Campeone! Op het nippertje toch nog kampioen

Door Gerard M.

 

Met enig geluk heb ik dit seizoen weer een nieuwe titel aan mijn verzameling kunnen toevoegen. Clubkampioen. Ik was niet de sterkste speler dit jaar, dat was Alexandr Mityaev. Maar van de sterke spelers die veel partijen gespeeld hebben was ik degene met de meeste punten. Als Alexandr wat vaker had kunnen spelen, zou hij mij zeker ingehaald hebben. Hopelijk heeft hij komend seizoen wel voldoende tijd, want het zou zeer verdiend zijn. Hij heeft maar 16 partijen gespeeld, zeg maar een half seizoen, en is toch ruimschoots tweede geworden, dankzij een monsterscore van 15,5 uit 16! Verdiend in elk geval een prijs!

 

Achter Alexandr en ik zaten -in volgorde- Aat van der Toorn, Ton van der Zijden, Gerard Werkhoven en (broer) Hans elkaar dicht op de hielen. Daarmee was de top zes van Groep A benoemd, want pas op eerbiedige afstand komt een volgend peloton, aangevoerd door Martin van Velzen (7de). Tinus is daarmee de winnaar van Groep B. Andere (broer) Gerard volgt als tweede B-groepspeler en Daan Hoebink, (andere) Martin de Groot, Han Feenstra (resp. 9de, 10de en 11de), en John van Eck (13de) daar weer kort achter. Net boven John zien we op een mooie 12de plek Lex van der Meer opduiken, die als beste groep C speler Herman Lucas (15de), Ruut de Boer (17de) en Cor de Jong (19de) ruim voor blijft.

 

Met een eindsprintje in de laatste ronden en mede dankzij behulpzame indeling kon ik toch nog een cyclus winnen dit seizoen, en Alexandr nipt voor blijven in de 2de cyclus. Als hij één of twee keer meer had kunnen spelen was het andersom geweest. Grote verrassing deze cyclus was de prachtige derde plaats die John van Eck in deze cyclus heeft bemachtigd. Ondanks de (snelle) nederlaag tegen mij in de laatste ronde wist John met minieme voorsprong Hans Z. en Gerard W. voor te blijven, die op hun beurt weer Ton en Aart achter zich hielden. John van Eck werd met zijn derde plek tevens winnaar van de B-groep, waarmee hij Daan, beide Martini’s en Gerard Z ruim achter zich liet. De prijs voor de beste C-Groep speler gaat naar Ruut, die met zeven remises erg zuinig lijkt te zijn op zijn trams. Achtervolgers Cor de Jong en Johan Bal moesten in elk geval met de bus…

 

In de 1ste cyclus was Aat met minimaal verschil voor mij en Ton geëindigd als groepswinnaar. Spectaculair was dat Alexandr vierde werd met zeven punten uit evenzovele partijen! Daarmee bleef hij Gerard W. en Hans met elk 15 partijen nipt voor! Han Feenstra wist toen groep B te winnen, voor Martin V en Gerard Z. In groep C vormden Lex, Herman en de vertrokken Diron de top 3.

 

Prijzen

Daarmee is een eind gekomen aan een ongemeen spannend verlopen seizoen, als zal de eindstand door sommigen wel als gemeen ervaren worden, vermoed ik. De eindstanden van de eerste en tweede cyclus opgeteld vormen zoals hierboven vermeld de totale eindstand. De prijs uitreiking is zoals gewoonlijk altijd tijdens de ALV aan het begin van het nieuwe seizoen, tweede helft september denk ik. Er komen steeds meer prijzen bij en daarmee ook steeds meer prijswinnaars. Mits iedereen naar de ALV komt, anders kunnen de prijzen wel eens ‘opgedronken’ worden. 😊

 

Partijtje uit de slotronde:

Na een prachtige serie met overwinningen op Aat, Ton en Peter Ingenhoes en remise tegen Hans was John opgeklommen naar de derde plaats en was hij aan de beurt voor een wedstrijd tegen de koploper van dat moment. En dat was ik. Bij verlies had Alexandr mij nog kunnen inhalen. Ik was gewaarschuwd, al zag ik wel kansen, door eerdere nederlagen van John tegen Gerard W. en Alexander. Ik besloot te proberen positioneel en rustig te spelen, om niet slachtoffer te worden van openingsvarianten met scherp spel die ik niet ken.

