Verslag van 7 oktober 2019

 

Van Daan kreeg ik nog zijn externe partij van vorige week donderdag met summier commentaar.

 

Daan Hoebink (RSC BP 2) – F.J. Sieben (Botwinnik 2)

 

1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3 dxc3 “Het Morra gambiet. Door velen denk ik als inferieure opening gezien, maar soms kun je er mee winnen. 4.Pxc3 Pc6 5.Lc4 g6 6.Pf3 Lg7 7.O-O d6 8.Lf4 Le6?! Ik snap dat mijn tegenstander graag mijn witte loper wilde ruilen, maar op deze manier kwam hij er niet goed uit denk ik. 9.Lxe6 fxe6 10.Db3 Dd7 11.Tfd1 Pf6 12.Pg5 Pa5 13.Dxe6 Dxe6 14.Pxe6

 

Stelling na 14.Pg5xe6

 

Voor mijn gevoel stond ik hier een stuk beter dan mijn tegenstander. Ik was een stuk verder in mijn ontwikkeling. 14... Kf7 15.Pg5+ Ke8 16.Tac1 (e5) h6 17.Pe6 Kf7 18.Pxg7 Kxg7 19.f3 Ph5 20.Le3 Thc8 21.Pd5 Pc6 22.g4 (b4) Pf6 23.Pxf6 Kxf6 24.Lxh6

 

Stelling na 24.Le3xh6

 

RED: Als zwart nu 24... Pe5 had gespeeld, dan kan de loper niet meer zonder pionverlies een veilig heenkomen vinden. Komodo geeft als waardering nog maar 0.21 voor wit. 24... g5? 25.f4 Nu ik de h-pion had gewonnen, gaf hij snel op. Terwijl chess.com mij maar 1 punt in het voordeel geeft (Komodo 0.86). Gelukkig wist mijn tegenstander niet hoe slecht ik ben in het eindspel.”

 

Bedankt Daan voor je bijdrage. Inderdaad veel te vroeg opgegeven. Misschien wist je tegenstander dat hij nog veel slechter is in het eindspel. Maar ik hoop dat we op onze club meer strijdbaar zijn.

 

Interne

Jan deed zijn best tegen Alexandr, maar langzaam kwamen zijn stukken steeds slechter te staan. Hij verloor een pion en kon zijn stelling niet echt verbeteren. Dus won Alexandr.

 

Peter Ingenhoes stond onder druk tegen Ton. Hij probeerde een stukoffer (Ph6+ gxh6 Lxh7 Kh7) en zag toen in dat zijn aanval niet succesvol zou zijn. Ondanks de tijdnood wist Ton dit klusje te klaren.

 

Aat wist Ruut langzaam klem te zetten. Ruut durfde niet kort te rokeren vanwege een halfopen h-lijn en rechts rokeren ging niet meer na Tac8. Aat won uiteindelijk een stuk, waarna Ruut ook nog zijn dame gaf voor toren en paard. Dat was wat teveel van het goede.

 

Lex was iets te driest met zijn dame in de aanval gegaan. Zijn Maxima had op d5 alleen nog veld a2 als vluchtveld. Han won een pion en had ook nog het loperpaar. Dat was voldoende voor de uiteindelijke winst.

 

Intermezzo GM: Maar hoe ging het verder, Han?

 

Met de witte Maxima op d5…

 

Kan zwart hier de dame niet winnen met 1…Le6!? 2.Dxd6 Tad8… Dat vroeg ik mij af tijdens hun partij. Ik zag op andere borden meer dan op mijn eigen bord. Het blijkt inderdaad goed te zijn:

 

Lex – Han

 

Stelling met de Dame op d5

 

1…Le6! 2.Dxd6 Tad8! Er was geen ander veld dan slaan op d6, want Pxc6 ‘tussendoor’ helpt niet wegens Txd5. Ook nu is de dame gevangen.  

