Verslag 2 oktober

 

Ik had me echt voorgenomen om het verslag ditmaal eerder af te hebben, maar ik heb het extreem druk gehad op mijn werk en had er gewoon de puf niet voor.

 

Cor de Jong kon het Jan niet al te moeilijk maken. Hij verloor een pion en een toren en vond het toen wel genoeg.

 

Evert liet Ruut wel even zweten met zijn agressieve speelstijl, maar Ruut hield stand en begon materiaal te winnen. Dat was voldoende om Evert mat te zetten in de korte tijd die Ruut nog restte.

 

Gerard van der Zijden had met een kleine combinatie een pion gewonnen tegen Floris. Uiteindelijk bleef er een eindspel over met ieder een paard en 6 tegen 5 pionnen. Heel lastig spelen. Bovendien had Floris nog minder dan 20 seconden op de klok. Dit was de stand toen ik kwam buurten:

 

Wit aan zet

 

Er is slechts één zet die tot winst lijkt te leiden en dat is 1.Pg4 met een waardering van +4.05. Ook speelbaar is 1.Pd5, maar die heeft slechts +1.08 als waardering. Alle andere zetten zijn hooguit remise. Het idee is om het paard naar f7 te spelen om 2 pionnen aan te vallen. De zwarte koning kan niet helpen, anders komt de witte koning naar binnen. Gerard speelde 1.Kc3 en toen even later Gerard ook in tijdnood begon te komen, werd er tot remise besloten.

 

Ton won tegen het eindspel aan eindelijk een loper tegen Martin van Velzen, waarna de partij gelijk over was.

 

Gerard Werkhoven maakte het Peter erg lastig. Gerard won een pion, drong de zwarte stelling binnen en won nog een pion. Even later moest Peter een stuk geven tegen 2 pionnen, maar nog vocht hij door. Zolang de dames nog op het bord zijn, zit er misschien nog wel een matje in. Maar Gerard maakte geen fout en won.

 

Gerard Milort had eigenlijk niet willen schaken, maar hij was toch naar de club gekomen voor andere zaken en dacht toen “Ik ben er toch, laat ik maar een partijtje meespelen”. Gerard stond wat laag op de ranglijst, door wat afzeggingen en dus mocht hij mocht met zwart tegen Martin de Groot. Er werd met versneld tempo gespeeld, waarschijnlijk omdat Gerard een beetje moe was. Was hij maar naar huis gegaan, want in het middenspel liet hij een aangevallen toren ongedekt staan. Martin nam dit presentje in dank aan en gaf die voorsprong niet meer uit handen. Door dit resultaat komt Gerard aardig in Bal regionen. Misschien dat een paring tegen Johan hem weer wat zelfvertrouwen kan geven, al ben ik er niet gerust op.

 

Was Herman vorige week nog goed weggekomen met een onvoorzien torenoffer, tegen Lex met wit, ging dat minder goed. Herman wist nog wel wat terug te winnen en af te wikkelen naar een toren eindspel met een pion minder, maar de actievere witte koning zorgde ervoor dat wit nog vrij eenvoudig won.

 

Johan’s koning werd door stukoffers van Ton (die simultaan speelde) naar het midden van het bord gejaagd. Mat leek onvermijdelijk, maar Ton liet Johan toch maar met remise ontsnappen.

 

Aat mocht tegen mij en na 17 zetten was ik met licht voordeel uit de opening gekomen. Na een zetherhaling besloot ik het over een andere boeg te gooien en sloot daarmee de terugweg van mijn loper af. Een eenvoudig b4 ging materiaal kosten. Van 3 opties die ik nog had, koos ik de minste.

 

 

Hier had Aat goed gezien dat Txd3 nog het beste tegenspel gaf (0.62). Lxf3 (1.20) en mijn zet Lxf2+ (2.33) zijn duidelijk minder. Even later had ik mijn stelling verder de mist in geholpen:

 

Stelling na 25... Ld5

 

Hier heeft Aat verschillende spectaculaire zetten tot zijn beschikking. 26.Txf7 (+4.38), of 26.Pxf7 (+6.17), of 26.Pg5 met mat in 25. Aat zag, of durfde het niet en koos voor de voorzichtige aanpak. Hij neutraliseerde alle tegenspel en nam daarmee voor lief dat de waardering nog maar iets meer dan een pion in het voordeel voor wit was. Het bleek toch voldoende voor de winst.

