuwige roem voorbijkwam. En passeerde…19.Dh6!! Geeft een loper en laat een toren in staan. Absurd toch. Maar in de post mortem vonden we vele mooie varianten met even mooie matbeelden. Wat vindt u van onderstaande stelling, die ik graag op het bord gehad had! Wits laatste zet is d5-d6!Er dreigt nu Dh8 mat, want de koning kan niet meer weg vluchten via e7. Dus Dd7 helpt niet, en fxg5 al helemaal niet. Dus moet Dxd6, waarop Dxf7 mat komt.


Maar voordat de hele partij tegen Han aan de beurt is, moet ik eerst bij Ruut de Boer nog een schuld inlossen. In zijn derde simultaanpartij tegen mij deed van vorige week hij het beter dan in de vorige, en nu speelde Ruut wel snel d4 in de Pirč opening. Tot over goed opgelet.. Maar dan, hoe kan het dat Ruut zijn eigen standaard strategie vergeet en zijn ‘ezelsoren’ deze keer thuis had gelaten… Hij vergat 10.h3 te pelen om een stuk van g4 te houden. En hij vergat een vluchtgaatje voor zijn zwartveldige loper te maken. Want die ruil ik graag af tegen een paard, zodat mij reus op g7 later de partij kan domineren over de zwarte velden! Zo ook hier, na mijn 10…Pg4 gaat Le3 eraf, met ook nog een dubbelpion tot gevolg.


Stelling na 10…Pf6-g4


11.h3 Pxe3 12.fxe3 Le6 13.c4 a5 14.d5 Ld7 15.Ph2 Pa6 16.a3 Db6 17.Db3


Stelling na 17.Dd1-b3


Meestal ga ik voor de koningsaanval en houd ik de dames op het bord. Maar nu is dames ruilen en het midden- en eindspel ingaan met een betere pionnenstructuur en actiever stukken ook goed. 17...Dxb3 18.Pxb3 a4 19.Pd2 Pc5 20.Pf3 h5 21.Phf1 b5


Stelling na 21…b7-b5


22.bxc6ep Lxc6 23.cxb5 Lxe4!


Stelling na 23…Lc6xe4


24.Pxe4 Pxe4 25.Lc4 Pe5 26.Ld5 Tab8 27.Lc6


Stelling na 27.Ld5-c6


27…e4 28.Tf2 Pd3


Stelling na 28…Pc5-d3


29.Tcc2 Pxf2 30.Kxf2 d5 en wit gaf het hier op. 0-1.


De witte (vrij) pionnen vormen geen gevaar, want na enkele zetten verder in de post mortem kwam het zo te staan:


Analysediagram na Pxe4


Die eindspel is makkelijk te winnen voor zwart.


Volgende keer de hele partij tegen Han. Maandag 14 december spelen we nog een gewone ronde voor de interne competitie.


Tussen Kerst en Oud en Nieuw (op maandag 28 december) zijn we dicht. De andere twee vakantie maandagen, 21 december en 4 januari, willen we Rapid en Blitz spelen voor het Schevenings Kampioenschap. Mist er niet opnieuw strengere en aangescherpte beperkingen worden opgelegd en de speelzaal wel open blijft voor de club. Dat horen we wellicht dinsdagavond…


Groet, Gerard Milort