Verslag 18 september

Hans doet verslag van de interne van maandag 18 september

 

Gerard Werkhoven hield Aat lang op afstand, maar tegen het einde begon de routine van Aat de doorslag te geven.

 

Lex deed hetzelfde tegen Han, maar dankzij ongelijke lopers viel er weinig eer te behalen. De remise zag je al lang van tevoren aankomen.

 

Herman kwam in het middenspel de stelling van Evert binnen wandelen en toen was het snel gebeurd. Een penning op de toren zou zwaar materiaal winnen of zelfs mat gaan.

 

Martin van Velzen had misschien een klein nadeeltje tegen Floris, omdat Floris nog een loper had, Maar Martin draaide dat nadeel om in een groot voordeel. Hij ging een ongedekte pion winnen, waardoor de hele stelling ineens instortte. Martin won nog een 2e pion en winst was niet ver meer. Maar toen blunderde Martin en had hij nog moeten verliezen. Floris wou zo echter niet winnen en dus werd er remise overeengekomen.

 

Jan Wuister en Frits Huizenga kwamen na de indeling binnen en mochten ze voor straf tegen elkaar. Jan zette een koningsaanval op en vlechtte een matnet waaruit geen ontsnappen mogelijk was.

 

Martin de Groot had al een pion gewonnen tegen Ruut. Ook nog opgezadeld met een slechte loper, werden de problemen van Ruut zo groot, dat hij veel tijd investeerde en zodoende ook nog eens tijdnood kreeg. Toen zijn tijd voorbij was, gold hetzelfde voor de partij.

 

Cor de Jong kreeg een stuk cadeau van Jan Roeleveld. Dat was jammer voor de partij, want Jan had een leuke stelling opgebouwd.

 

Gerard van der Zijden sloeg met een paard een stuk op de 6e rij van Sherief, terwijl zijn paard op b5 aangevallen stond. Dat kostte hem een stuk, want Sherief sloeg eerst het paard op b5, waarna Gerard constateerde dat zijn andere paard geen vluchtvelden meer had. En dan is het zelfs voor Sherief niet meer moeilijk.

 

Ik mocht tegen broer Ton. Een fraai gevecht met de nodige fouten. Na 13 zetten stond het zo:

 

Stand na 13... e7-e6

 

Ton wou geen paard op d5, vandaar e6. Hier zag ik een leuke combinatie, maar ik betwijfelde of het wel goed was. Niet dus, maar ik vond hem te leuk om niet te proberen. 14.Pce2?! Neemt het enige vluchtveld af van het paard op f4. Ton deed een kleine Kasparon imitatie en speelde 14... g5 15.Pxh3 Txh3 16.Lg5 Ph7 17.Lh4 en de toren staat ingesloten. Ik had gezien dat de toren verloren zou gaan voor nog een stuk. Qua materiaal was het offer wel goed, maar de witte stelling is positioneel niet meer zo best. Ton kreeg met 2 offers, waarvan een niet goed, steeds meer grip op de stelling. Het had op eeuwig schaak kunnen uitdraaien, maar Ton wou meer. Meestal krijg je dan het deksel op de neus, maar een blunder van mij maakte een snel einde aan de partij.

 

Maandag speelt het eerste team tegen Botwinnik 1 zijn eerste teamwedstrijd in de Promotieklasse van de HSB dit seizoen. Dat wordt dus weer spannend!

 

Tot maandag, Hans.