U had nog geen verslag gehad van 2 weken terug. Die had ik woensdag al gemaakt en opgestuurd, maar kennelijk had Gerard het niet zo vroeg verwacht en was het hem ontgaan. (Klopt, GM.)

 

Verslag 29 januari

 

Martin de Groot had Lex een dubbelpion bezorgd en bovendien had hij een sterk paard tegen een slechte loper. In het eindspel dacht hij lang na over de volgende stand (tenminste als ik het goed gereconstrueerd heb.):

 

 

Martin vroeg zich af of hij de loper moest slaan. Hij was bang voor Lf8 en c5. Niet direct dodelijk. Ik zat zelf aan Kg4 te denken. Na Lf8 zijn alle lopervelden aangevallen door het paard en kun je misschien verder oprukken. Ditmaal stonden de beste stuurlui niet aan wal en had Martin (de) Groot gelijk met 1.Pxe7 Kxe7 2.Kg4 en zwart komt in tempodwang. Martin maakte het keurig af.

 

Aat leek het behoorlijk lastig te hebben met Evert. Pas ver in het middenspel veroverde Aat een pion. Daarna wikkelde hij af naar een toren eindspel waar hij nog een pion won. Toen zag Evert het niet meer zitten.

 

Gerard Werkhoven was niet onder de indruk van de koningsaanval die Martin van Velzen probeerde. Hij ging voor een doorbraak in het midden en kreeg dame, toren en paard in de zwarte stelling. Hij won daarmee al een pion en damewinst was al bijna onvermijdelijk. In wanhoop liet Martin met Dxg2+ zijn dame harakiri plegen. Hij verloor liever op een ludieke manier.

 

Sherief en Cor Groen speelden een zeer scherpe variant van de Aljechin. 1.e4 Pf6 2.Pc3 d5 3.e5 d4 4.exf6 dxc3 5.fxg7 cxd2+ 6.Lxd2 Lxg7 7.Df3 Pc6 8.O-O-O Hiermee verlaat Sherief het boek, maar de computer vindt dit wel een duidelijk betere zet dan de theoretische zet 8.Lb5. 8... Pd4 9.Dg3 Pf5 10.Df3 Pd4 11.Dh5 Lf5

 

 

12.Lc3 (Le3) Lxc2 13.Txd4 Lxd4 14.Kxc2 Lxc3 Vandaar dat 12.Le3 iets beter was, denk ik. 15.Kxc3 Dd6 Waarom niet lange rokade? 16.Pf3 Df6+ 17.De5 Dxe5+ 18.Pxe5 f6 19.Pg4 Tg8 20.Pe3 Tg5 21.Lc4 Tc5 22.b4 Tc6 23.Kb3 Td6 24.Pd5 Kd7 25.Te1 Te8 26.a4 c6 27.Pc3 f5 28.Te5 Tf6 29.a5 Tef8? e6 was beter. Nu komt het paard vervelend binnenvallen.

 

 

30.Pa4 Tb8 31.Pc5+ Kd6? Dat is echt te dapper. 32.Te1 Tg6 33.Td1+ Kc7 34.Pe6+ En opgegeven. Na 34... Kd8 35.Td8+ is het mat, dus moet Cor de kwaliteit geven.

 

Johan behaalde een nipte remise tegen Ruut. Allemaal leuk voor Johan, maar hij stond na de remise in de eerste ronde al zo hoog, dat ik hem eigenlijk tegen Sherief had moeten indelen.

 

Jan Wuister won in het middenspel een stuk na een dubbele aanval. Daarna speelde Karel een verloren strijd.

 

Cor had een pion gewonnen van Herman. Met nog een bord vol stukken bood hij remise aan. Herman was de beroerdste niet en nam het aan.

 

Han hield mij de hele partij keurig op afstand. Wel had ik met zwart licht voordeel gekregen. In onderstaande stand dacht ik met b7-b5 een pion te winnen.

 

 

30.Kc2 bxa4 31.Txa4 Txb2+ 32.Lxb2 Txb4. Vrij snel na mijn zet zag ik dat ik niet gekeken had naar 30.a5 Nu raakt mijn toren op b3 ingesloten. Er is niets meer aan te doen, dus gaf ik op. Maar ik had nog 30... Tc6 kunnen proberen. Na 31.Kc2 red ik mijn toren met 31... Tb4. Pion c3 staat gepend en op de volgende zet speelt ik Tbc5. 32.b3 helpt niet, omdat ook Txd4 dreigt. Vandaar dat de beste zet voor wit 31.Le3 is. Even later komt dan wel Kc2, Tb4 en b3.