 

Het tweede speelde afgelopen dinsdag uit tegen Promotie 5. Het werd een nipte onnodige nederlaag (4½-3½), mede doordat we een bord leeg moesten laten.

 

Aanstaande maandag staat ronde 6 op het programma. Het derde speelt aanstaande dinsdag uit tegen Voorburg 1. Succes. Maandag 16 oktober is er ledenvergadering en snelschaken.

 

Groet, Hans.

 

 

 

Klein drama of Groot geluk

 

Wegens drukke werkzaamheden in het midden van het land kan ik dit seizoen niet vaak meer spelen op maandagavond. Weinig interne competitiewedstrijden dit jaar dus, alleen af en toe extern met het 1ste team meedoen. Ter compensatie speel ik op vrijdagavond mee met het persoonlijk kampioenschap van de HSB en val ik soms op zaterdag in bij het Schaakhuis in de KNSB. Vorige week was ik vroeg thuis en omdat ik toch even naar de club moest, liet ik mij verleiden een potje voor de interne te spelen. Dat had ik beter niet kunnen doen. Alhoewel, daar denkt Martin de Groot heel anders over… Na een rustige opening overwoog ik al remise aan te bieden en op tijd naar huis te gaan. Maar ik zag nog wat kansjes op de damevleugel, waar ik een minderheidsaanval kon beginnen. Dacht ik, maar dat bleek niet helemaal correct te zijn. Zie wat er gebeurde. Martin de Groot had wit:

 

Stelling na 13.Lg4-f3

 

Hier wil ik graag b5 en b4 spelen en druk op pion b2 zetten. Dat kan nu nog niet, vanwege de witte loper op f3. Voorbereiden met 13…Tb8 is niet zo goed wegens 14.Lf4 en Pe5 staat gepend. Alhoewel, na 14…Pfd7 valt het wellicht wel mee. Ik zag een makkelijkere oplossing… De loper op f3 gewoon afruilen, dan is Lxa8 niet meer mogelijk! Dus 13…Pxf3+ 14.Df3 Dd7 (dekt b7 en veld b5) 15.Lf4 b5 (?)

 

Stelling na 15…b5?

 

Martin vroeg zich af wat er achter dit pionoffer schuil gaat, zag het niet en sloeg gewoon. 16.axb5 axb5? Niets vermoedend sloeg ik terug… Martin sloeg ook: 17.Txa8… Kado!

 

Stelling na 17.Ta1xa8

 

Pas toen ik terug wilde slaan zag ik dat de dame vanaf f3 ook veld a8 controleert. Ik realiseerde me ineens dat ik zojuist een hele toren had weggegeven! Verdwaasde schaakblindheid door vermoeidheid. Komt vaker voor op onze club, naar het schijnt. Pro forma speelde ik nog even door, maar Martin liet zich deze buitenkans niet meer ontnemen en haalde overtuigend het volle punt binnen. Na 36 zetten stond ik mat! ‘Klein drama, Groot geluk’, zeg ik dan maar…

 

Gelukkig ging het afgelopen zaterdag in de 3de klasse KNSB beter. Als invaller was ik in Schaakhuis 1 uit tegen Rijswijk 1 op bord 2 gezet, en moest dus met zwart tegen een sterke opponent. Dit keer speelde ik de Pirc wel goed en kon ik na 50 zetten een welverdiend half punt bijschrijven tegen Alexander Cupido. De wedstrijd eindigde ook gelijk: 4-4. Cor Kanters, die ook zou invallen, meldde zich helaas af. Anders hadden we natuurlijk wel gewonnen van die Rijswijkers 😊.

 

Ook onze (andere) topper Sherief speelde KNSB afgelopen week. Hij maakte zijn debuut in de KNSB door in te vallen bij SHTV 1, samen met vaste speler Bart Verbaan. Zij wonnen allebei en hielpen zo SHTV aan een ruime 6-2 overwinning op het zwakke RSV Ivoren Toren 2 uit Rotterdam. Grappig is dat zowel Schaakhuis als SHTV in klasse 3F zitten, en elkaar dus deze competitie achter het bord zullen treffen. Cor tegen Sherief en ik tegen Bart?! Het zou zomaar kunnen…

 

Groeten van Gerard M.