Verslag Snelschaak in ’t Zeekantje, 3de ronde Schevenings Kampioenschap, 27-02-2017

 

Allereerst excuses voor de blijkbaar gebrekkige communicatie. Het heeft wel in de agenda gestaan dat er afgelopen maandag snelschaken was in café Zeekantje, maar blijkbaar is het niet gezegd vorige week tijdens de clubavond en ook in het verslag van Gerard werd er geen melding van gemaakt. Hierdoor zijn minimaal 2 leden voor niets gekomen. Kom ik een avond niet opdagen en alles gaat fout. Noot van Gerard M: inderdaad, ik had het wat summier aangekondigd en het was niet meer gelukt een reminder te sturen; mea culpa, Maxima!

 

Om 20:15 waren er nog slechts 4 spelers, waaronder Johan, maar daarvan kun je niet verwachten dat hij leuk meespeelt. In mijn hoofd was ik al het verslag aan het schrijven. “Hans eindigde op een verdienstelijke 3e plek, terwijl Gerard Milort slechts op 2 na laatste werd”. (Ha, ha, Hans, toch een hele eervolle plek lijkt me J, GM). Maar even later kwamen Sherief en Lex binnen. Ook Zsofia was daar met moeder en vader. Maar ze had meer oog voor het dartbord, waarop ik als een Michael van Gerwen (nog nooit een leg tegen verloren) zat te gooien. Thuis lukt dat nooit, omdat mijn kat er dan voor gaat zitten. Zsofia begon ook te gooien. Een halve meter dichterbij en toen gingen zowaar de meeste pijlen in het bord. Gooide ze in de bovenste helft, dan kon ze de pijl er niet meer uittrekken. Vol trots liet ze haar moeder een foto nemen toen ze een pijl in de dubbele Bull gooide.

 

Toen het duidelijk was dat er niet meer schakers zouden komen, werd er een stamgast (John) gevraagd er een even aantal van te maken. Hij schaakte niet onaardig, maar verloor de eerste 3 ronden toch vrij kansloos. Bij de indeling van ronde 4 (van 5 totaal), ging er iets mis. Het indeel programma liep vast. Even later bleek waardoor. Lex moest nog tegen Ton en Hans, maar Ton en Hans moesten ook nog tegen elkaar. Dat gaat niet in 2 ronden. Ik had de instelling niet op Zwitsers moeten laten staan. Dan maar met de hand indelen. Ik gaf Ton wit tegen Lex, zodat hij daarna zwart tegen mij zou hebben. Wie schrijft die speelt vals. John had inmiddels het pand verlaten. Zijn zoon moest de volgende morgen weer vroeg op. Hij moest nog tegen Sherief en Gerard, dus het gokken van de juiste uitslag was niet zo moeilijk. (NB: En ook Sherief en ik moesten nog tegen elkaar…, GM)

 

Een fragment uit de 3e ronde wou ik u niet onthouden.

 

 

De positie (en aantal) van de pionnen op de damevleugel, heb ik een beetje moeten gokken. De rest staat wel goed. Sherief had mij met zwart weer goed in de problemen gebracht. Ik probeerde nog een aardigheidje. 1.Tae1! De toren mag niet gepakt worden door de dame, want die moet veld g7 blijven dekken. Sherief begon lang na te denken. Toen zag ik ineens dat het een winnende zet was. 1... Dd7 helpt ook niet meer vanwege 2.Txe8+ Dxe8 3.Dg7 mat. Na de beste zet 1... Tf2, is het natuurlijk mat in 13. Das logisch…

 

Door dit gelukje stond ik maar een halfje achter Gerard M. Helaas won Sherief niet van Gerard, zelfs geen remise, anders had er een gedeelde eerste plaats voor me in gezeten.

 

De eindstand:

1. Gerard M.                      4½

2.Hans                                  4

3.Sherief                             3

4.Ton                                    2½

5.Lex                                     1

6.John                                  0

 

Nawoord van de winnaar (en tevens de enige echte GM van het Belgisch Park (lol): uiteraard was ik weer de ‘party-pooper’, sorry Hans, het was je gegund… Maar hoe ik kon ik nou weten dat jij en van Sherief en van Ton ging winnen? Dat doe je anders nooit! Ik had zelf niet verwacht dat het zo goed zou gaan, want ik kwam rechtsreeks van een buurtborrel. Die werd ook nog gevolgd door de nodige biertjes bij Fabian, en shotjes huis-gestookte Hongaarse Moonshine, met dank aan moeder Veronika die deze ‘Palinka’ had meegebracht, waardoor ik balletje-balletje achter het bord zat. Dat schijnt echter toch soms te helpen, want jaren geleden kwam ik ook eens na een zuippartij snelschaken op de club en toen won ik bijna alles. Net als nu, tot mijn stomme verbazing… Dit keer was het Ton die mij een halfje afsnoepte; alhoewel het eigenlijk andersom was. Voor de rest viel alles op zijn plaats. Laatste ronde tegen Sherief was een makkie, want die had net een zware Zijdenroute gelopen en was daar gehavend uit teruggekomen. Even schudden, zachtjes omverblazen en daarna met stoffer en blik opvegen, als ik me de partij goed herinner… J. Hiermee neem ik de leiding in de tussenstand na drie ronden over van Cor, die fier boven aan stond, maar nu niet mee kon doen wegens de komende schoolexamens. En wie niet speelt kan ook niet winnen, zei Johan Cruijff al. Dat had hij goed gezien!

 

De volgende ronde van het Schevenings Kampioenschap zou weleens maandag 1 mei kunnen zijn.