 

Stelling na 2…Ta8xd8

 

De witte dame heeft geen velden meer, en na slaan op f8 staat zwart circa +2,3 beter. Een gemiste kans wellicht Han, of heb je dit gespeeld? Of heb je Pc6-e7 gedaan, om de dame naar a2 te jagen? Zwart staat sowieso beter, vanwege de slechte witte pionnenstructuur (d3) en de passievere stukken (zoals Le2 en Ld2).  Ik ben benieuwd! (GM).

 

 

Cor Groen stond toch echt (al heel snel) een stuk tegen een pion voor tegen Gerard Milort. Gerard won het weer terug (? Waar dan?), maar stond nog steeds niet lekker. Cor gooide er nog een kwaliteit tegen aan en kreeg er een penning voor terug waardoor hij het geofferde materiaal weer zou terug krijgen.

 

Stelling na 23…e7-e6

 

Dit diagram heb ik van een foto die ik tijdens de analyse maakte. Ik weet niet 100% zeker of dit op het bord was gekomen, maar als dat zo was dan was wit waarschijnlijk aan zet. Mocht dit niet kloppen, dan verandert Gerard het nog wel en leest u dit waarschijnlijk helemaal niet. Hier geeft Komodo een eenvoudige winst aan met Txf7 Kxf7 Df4+ en de laatste zwarte toren gaat er ook aan. Tijdens de analyse zagen we deze winstvoering niet, vandaar dat ik een slag om de arm houd. De stelling zou wel eens niet kunnen kloppen, of Cor zag het niet in tijdnood.

 

Antwoord GM: Klopt helaas allemaal als een bus. Na zes zetten geef ik zomaar een stuk weg tegen een pion en ik hield ook nog een slechte stelling over. De enige compensatie die ik had was de klok. Ik kon hooguit nog proberen de (overige) stukken op het bord te houden en lastige zetten zoeken. Cor moest vooral veel stof tot nadenken krijgen, dan had ik nog een kansje op een resultaat(je).

 

Stelling na 11…Dd8-b6

 

Mijn paard van f6 is na slaan op e4 via Da4+ eenzijdig van het bord gegaan. Een eenvoudige Stap-2 combinatie, hooguit 2-plus. Ik zat op 2-min… Ik moest iets bedenken en dat begon met Db6.  Nu moet wit niet argeloos verder spelen met 12.0-0 a6 13.Ld3? Lf5 (beter dan Dxb2) 14.De3 Lxd3 15.Dxd3 c4+ (aftrekschaak) en de witte dame gaat verloren. Dat zag Cor ook wel en hij ging sterk verder met 12.De2! Dekt alles. Ik probeer me een beetje te bevrijden met Lf5 13.Lc4 Lf6!? 14.Pe5! Kg7?! 15.0-0 Thf8 16.g4?!

 

Stelling na 16.g2-g4!?

 

Liever dan eerder zelf op e7 of f7 een pion slaan, waarna ik een open torenlijn krijg, speelt wit zelf op de aanval. Ziet er aantrekkelijk uit op de rechterhelft van het bord, maar toch was het beter eerst zijn paard en toren van linksonder te activeren. Pa3 en Tad1 of zelfs Pd2 > Pf3 of Pe4 en na Dxb2 met Tab1 en Txb7 terugslaan leek mij ook niet slecht. Nu verzwakt wit toch zijn eigen koningstelling en wie weet geeft dat mij straks eeuwig schaak kansen. Wit heeft structureel en statisch voordeel, dus hij hoeft niets te forceren of riskeren, maar moet juist de stelling controleren. Terwijl zwart hem wil uitlokken tot riskante, spannende en dappere zetten waarmee de controle van wit afneemt, en de kansen voor zwart toenemen. Helaas help ik wit wel een beetje door nu niet voor Le6 te kiezen, wegens ruilen en Pd7 volgt, of ik moet ook nog Lxe5 tussendoor ruilen, wat tot teveel stukkenruil leidt. Ik hoopte slechts één stuk te hoeven ruilen, met Lxb1, maar dat bleek al snel (minder) schone schijn. 16…Lxb1?! 17.Taxb1 Tad8

 

 