 

Gerard Milort - John van Eck

 

1.d4 Pf6 2.Pf3 e6 3.c4 Lb4+ Bogo-Indisch. 4.Ld2 Pc6 Deze variant ken ik niet, maar het leek me slecht. Normaal is loper terug naar e7 of dame e7, of Lxd2, en zelfs a5 of c5 kan ik me nog voorstellen. Dit kost gewoon twee tempi, dacht ik. Nee, zegt Fritz, het is een normale variant, evengoed als de andere zetten. Bovendien kost het maar één tempo, zoals Alexandr terecht opmerkte, want ik speel 2x met mijn loper. 5.Lxb4 Pxb4 6.a3 Pc6 7.Pc3 d5 8.e3 O-O 9.b4

 

Stelling na 9.b2-b4

 

Een beetje prematuur. Beter was meteen 9.Tc1, wat ik hierna speel. Want zwart had nu met tempo Pe4 kunnen spelen. Na 9... Pe4 10.Tc1 Te8 11.Ld3 Pxc3 12.Txc3 staat zwart klaar voor 12... e5! 9... b6 Niet echt nodig, en verzwakt veld c6. Anderzijds komt straks de loper op b7 om naar mijn koning te kijken, en dat is John’s plan. 10.Tc1 Lb7 11.cxd5

 

Stelling na 11.c4xd5

 

Tijd om de c-lijn te openen door zelf te ruilen op d5. Nu heb ik druk op c6 en pion c7 is zwak. 11... Pxd5 12.Pxd5 Dxd5. John wil de diagonaal b7-g2 open houden, en de engine geeft hem gelijk. Maar het moet dan wel nauwkeurig gespeeld worden, want wit grijpt meteen zijn kans. Met tempowinst ontwikkelen is gratis en daarom bijna altijd goed. 13.Lc4 De4 14.O-O

 

Stelling na 14.O-O

 

Er lijkt weinig aan de hand voor zwart en dame en loper vormen een dreigende batterij op de witte diagonaal. Natuurlijk kan ik met Pe1 veld g2 dekken, en ook met Te1 en Lf1. Maar als dat niet nodig is, ga ik liever naar voren! Zwart wilde dat ook graag en maakte met Pe7 de diagonaal vrij voor de batterij. Daarmee kwam ook de c-lijn open, en zijn dame stond niet helemaal veilig. 14... Pe7? 15.Ld3! Dd5?! Begrijpelijk, er dreigt Txc7 met dubbele aanval op Lb7 en Pe7. Daarom blijft John Lb7 dekken. Toch had hij 15... Dg4 moeten spelen, om na 16.Txc7 Lxf3 17.Dxf3 Dxf3 18.gxf3 Pd5 (19.Tc6 Tfc8 20.Tfc1 Txc6 21.Txc6).

 

Analyse na 21.Tc1xc6

 

Dan staat wit slechts een pion voor, en dankzij mijn actievere stukken wel duidelijk beter, maar het is nog een partij. Het plan voor wit hier is koning naar g3 en dan f4 spelen, en door het centrum winnen met de pluspion. Na de partijzet gaat het ineens snel. 16.Txc7 Te8 17.e4!

 

Stelling na 17.e3-e4

 

De dame kan nu niet langer Lb7 blijven dekken. Maar kan de witte toren na slaan nog ontsnappen van b7? 17... Dd6 18.Txb7 Pg6. Dreigt Dc6 met toren of loper vangst (19... Dc6 20.La6 b5), maar dat kan wit makkelijk verhinderen. Het beste was nog direct 18... Dc6, al zijn na 19.Txe7 Txe7 20.Dc2 en dame ruil de twee witte stukken en de pion veel sterker dan de zwarte toren (zie analysediagram).

 

Analyse na 20.Dc2

 

In de partij kon ik na 18…Pg6 de dreiging van torenvangst makkelijk voorkomen… 19.Da4!

