Verslag 8 mei

Door Hans

 

Gerard van der Zijden kon geen overwicht krijgen tegen de stug verdedigende Lex. In het eindspel bood hij maar remise aan. Lex ging akkoord, alhoewel hij toen waarschijnlijk iets beter stond.

 

Sherief speelde een scherpe variant tegen Martin de Groot, maar werd verrast doordat Martin telkens de juiste zetten vond. Ook toen dame en paard vervelende dingen van plan waren tegen de open en bloot staande zwarte koning, hield Martin nog altijd goed stand en hij dreigde zelfs eeuwig schaak te geven. Sherief wist toen toch ineens af te wikkelen naar een toren eindspel, waarin hij de verre vrijpion had. Toen was het verder een kwestie van techniek. Jammer Martin. Als het kon zou ik ¾-¼ noteren.

 

Jan Wuister nam een dubieus stukoffer van Evert aan en had daarna niet veel moeite om het af te maken.

 

Herman redde het niet tegen Ton.

 

Een klein foutje in de berekening, noopte mij om halverwege de combinatie een ander plan te maken. Dit om te voorkomen dat Aat een sterk paard op d6 zou krijgen. Er was nog niet veel aan de hand, maar ik werd wel in de verdediging gedrongen en ik kreeg een achtergebleven pion. Uiteindelijk werd het een toren eindspel met beide een pion (zie diagram).

 

Stand na 52.c7

 

Hier greep ik in tijdnood mis en speelde 52... Kg5? Aat ging in de denktank en vond dat de g-pion toch te gevaarlijk werd. Hij besloot om toch maar zijn koning ter ondersteuning die richting op te sturen. 53.Ke4? Te8 54.Kd3 Tc8 55.Ke3 Kf6 56.Kf4 Ke6 en remise overeen gekomen. In de analyse achteraf kwamen we tot de conclusie dat 52.c8D toch ook remise was. Mijn koning is te dicht bij de pion. b.v. 52... Txc8 53.Txc8 Kf4

 

 

De computer denkt er echter heel anders over en ziet hier een mat in 17 met 54.Kd4! De enige zet. De truc is om de zwarte koning naar de g-lijn te dwingen. Dan kan de witte koning dichterbij komen en voorkomen dat de pion promoveert.

 

John en Han speelde een vermakelijke partij waar John uiteindelijk de partij won.

 

Aanvulling Gerard M.

Een uitgebreide analyse van de partij tussen Martin van Velzen en Gerard Milort houden jullie nog tegoed. Gerard won, maar Martin steelde de show door met meerdere offers de zwarte koning op te jagen. Het sloeg net niet door, en even later kwam een tegenoffer in de tegenaanval, en na een verrassende koningszet was het snel uit…

 

Stelling na 24....Kf7-e7 in MvV - GM5

Stelling na 24…Kf7-e7!

 

Wits laatste twee zetten waren 23.f4-f5? en 24.f5xe6 geweest (op e6 stond een zwarte pion), maar na f5? kwam het vervelende Lg7-h6, met lastige penning van Te3. Met Ke7 ga ik uit het schaak in het schaak staan. Maar anders blijft er een witte pion op d7 staan, en dat is link. De clou is dat ik nu eerst op e3 kan slaan na exd7+, en zo ging het ook. Martin gaf het op na 25.exd7+ Dxe3+, want na 26.Dxe3 Lxe3+ 27.Kb1 Lxd7 blijft zwart een stuk voor.