Daar heb je het al… Na e5 zal ik toch mijn beide lopers moeten ruilen, maar i.p.v. Lc4 eraf en Ta1 en Pb1 nog in de hoek, heeft wit nu een gevaarlijke loper op c4 overgehouden en zijn paard en toren al ontwikkeld. Een flinke off-day van de zwarten… 18.g5 Lxe5 19.Dxe5+ Kg8

 

Stelling na 19…Kg7-g8

 

Opnieuw kan wit een pion slaan en opnieuw kiest Cor daar niet voor, aanvallen is veel leuker. Ook kan wit nu met Tbd1 zijn laatste stuk activeren. Nog vijf punten extra in de aanval gooien, heet dat. En afruilen verdediger, ook handig als je voor staat! Maar Cor houdt ervan iemand direct naar de strot te vliegen! Geheel in stijl gaat hij verder met het slopen van mijn vesting. In jeugd-trainings-jargon: structuur-spanning-slopen. De structuur is de formatie f7-g6-h7. Met f5 bouw je spanning op: ga je slaan of niet. Met f5xg6 begin je met het slopen van de vesting. Geinige lesjes krijgen de jeugdspelers toch! 20.f5!? Td2! Laat mijn toren toe op de 2de rij, met een half open koningstelling. Moet je wel durven! 21.fxg6 Dxg6(!)

 

Stelling na 21.Db6xg6

 

Niet alleen nodig om druk te zetten op g5 en op de koning, maar ook om f7 te dekken. En ik val Tb1 aan, dus Tf1 kan niet weg. Dacht ik. Cor dacht van niet. Met nog minder dan tien minuten op de klok sloeg hij gewoon toch…keihard… op f7...met zijn toren van f1! 22.Txf7!! Klats boem! Kan dat?

 

 

Stelling na 22.Tf1xf7!

 

Een mokerslag. Tijd om ‘om’ te vallen, lijkt het. Hopeloos fout is nu 22…Dxb1+ (lekker hapje?) 23.Tf7-f1+! (aftrekschaak) en zwart gaat zelfs mat in twee! (Na 23…Tf7 24.Lxf7+ Kg8 is 25.Dh8 mat) De dame winnen met Txb1 (lekker hapje terug ja!) hoeft dan niet eens meer. Ik moet dus wel nemen, waarna de andere toren naar f1 gaat. 22…Txf7 23.Tb1 Nu dreigt er opnieuw slaan op f7, met ook nog dame verlies. Wat nu? Over en uit toch. Ik zie nog een laatste strohalm. 23…e6!  

 

Stelling na 23…e7-e6

 

Daar is die stelling, Hans. En ja, 24.Txf7 is mogelijk en dan wint wit na Kxf7 25.Df4 en Dxd2 zijn toren terug met een -nog steeds- gewonnen stelling. Maar er was wel sprake van hevige tijdnood. En ook Lxe6 lijkt direct te winnen. Vooruit (Lc4-e6) spelen zie je sneller dan achteruit (De5-f4-d2) spelen. 24.Lxe6(?) Td2-d7(!)… Een verrassende poging tot verdediging. Wit kan maar één toren tegelijk slaan. Ik liet mijn zet gepaard gaan met een zeer tactisch (maar uiteraard vals, zou Hans zeggen) geplaatst remiseaanbod… Zie diagram. Cor had nog maar een paar minuten over.  

 

Stelling na  24…Td2-d7

 

Wit kan nu op verschillende manieren winnen (de waardering ligt rond de +3,5) maar er zijn ook minder goede ‘voor de hand liggende’ zetten. Zo komt bv op 25.Lxd7 niet Txd7?? 26.Db8+! Kg7 27.Df8!+ met mooi matbeeld, maar 25…Txf1+ 26.Kxf1 Dd3+! (niet Df7+ 27.Lf5 of Df5!) 27.Ke1 Dxd7 en het dame eindspel met (slechts) een pion minder biedt nog wel uitzicht op remise. Andersom kan wit aansturen op een pionneneindspel met een pluspion, hetgeen meestal makkelijk wint. Al lijkt dat verderop in het verslag ook anders af te kunnen lopen…

