Verslag van 16 september                                                                               

Door Gerard M

 

Hans was er niet dus broer Ton moest hem bellen om de indeling door te krijgen. Probeer dat niet zelf te bedenken want het is veelal toch een loterij. Ook bij het indelen blijken er veel varianten doorgerekend te worden, en moeten er keuzes worden gemaakt. Edoch, binnen enkele minuten hadden we een achttal wedstrijden doorgekregen en de speelavond leek te kunnen beginnen.

 

Het lot gaf mij zwart tegen Martin de Groot. Ik had ook Aat, Ton, John, Jan, Han, diverse Martini’s en de andere Gerards voorbij horen komen en ik was benieuwd tegen wie ‘top seed’ en titelkandidaat Alexandr moest spelen. Maar zijn naam had ik niet horen noemen… Terwijl hij toch allang in de zaal aanwezig was, samen met zijn vrouw… Dus ik vraag het aan ‘omroeper’ Ton. Die kijkt tevergeefs op zijn papiertje, en belt direct broer Hans terug: Shit, vergeten! Horen wij hem zeggen… De indeling wordt ‘On Hold’ gezet. Enfin, na de herindeling kon broer Ton vroeg naar huis. Het was oneven en hij offerde zich op om de V op zich te nemen, de (on)vrijwillige bye.

 

Maar blijkbaar was Ton vergeten dat die V ook staat voor Verslag maken! Want de koffie was nog niet op of ik kreeg het papiertje met de indeling van Ton ‘op mijn bord’ geschoven. “Ik ga er vandoor, houd jij de uitslagen bij?” Ja hoor geen probleem, dacht ik. Net te laat drong tot me door dat ik dan zou moeten blijven tot de laatste partij was afgelopen. En als Ton weggaat en Hans er ook niet is, wie maakt dan het verslag? Oeps… Ja, jullie mogen één keer raden! Ik dus… 😉

 

Laat ik beginnen met Cor de Jong, die na Ruut de Boer ook les van Alexandr Mityaev mocht krijgen. Zo kan het derde team goed voorbereid aan de externe competitie beginnen. Al vrij snel kreeg Cor een sterke aanval te verduren tegen zijn eigen koningstelling. Dat lag wel mede aan hem zelf. Want toen ik kwam kijken had Cor kort gerokeerd en zelf h3 en g4 gespeeld. Zwart daarentegen had nog niet gerokeerd, en stond met dame, loper en paard en toren op h8 klaar om met h5 de stelling open te breken. Zover kwam het echter niet eens, want de zwarte stukken konden zo al naar binnen dringen over de zwarte velden. Pion g4 verdween van het bord en de witte stelling stortte snel in.

 

Next was Evert van Dalen die tegen Herman Lucas fel van leer trok. Evert offerde met flair een stuk om dichter bij Hermans koning te kunnen komen. En nog maar een stuk, want zo lukte het niet. Maar zijn overige stukken deden nog niet mee en werkten niet goed samen. En dat gold ook een beetje voor zijn pionnen. Herman zag het allemaal rustig aan en nam de edelmoedige geschenken dankbaar in ontvangst. Even later gaat de stelling open en neemt Herman de aanval over. Zijn stukken doen wel mee en werken wel samen. Dat is meteen te merken, want de witte dame gaat ook verloren en kort daar de koning en de partij ook, met mat.

 

Martijn Wapenaar speelde ogenschijnlijk tegen Ruut zonder klok. Huh?! Ik dacht: dat moet je nooit doen tegen Ruut. Dan zit je hier morgenochtend nog! 😊 Maar ze bleken al klaar te zijn en nog wat verder te spelen. Ruut had binnen 20 zetten gewonnen, maar ik weet niet wat er mis ging bij wit.

Martinus van Velzen had het niet makkelijk tegen Lex van der Meer. Hij kwam wat gedrukt te staan en leek de klos te gaan worden. Maar Lex was te voorzichtig en liet hem zijn levensruimte behouden. Daardoor verdween ook het gevaar en kwam de vrede snel dichterbij. En daar werd voor getekend.

 

Jan Wuister speelde met wit tegen Gerard Werkhoven, die zijn openingsrepertoire wil uitbreiden. Deze poging leverde hem nog niet het gewenste resultaat op. Jan kwam beter te staan en zette Gerard steeds verder onder druk. Dat zorgde voor problemen die plotseling eindigden met dame verlies. Of beter gezegd: Gerard doet zijn dame gratis cadeau aan Jan, die het aanbod en het punt zeer beduusd doch dankbaar aanvaard. Waarna de grote grijns snel doorbreekt. Nog uren later geniet Jan na van dit onverwachte genoegen!

