Prijsuitreiking en Seizoen 2019 – 2020 en Simultaan groot Succes!

 

Vorige week hebben jullie kunnen lezen wie de vele prijswinnaars zijn geworden dit seizoen en welke meervoudige prijswinnaars een boek hebben gewonnen, en wie een fles wijn konden kiezen. De prijswinnaars die niet aanwezig konden zijn krijgen hun boeken en flessen bij het begin van het volgende seizoen, dat op maandag 30 augustus kan starten met inloop en vrij schaken.

 

               Prijswinnaars Ton en Ruut met hun boek en fotomodel Johan er tussen in

 

Voor Daan en Cor de Jong ligt er nog wat klaar

 

Vanaf begin september hopen we weer gewoon de interne competitie te kunnen spelen. De externe competitie zal later beginnen dan gewoonlijk, waarschijnlijk pas eind september of begin oktober. Dat horen we nog wel. Hopelijk kunnen we ook weer gewoon met drie teams spelen, als daar niet genoeg ruimte (of menskracht) voor is, dan zullen we met twee teams doen. Het eerste team blijft in de eerste klasse HSB, want het seizoen kon niet worden afgemaakt en de mogelijke promotie naar de Hoofdklasse is niet doorgegaan. Nieuwe ronde nieuwe kansen. Ons team is sterk genoeg, zoals ook bleek tijdens de simultaan.

 

Als beloning voor zijn snelschaak kampioenschap had ik Alexandr gevraagd om simultaan te geven, samen met mij als clubkampioen en zeker als er 10 of 12 deelnemers zijn, want het is echt niet zo eenvoudig als het lijkt…

 

Twee halve vierkante ‘cirkels’ om rondjes in te lopen…

 

Grappige situatie was dat zowel de deelnemers konden kiezen aan welke ‘tafel’ ze wilden spelen, of te wel, tegen welke simultaangever. En er werd ook nog kleur gekozen: Alexandr speelde overal met zwart, ik nam het op met de witte stukken. Beiden vijf tegenstanders, waarbij de op papier sterkere Alexandr ook de sterkst tafel had. Hij speelde tegen Hans, broer Gerard, Cor Groen, Han en Robert. Aan mijn tafel zaten Ton, andere Gerard, Ruut, herintreder Floris en remisekoning Johan.

 

Aan mijn tafel ging het lekker snel, want ik denk niet echt lang na en speel vooral op hoe maak ik het leuk en hoe laat ik het spel lekker lopen. Daardoor deed ik ook enkele wat minder goede maar wel spannende zetten. Dat geeft de anderen ook de kans er wat moois van te maken. Johan hield lang stand maar moest toch als eerste zijn koning inleveren nadat mijn aanval te sterk werd. Hij werd op de voet gevolgd door Ton die iets venijnigs over het hoofd zag en zijn stelling volledig zag instorten. Intussen was Alexandr nog in de openingsfase verwikkeld en nam hij de tijd om positioneel verantwoorde zetten te vinden… Desondanks kwam hij niet overal goed te staan en werd het een spannende race om de punten.

 

Dat ik uiteindelijk (slechts) een half hoefde in te leveren was al onverwacht, de overwinnaar van dat halfje hadden de bookmakers ook niet goed geraden! Waar Floris na harde strijd in het centrum zich geconfronteerd zag met twee tot drie verbonden vrijpionnen tegen twee niet mobiele vrijpionnen, en daardoor niet tegen kon gaan dat mijn pionnen wel oprukten en de zijne niet. En zijn wat passieve stukken (Ta8 en Lc8 kwamen er niet echt uit) moesten zich op offeren voor de blanke boertjes, waarna hij de ongelijke strijd moest staken… Dat was drie uit drie voor de GM…

 

               Het tafeltje van GM voor aanvang

 

Tegen (andere) Gerard Werkhoven was ook een spannende stelling ontstaan met stukkenspel en activiteit als inzet. Met een listige en geniepige manoeuvre dwong ik hem een stuk te slaan, waarna ik er twee terug kon slaan. Het eindspel met een stuk meer tegen twee pionnen was makkelijk gewonnen voor mij. Bleef over de dit seizoen zeer goed (en ook nog snel) spelende Ruut de Boer. Mijn schijnoffer werd door hem hard weerlegd en ik moest knokken om niet mat te gaan of materiaal te verliezen. Uiteindelijk kwam ik een kwaliteit achter en stond ik nog steeds onveilig. Maar ik stond nu wel telkens direct voor het bord en dat betekent dat Ruut moest gaan snelschaken. Om te voorkomen dat ik zou verliezen en dat Ruut door zijn vlag zou gaan (of door tijdsdruk zijn mooi stelling zou verprutsen) bood ik op een tactisch moment remise aan. Nu, als Ruut het woord Remise hoort gaan zijn ogen glimmen en ziet hij zijn trammetjes als staan… Hij kon dus niet weigeren 😉.