 

Wit kan in de diagramstelling verder gaan met 25.h4 Tde7 26.Txf7! Txf7 27.De8+ Kg7 28.Dxf7+ Dxf7 29.Lxf7 Kxf7 30.Kf2 met elementaire winst. Als je dat vindt, hoef je niet verder te kijken. Cor besteedde zijn laatste minuten aan de zoektocht naar de winst en koos toen toch maar eieren voor zijn geld. Remise aanbod geaccepteerd… Gelukkig maar. Stel je voor dat ik op tijd gewonnen zou hebben! Dat zou pas echt onverdiend zijn geweest. Goed gespeeld van Cor, maar te lang nagedacht waar het niet nodig was, en die tijd aan het eind tekort gekomen om de winnende voortzettingen op het bord te toveren. Geen onbekende afloop overigens van onze ‘rossige vossige’. Zonde eigenlijk wel van zijn goede spel. Met een wat efficiëntere tijdsindeling zou hij veel meer partijen kunnen winnen en een hoger niveau behalen. Dat is te trainen. Werk aan de winkel!

 

Vervolg verslag van Hans

Martijn was ook al op avontuur gegaan met zijn dame. Gerard van der Zijden kon dreigen met een opsluiting en Martijn moest een stuk geven. Daarna was het simpel uitspelen voor Gerard.

 

Cor de Jong stond onder redelijke druk van Martin de Groot. Die kon zettenlang een kwaliteit slaan, maar dat deed hij niet. Ben heel benieuwd waarom, maar voorlopig kom ik daar niet achter. Martin is 2 weken afwezig. Nu kwam Cor goed weg met remise.

 

Gerard Werkhoven had verrassend veel moeite met Martin van Velzen. Hij had wel een pion gewonnen, maar als dubbelpion telde die toch iets minder mee. Nadat alle zware stukken geruild waren na Kxa5, bleef de volgende stelling over:

 

 

Dit is remise, maar dan moet Martin wel gelijk gaan lopen met g5 of h5. Hij speelde 1... Kd7 en dat verliest. Wit loopt naar de andere kant en houdt een pion over op de koningsvleugel, terwijl alle zwarte pionnen van het bord verdwijnen. Dit soort eindspelen zijn nog knap lastig. Wit moet 2.Kb5 of 2.Kb6 spelen. 2.Kb4 is alsnog remise na 2... Kd6. Ergens deed Gerard W het toch fout en kon Tinus tevreden een halfje bijschrijven. Alhoewel, tevreden... Hij schijnt nog zelfs even gewonnen te hebben gestaan. Maar die stand heb ik helaas niet.

 

John kent zijn openingen, speelde snel en liet mij slecht uit de opening komen. Ik zag zijn zetten wel aankomen, maar ik wist niet wat ik er tegen moest beginnen. Na tegengestelde rokades, kon ik een pionnenstorm op mijn koning verwachten. Het kostte mij veel tijd en ik had John’s hulp nodig om er uit te komen. Hij liet de ruil toe van alle lichte stukken plus even later de dame. Mijn torens bezette de halfopen lijn en met wat stellingsgeluk, bleek ik een pion te gaan winnen. Langzaam steeg de waardering en na torenruil was het een gewonnen eindspel. Maar zoals in de vorige partij bleek ook dit eindspel niet eenvoudig.

 

Stelling na 38.Ke3-e4

 

Hier is slechts één zet de beste en het is niet de gespeelde zet 38... f5+. Dit is remise na 39.Kd3 of 39.Ke3. Wit kan nu Kd4 voorkomen, een zet die noodzakleijk is om een pion te laten promoveren. 39.Ke5 e6  en nu moet wit de dekking van veld d4 loslaten. 40.Kf4 Kd4 Het is mat in zo’n 20 zetten. 41.Kf3 e5 42.Ke2 e4 43.Kf2 f4 44.Ke2 f3+ 45.Ke1 e3 46.Kf1 e2+ 47.Kf2 Kd3 en wit geeft op.

 

Tot maandag.