Verslag van de interne van 4 september 2017

Door Hans van der Zijden

 

De eerste ronde van een nieuw seizoen. Veel spelers waren er niet. Slechts 13. Gerard Milort was erg moe en wou graag afvallen. Ik ook, maar dat heeft niets met schaken te maken. Zoals altijd in zo’n eerste ronde, speelde de bovenste helft tegen de onderste helft. Dat geeft toch vaak leuke partijen en verrassende uitslagen.

 

Aat tegen John was waarschijnlijk de partij met het kleinste ratingverschil. Maar Aat is er de persoon niet naar om verrast te worden. Hij speelt zeer degelijk. Hij won een pion, wou naar een eindspel afwikkelen, maar John maakte een fout die een stuk ging kosten. John gaf gelijk op.

 

Martin de Groot deed het wel redelijk tegen Ton, maar tegen het einde gaf de routine toch de doorslag.

 

Peter speelde volgens hem een voortreffelijke partij tegen Ruut. Toen Ruut’s klok het nulpunt naderde, zag Peter kans om zijn dame weg te geven. Er werd snel remise overeengekomen. Ruut was al lang blij.

 

Evert mocht tegen nieuw lid Cor Groen. Een sterke speler al heeft hij lange tijd weinig geschaakt. Hij leek Evert redelijk in de tang te hebben, kon ook een stuk pakken, hetgeen hij echter om mij onbekende redenen niet deed. Cor had al erg veel tijd verbruikt. In tijdnood werd er maar remise besloten.

 

Rob Drost was vorig seizoen eenmaal langs gekomen en wil dit seizoen graag meespelen. Hij speelde best aardig tegen Han. Al ging hij wel snel met zijn dame op avontuur. Maar hij hield lange tijd de schade beperkt tot een pion. Han maakte het echter toch bekwaam af.

 

Zelf mocht ik tegen Cor de Jong. Gerard M. had als toeschouwer een leuk moment uitgekozen en stuurde me een analyse.

 

Stand na 5.Lg5

 

Mijn laatste zet is slecht. Simpel 5... Le7 (dat werd na enig nadenken ook gespeeld door Cor) wint een tempo. Maar er zijn 2 interessante mogelijkheden, bijvoorbeeld: a) 5... Dxg5 6.Pxg5 Lxd1 7.Lxf7+ Ke7 8.Kxd1 en wit wint een pion, want 8... h6 wint geen stuk, omdat wit dan eerst op g8 slaat; of b) 5... Lxf3 6.Dxf3 Dxg5!? 7.Dxf7+ Kd8 8.Dxf8+ Kd7 9.Dxa8??  (Blunder… Na 9.Df7+ Pge7 10.Le6+ Kd8 11.O-O staat wit beter.) 9... Dc1+ 10.Ke2 Pd4# 0–1

 

Analyse na 10…Pc6-d4 mat

 

Waarschijnlijk had Cor gezien dat wit zich kon redden, want hij koos dus voor het degelijke 5….Le7. Rond zet 12 had ik er weer vertrouwen in. Al duurde het nog tot zet 37 voordat ik Cor op de knieën had.

 

Tot maandag, Hans