 

Daarmee was Ruut wel Man of the Match! Maar het boek had jij al verdiend en gehad… En met 4,5 uit 5 had ik ook niets te klagen. Ik heb het wel eens slechter gedaan…

 

Ik was dus op tijd klaar en vroeg plagend aan Alexandr hoe het bij hem stond en of er al punten verdeeld waren. Nee dus. Op alle vijf de broden was de strijd nog in volle gang.

 

               De Tafel van Vijf

 

Hier nog relaxed en afwachtend, maar er werd daarna hard gestreden. Robert moest erkennen dat een KNSB-speler met 2100 plus toch wel sterk speelt en was de eerste die omviel, al was dat dus pas nadat ik al klaar was! Hans was de tweede die in de fout ging en een moeizaam eindspel snel verloor. Cor Groen had een spannende partij die ook gunstiger voor hem had kunnen aflopen. Hij heeft hem lichtjes geanalyseerd en in een PGN bestand meegestuurd, maar dat past niet in het enigszins verouderde format van onze website, en ik had geen tijd om hem over te zetten en van diagrammen te voorzien. Komt nog wel. Feit is dat ook hier Alexandr het uiteindelijk beter wist op te lossen en er met de winst vandoor ging. Bleven over broer Gerard en Han, die allebei goed partij gaven en een gelijkwaardige stelling hadden. Beiden hadden een eindspel op het bord met gelijke lopers en bijna gelijk aantal pionnen. Gerard stond een pion voor maar had de slechte loper. Han kwam een pion achter maar hij had en goede loper. Bij Han werd het remise gegeven toen geen van beide verder kwam en voordat alles van het bord zou gaan, op de slechte randpion na die qua kleur van het verkeerde promotie veld was. Intussen was het al half elf geweest en ik was bijna in slaap gevallen… Ik besloot te arbitreren en verklaarde de overgebleven partij remise, want Gerard kon niet verder komen ondanks zijn pion meer, en Alexandr kon alleen nog winnen na fouten van Gerard. Alexandr wilde nog wel verder spelen, en toen er nog even snel verder gespeeld werd deed Gerard het inderdaad fout wat tot verlies had kunnen leiden, maar wat niet nodig was. Intussen had ik de score sheet al ingevuld, waardoor de eindstand aan deze tafel 4 – 1 was. Niet slecht hoor, 4 uit 5 tegen sterke tegenstand.

 

Hoewel Alexandr dus zwaardere tegenstand had gehad, voelde ik mij toch de winnaar met een halfje meer en een uur minder tijd gebruikt! Gewonnen op tijd zeg maar 😊.

 

Al met al een geslaagde avond en een mooie afsluiting van een bijzonder verlopen seizoen. Zo iets hebben we nog nooit meegemaakt! Hopen dat het komend seizoen weer wat normaler wordt!

 

13 juli was er tevens Prijsuitreiking, waar de volgende spelers aanspraak op maken:

 

Interne Competitie: Eindstand over 2 cycli tot en met eind juni 2020

 

Groep 1

1.     Gerard Milort            1091,10  punten

2.     Ton vd Zijden               975,10

3.     Hans vd Zijden             970,65

 

4.     Alexandr Mityaev        954,40

5.     Aat van der Toorn        914,60

6.     Gerard Werkhoven      886,30

 

Groep 2

1.     Gerard vd Zijden (7de) 783,60

2.     Daan Hoebink (8ste)     739,50

3.     Jan Wuister (10de)        677,85

 

Groep 3

1.     Cor de Jong (13de)      649,10

2.     Ruut de Boer  (14de)   614,05

3.     Johan Bal (20ste)         358,80

 

Beste Nieuwkomer: Robert Bellekom         209,00

 

Beste herintreder 😉: Bart Berman 123,50

 

Alle vetgedrukte namen verdienen en vallen in de prijzen

 

 

Eindstand Cyclus 1

 

Groep 1:

1.      Ton

2.      Hans

3.      Gerard Mi

 

Groep 2:

1.      Gerard Zet

2.      Jan

3.      Han

 

Groep 3:

1.      Cor J

2.      Ruut

3.      Martijn

 

 

Eindstand Cyclus 2 (na de 10de ronde, tot en met eind juni)

 

Groep 1

1.      Gerard Milort

2.      Alexandr Mityaev

3.      Aat

 

Groep 2

1.      Daan

2.      Martin v V

3.      Lex

 