 

Verslag 5 februari

 

Het was een vol huis afgelopen maandag. Het tweede speelde thuis tegen Schaakhuis 4 en bovendien speelden twee mensen van Schaakmat Westland 5 alvast vooruit tegen twee van ons derde.

 

RSCBP 3 - Schaakmat Westland 5

 

Bord 4

Henk Verploegh had misschien niet door dat vrouwen ook goed kunnen schaken. Hij verloor snel 2 pionnen en toen zijn tegenstandster ook nog ongestraft een gedekte pion op a3 er af kon slaan, was het snel uit . 0-1

 

Bord 5

Ook Martin de Groot verloor eerst een pion en kon naderend onheil niet afwenden. 0-2

 

RSCBP 2 - Schaakhuis 4

 

Bord 8

John trof verreweg de zwakste deelnemer en won heel snel. 1-0

 

Bord 7

Martin van Velzen won een stuk, maar toen een dame zijn stelling binnendrong, kostte dat een stuk en de partij. 1-1

 

Bord 1

Cor Groen had zowaar een tegenstander die nog langer nadacht dan hij. Ik constateerde maar liefst 33 minuten meer bedenktijd voor Cor. Hij won nog een pion ook en zijn tegenstander kon het tij niet meer keren. 2-1

 

 

Bord 5

Gerard van der Zijden had blijkbaar niet verwacht dat de Roeleveld, die tegenover hem zat, een stuk beter zou spelen dan zijn naamgenoot van onze club. Hij verloor 2 pionnen en ging toen langzaam kopje onder. 2-2

 

Bord 2

Gerard Werkhoven had een aardige harmonica opstelling op het bord. De eerste 19 zetten was er geen stuk geslagen. Hij kreeg wel een vrije a-pion en wist het daarmee de tegenstander moeilijk genoeg te maken om te winnen. 3-2

 

Bord 3

Dennis Ramondt kreeg met zwart een totaal remise eindspel op het bord. Maar Dennis excelleert in het eindspel en won de ene na de andere pion. Zijn tegenstander speelde nog veel te lang door. 4-2

 

Bord 4

Floris had een pion geofferd, maar kon niet winnen in de aanval. Wel had hij telkens een dreiging die de tegenstander alleen durfde te verdedigen door de zetten te herhalen. 4½-2½

 

Bord 6

Han won een pion, maar wist niet hoe hij kon doorbreken. Er werd uiteindelijk maar remise overeen gekomen. Na afloop liet de computer zien hoe het moest. 5-3

 

Het tweede gaat hierdoor nog steviger aan kop. De sleutelwedstijd zal de partij tegen DSC 9 zijn in de laatste ronde. Dat team heeft 1 punt achterstand. Beide teams hebben eerst nog een op papier makkelijke wedstrijd.  DSC 9 is verrassend 2e. Ook DSC 7 speelt mee, maar die verloor de onderling wedstrijd. Wel heeft DSC 7 nog 1 wedstrijd te goed en kan daarmee ook op 1 punt achterstand komen.

 

Interne

SinterKarel was weer gul. Hij gaf Herman een stuk cadeau en die pakte het graag uit.

 

Sherief overspeelde Aat. Hij zou zijn partij nog opsturen, maar blijkbaar waren er toch veel fouten over en weer gemaakt.

 

Ruut had een stuk gewonnen tegen een pion. Evert legde zich daarbij niet neer. Hij kwam met een pionnenwals richting Ruut’s koning. Die raakte daar met zijn tijdnood lichtelijk van in paniek en bood maar remise aan.

 

Johan wist ook Cor de Jong een half puntje af te snoepen. Hierdoor blijft Johan een aardige middenmotor.

 

Zelf speelde ik tegen Lex, die in de opening erg snel speelde. Maar pas toen hij wat langer begon na te denken, kreeg ik het betere van het spel. Ik speelde achter elkaar 7 agresieve pionzetten: 13.f4, 14.f5, 15.g4, 16.g5, 17.gxh6 en 18.hxg7. Ze waren niet allemaal goed, maar het had wel het gewenste effect. De boel kwam behoorlijk open te liggen. Met mijn dame op d2, viel ik met Tad1 zijn loper op d7 2x aan. Die stond slechts gedekt door de dame op d8. Nog een keer dekken was niet mogelijk, maar wegspelen kostte een dame tegen een toren na Dd2-g2+. Ondanks de achterstand ,maakte Lex het mij nog knap lastig, maar ik wist de juiste zetten te vinden en won eindelijk eens van Lex.

 

 

 

 

******************************************************************

* Het eerste speelt maandag een uitwedstrijd tegen Schaakmat Westland 2.     *

* Ik zal dus de indeling aan een van jullie doorbellen. Waarschijnlijk via de bar.*

******************************************************************

 

Tot maandag, Hans.