Aat van der Toorn speelde tegen de koploper John van Eck. Ja, u leest het goed! John staat al twee weken bovenaan. Vanavond was de derde ronde, en meteen al een zwaar gevecht. Aat leek wat minder uit de opening te komen, maar even later leek het weer andersom. De schijnaanval van John op de koning was even afgeslagen en Aat nam het initiatief over in het centrum. Op listige wijze wist John weer nieuwe ruimte voor zijn stukken te krijgen met tegenspel door het midden en over de flank. Nu stond Aat weer onder druk, inclusief zijn koning. Meerdere sterke voortzettingen leken mogelijk voor John. Maar Aat bleef stug verdedigen en kreeg ook weer kansen. Ik weet niet wie er veel beter heeft gestaan, of wie vaker beter stond. Dat het duel uiteindelijk onbeslist eindigde was waarschijnlijk wel een terechte uitslag.

 

Dat geldt wellicht ook voor het bizarre en ingewikkelde duel tussen Gerard van der Zijden en Han Feenstra. Beiden speelden sterk, Gerard aanvallend, met een mooi -passief- Russisch kwaliteitsoffer; Han met sterke verdediging en goede counter zetten. Beiden leken winstkansen te hebben gemist. Gerard waarschijnlijk de eerste; Han de grootste kans. Met Tf6 plaatste Gerard een zogeheten passief Russisch kwaliteitsoffer. Hij slaat er geen stuk mee, maar hij zet het de toren op een veld dat door een licht stuk aangevallen staat. De tegenstander hoeft het offer niet aan te nemen. Het offer kan dienen om lijnen dicht te houden, ter verdediging. Han mocht in dit geval niet met zijn loper nemen op f6, want na gxf6 kwam de route naar h6 open voor de (loper en de) dame, met mat op g7 tot gevolg. Daarom moest Han zijn dame wegspelen, waarna e6! heel sterk leek, omdat na f7xe6 wit Txg6+ kon spelen. In de post mortem viel het echter niet mee om een overtuigende winst te vinden voor wit. Dat gold wel voor de grote kans die Han kort voor het einde miste. Met een actieve zet in plaats van een verdedigende zet had hij wel snel kunnen winnen. In tijdnood gebeurde dat echter niet, ook hier was remise de (terechte?) uitkomst.  

 

Dan blijft nog over Martin de Groot, die toch met wit tegen mij mocht. Ook Martin trok meteen ten strijde en ontwikkelde zijn koningsvleugel snel. Met Pf3 en Lc4 moet zwart in de Pirč altijd oppassen voor zetten als Lxf7+ Kxf7; Pg5+ Ke8; en Pe6, waarna de dame op d8 en de loper op g7 aangevallen worden. Dus dat liet ik maar niet toe… Intussen moest wit nog wel ontwikkelen op de damevleugel. Daar startte ik een minderheidsaanval door met de b- en c-pion zijn triootje a-b-c aan te tasten. Als dat lukt en er verdwijnt een verzwakt boertje, dan heb ik er eentje meer in het centrum…

 

Martin de Groot – Gerard Milort

 

Stelling na 12…a7-a5

 

Waar wit via het centrum richting koningsvleugel moet voor spel, gaat zwart voor de minderheidsaanval op de damevleugel. Als de stelling dan open komt, gaan de zwarte lopers hun werk doen. 13.a3 Pc5 14.Lc2 Pe6 15.Lh4 Tac8 16.Lg3 Ph5 17.e5

 

Stelling na 17.e4-e5

 

Wit breekt het centrum open, dus nu moet ik natuurlijk op g3 de loper slaan, anders loopt mijn dame gevaar. Daarna heb ik het loperpaar, waardoor ik meer velden bestrijk en actiever spel krijg. 17…Pxg3 18.exd6 exd6 19.hxg3 b4

 

Stelling na 19…b5-b4

 

Inmiddels heeft wit een klein probleempje: zijn loper op c2 staat maar 1x gedekt, dus pion c3 staat nu gepend. 20.axb4 axb4 21.Lb3 bxc3

 

Stelling na 21…b4xc3

 

Hier had wit direct terug moeten nemen op c3, maar Martin probeerde met een tussenzet verwarring te zaaien. Hij sloeg op eerst e6. Met de toren of met de loper? Met de toren lijkt leuk, vanwege het schaak op e6 dat daarna volgt. Maar na 22.Txe6 cxb2! 23.Tb1 fxe6 24.Lxe6+ Kh8 25.Lxc8 Txc8 heeft zwart een dodelijke vrijpion op b2.

 

Analyse na 25…Tf8xc8

 

Martin koos daarom voor 22.Lxe6?! maar werd verrast door mijn tussenzet 22…cxd2! Na terugslaan op d2 sla ik op e6 en heb ik een stuk gewonnen. Omdat nu de toren op e1 staat aangevallen win ik een tempo. 23.Lc8 dxe1D+ wint ook snel. 23.Lxf7+ Txf7 24.Dxd2 Tcf8 25.Ta7 Db6 26.Tea1 Lxb2 27.T1a2 Lg7 28.Kh2 Dc5 29.T2a5 Dc6

 

Stelling na 29…Dc5-c6

 

Zwart staat klaar om op f3 in te slaan, waarna wit mat zal gaan op g2 of nog meer materiaal verliest. Martin gaf het hier op. 0 -1.

 

Maandag hebben we de ALV, voorafgaand door een training, en met vrij schaken na afloop.