Groep 3

1.      Cor J

2.      Ruut

3.      Robert

 

 

Externe wedstrijden HSB teams

RSC BP 1:

1.      Hans Zet met 4 uit 6

2.      Aat Thee met 3 uit 5

3.      Dennis Waar met 2,5 uit 3

 

RSC BP 2:

1.      Ing. Peter met 3,5 uit 5

2.      Floris met 3 uit 4

3.      Dennis Raam met 3 uit 4

 

RSC BP 3:

1.      Bart Be met 4 uit 5

2.      Lex Meer met 4 uit 6

3.      Cor J met 3,5 uit 6

 

HSB Beker:

1.      Hans Zet met 2 uit 2

2.      Cor Ka met 1 uit 1

3.      Ton Zet met 1 uit 1

 

 

Snelschaakkampioenschap:

1.      Alexandr Mityaev (1)    8 uit 9                  20 pt

2.      Hans vd Zijden (1)          7,5                        17

3.      Cor Groen (1)                   6,5                        15

4.      Gerard Milort                   6                           14

5.      Gerard Werkhoven        5                           13

6.      Ruut de Boer (3)             4                           12

7.      Gerard vd Zijden (2)      3,5                        11

8.      Han Feenstra                    3,5                        10

9.      Bart Berman                     1                             9 

 

 

Schevenings Kampioenschap

 

Dat leidt tot de volgende Eindstand na de 4de ronde om het Schevenings Kampioenschap:

1.      Alexandr M (1)                17 +   0 + 20 + 20             = 57      

2.      Hans Z                                13 + 14 + 13+ 17              = 57       (44 beste 3 resultaten)

3.      Gerard  M                          15 + 11 + 12 + 14             = 52       (41)

4.      Han F (2)                           13 + 12 +   9 + 10             = 45       (36)

5.      Cor Groen                         11 +   0 + 14 + 15             = 40      

6.      Ton Z                                  20 +   0 + 16 + 0               = 36      

7.      Daan H                                 0 + 20  + 12 + 0                = 32      

8.      Ruut de B (3)                     5 +   9  +   6 + 12             = 32       (27)

9.      Gerard W                            0 + 17  +   0 + 13             = 30

10.   Gerard Z                              0 + 11  +   8 + 11             = 30

11.   Aat vd T                               0 + 12  + 16 + 0               = 28

12.   Jan W                                   8 + 10  + 10 + 0               = 28

13.   Bart                                      8 +   0  +   6 + 8               = 22

14.   Helmut F                             8 + 13  +  0 + 0               = 21

15.   Lex vd M                            11 +   0 +   7 + 0               = 18

16.   John                                      8 +   0  + 10 + 0               = 18

17.   Martin van Velzen             8 +   4  +   6 + 0               = 18

18.   Cor de Jong                        4 +   7  +   6 + 0               = 17

19.   Evert van Dalen                                4 +   6  +   5 + 0               = 15

20.   Martin de Gr                      0 +   7  +   6 + 0               = 13

21.   Johan Bal                            2 +   5  +   4 + 0               = 11

22.   Robert                                  0 +   0  + 10 + 0               = 10

 

 

Er zijn zeven boeken verdeeld. Die tellen als (2- of 3-) dubbele prijzen. Verdeling van de boeken:

 

-        Ton Zet: overall tweede plaats in Groep 1 en eerste plaats 1ste cyclus

-        Hans Zet: overall 3de plek, 2de met snelschaken en beste externe scores 1ste team

-        Gerard Zet: overall winnen Groep 2 en de 1ste cyclus van Groep 2

-        Alexandr Myt: winnen algemeen Snelschaak- en Schevenings Kampioenschap + Simultaan

-        Ruut de Boer: beste Scheveningse en Snelschaker in Groep 3 en overall 2de plek in Groep 3

-        Cor de Jong: overall winnen van Groep 3 en van beide cycli in Groep 3

-        Daan Hoe: 2de plaats in Groep 2 en winnaar 2de cyclus van groep 2

 

 

Overige prijswinnaars (flessen wijn weer!):

Gerard M (Clubkampioen overall, winnaar 2de cyclus en Simultaangever slotavond met 4,5 uit 5),

Cor Gr (3de Prijs Snelschaken), Han F (gedeeld snelschaken Gr. 2 en Remise in Simultaan tegen AM), Alex M (4 (en een halve) uit 5 in de Simultaan), Robert B (beste -en tevens enige- nieuweling Prijs), Floris de L (Topscorer in Team 2, Prijs), Jan W (overall 3de in Groep 2), Bart B (Topscorer in Team 3), en Aat T (de Altijd Pech-Prijs).