 

Slotstelling na 19.Dd1-a4

 

Verhindert Dc6 en het is ook meteen over en uit. Dreigt zowel Txa7 als ook Td7. Zwart moet nu wel met Te7 torens ruilen en blijft dan een vol stuk achter. Daarom gaf John het hier op. 1-0.

 

 

Na het Pinksterweekend volgen er twee snelschaak avonden om het Clubkampioenschap Snelschaken en om het Schevenings Kampioenschap. Het tempo zal wel weer het klassieke 5 minuten (zonder increment) worden. Of gaan we eens gek doen en doen we 5 min. +3 sec.?

 

De laatste avond, op 1 juli, doen we een training en een simultaan door de clubkampioen(en).

 

Laterz! GM.

 

 

Vervolg interne, door Hans

Evert is al een tijdje niet meer in vorm en hij gaf ook nu al snel een paar stukken weg. Martin de Groot profiteerde dankbaar en won eenvoudig.

 

Cor Groen kwam met wit veel beter uit de opening dan Ton.

 

Cor Groen – Ton van der Zijden

 

1.e4 c6 2.d4 d5 3.exd5 cxd5 4.c4 Pc6 5.Pc3 dxc4 Is al wat minder. Theorie was 5... Pf6 of 5... e6, terwijl de computer 5... e5 ook wel leuk vindt. 6.d5 Pe5 7.Lf4 Beter was 7.Pf3

 

 

Na 7... Pg6 moet wit de loper weer verzetten en daardoor is het witte voordeel geslonken tot aanvaardbare proporties. 7... Pd3+? Waarom? dit is vragen om moeilijkheden. (+2) 8.Lxd3 cxd3 9.Dxd3 e6 Te traag. 10.Pb5 is nu al vrij onaangenaam. 10.O-O-O Nog maar 1 pion voordeel na 10... Ld6 10... Pf6?

 

 

De waardering stijgt naar +5. 11.Pb5 Lc5 12.Pc7+ Kf8 13.dxe6 en opgegeven.

 

Broer Gerard deed het heel wat beter tegen Aat. Hij kreeg een aardig positioneel overwicht, dat hij echter niet wist uit te buiten. Na dameruil was het remise. Er was een fout van Aat voor nodig

 

Stand na 32... Ld5-c6?

 

Een pot remise stand wordt plotseling een mat in 13. 33.Lxe6+ Kh8 34.Tf7 en hier geloofde Aat het wel. 34... Ld5 stelt het mat nog zo lang mogelijk uit, maar dat kost al het paard.

 

Cor de Jong stond onder druk en verloor 2 pionnen tegen Jan. Jan had wel een dubbelpion, waardoor het toch niet zo makkelijk was. Even later nam Jan het remise voorstel maar aan.

 

Herman had het niet makkelijk tegen Lex. Die had de boel open kunnen breken  op Herman’s koningsvleugel en dan zouden de torens van wit wat afzijdig staan. Lex maakte daar niet optimaal gebruik van, waarna Herman zijn stelling voldoende kon verbeteren, om remise te spelen.

 

Daan won al snel een pion van Martin van Velzen en ging toen voor de koningsaanval. Nadat er een kwaliteit was gewonnen tegen 2 pionnen, bleek het eindspel voor Daan gewonnen.

 

Ik speelde met zwart tegen Alexandr. Een verlies was dus ingecalculeerd. Maar het is altijd leerzaam. Na afloop wees Alexandr mij op wat fouten. Een grote fout had ik zelf al gezien. Ik speelde Tc8, waarna wit gratis zijn loper mocht ontwikkelen naar a6. De dekking van de c-pion moest daardoor worden opgegeven en de c-pion ging verloren. In het eindspel ging ik een 2e pion verliezen en dat vond ik tegen Alexandr zeker voldoende reden om op te geven.  Tot de 18e, Hans.

 

Maandag 11 juni zijn we dicht.

 

Na het Pinksterweekend volgen er nog twee snelschaak avonden om het Clubkampioenschap Snelschaken en om het Schevenings Kampioenschap. Het tempo wordt vast weer het klassieke snelschaak tempo van 5 minuten (zonder increment). Of doen we eens gek met 5 min. + 3 sec.?

 

De laatste avond, op 1 juli, doen we een training en een simultaan door de clubkampioen(en).